Török nacionalisták célkeresztjébe került Sebastian Kurz

Szerző: Bakodi Péter
2019.03.04. 07:30

Nem tetszik a radikálisoknak, hogy Ausztriában betiltották a Szürke Farkasok jelét.

Török nacionalisták célkeresztjébe került Sebastian Kurz

Online hadjáratot indítottak Sebastian Kurz osztrák kancellár ellen török nacionalisták, mert egy hónappal ezelőtt – több más vitatott jelkép mellett – a török ultranacionalista szervezet, a Szürke Farkasok jelét is betiltották Ausztriában – számolt be az Österreich. A Twitteren több száz felhasználó reagált Kurz-bejegyzéseire a tiltott kézjelet ábrázoló fotókkal, de vannak akik egyenesen megfenyegették az osztrák kormányfőt, hogy

ideje félnie, mert jönnek a törökök!

A FARKASFEJET FORMÁLÓ KÉZJEL A TÖRÖK NACIONALISTÁK SZIMBÓLUMA

A február elsejével hatályba lépett osztrák szabályozás szerint 4000 eurós (1,25 millió forint) pénzbüntetéssel, vagy egy hónapos elzárással sújthatják azt, aki a Szürke Farkasok, vagy a szabályozás által érintett egyéb radikális szervezet – ide tartozik több ultranacionalista délszláv csoport is – jelét mutogatja Ausztriában. A visszaesőket akár 10 000 euróra (3,15 millió forint) is megbírságolhatják, vagy akár hat hét börtönbüntetésre ítélhetik.

A jogszabály célja, hogy visszaszorítsa a nacionalistákat az Ausztriában élő különböző diaszpórákban.

Ankarának ugyanakkor nem igazán tetszik az osztrák szabályozás. A török vezetés felháborítónak tartja, hogy a Törökországban legálisan működő csoportot terrorszervezetekkel egy lapon említik. Arra kérték az osztrák kormányt, hogy javítsa ki ezt a hibát, amely igencsak rányomja bélyegét a két ország közötti viszonyra.

A Szürke Farkasokat a 60-as évek végén hozták létre radikális nacionalisták az akkoriban igencsak forrongó Törökországban, a török nemzet ellenségeinek tartott csoportokkal szembeni erőszakos fellépés céljából. Ebben az időszakban több halálos áldozatokat követelő terrortámadást is végrehajtottak a szervezet tagjai, javarészt baloldali aktivisták ellen. II. János Pál pápa merénylője, Mehmet Ali Ağca is a Szürke Farkasok közé tartozott. Az ugyanakkor nem bizonyított, hogy a török ultranacionalista csoportnak is köze lett volna tettéhez.

A Szürke Farkasok jele a magyar belpolitikát követők számára sem lehet ismeretlen. A Fidesz a 2018-as kampány során azzal támadta Vona Gábort, a Jobbik akkori elnökét, hogy törökországi látogatása során a vitatott kézjellel pózolt.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek