+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. március 4. hétfő, 07:30
Nem tetszik a radikálisoknak, hogy Ausztriában betiltották a Szürke Farkasok jelét.

Online hadjáratot indítottak Sebastian Kurz osztrák kancellár ellen török nacionalisták, mert egy hónappal ezelőtt – több más vitatott jelkép mellett – a török ultranacionalista szervezet, a Szürke Farkasok jelét is betiltották Ausztriában – számolt be az Österreich. A Twitteren több száz felhasználó reagált Kurz-bejegyzéseire a tiltott kézjelet ábrázoló fotókkal, de vannak akik egyenesen megfenyegették az osztrák kormányfőt, hogy

 

ideje félnie, mert jönnek a törökök!

 

A FARKASFEJET FORMÁLÓ KÉZJEL A TÖRÖK NACIONALISTÁK SZIMBÓLUMA

 

A február elsejével hatályba lépett osztrák szabályozás szerint 4000 eurós (1,25 millió forint) pénzbüntetéssel, vagy egy hónapos elzárással sújthatják azt, aki a Szürke Farkasok, vagy a szabályozás által érintett egyéb radikális szervezet – ide tartozik több ultranacionalista délszláv csoport is – jelét mutogatja Ausztriában. A visszaesőket akár 10 000 euróra (3,15 millió forint) is megbírságolhatják, vagy akár hat hét börtönbüntetésre ítélhetik.

 

A jogszabály célja, hogy visszaszorítsa a nacionalistákat az Ausztriában élő különböző diaszpórákban.

 

Ankarának ugyanakkor nem igazán tetszik az osztrák szabályozás. A török vezetés felháborítónak tartja, hogy a Törökországban legálisan működő csoportot terrorszervezetekkel egy lapon említik. Arra kérték az osztrák kormányt, hogy javítsa ki ezt a hibát, amely igencsak rányomja bélyegét a két ország közötti viszonyra.

 

A Szürke Farkasokat a 60-as évek végén hozták létre radikális nacionalisták az akkoriban igencsak forrongó Törökországban, a török nemzet ellenségeinek tartott csoportokkal szembeni erőszakos fellépés céljából. Ebben az időszakban több halálos áldozatokat követelő terrortámadást is végrehajtottak a szervezet tagjai, javarészt baloldali aktivisták ellen. II. János Pál pápa merénylője, Mehmet Ali Ağca is a Szürke Farkasok közé tartozott. Az ugyanakkor nem bizonyított, hogy a török ultranacionalista csoportnak is köze lett volna tettéhez.

 

A Szürke Farkasok jele a magyar belpolitikát követők számára sem lehet ismeretlen. A Fidesz a 2018-as kampány során azzal támadta Vona Gábort, a Jobbik akkori elnökét, hogy törökországi látogatása során a vitatott kézjellel pózolt.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

„Kompromittáló felvételek” kerültek róla elő, „botrányba keveredett” – ennyit tudhatnak csak a Kisalföld olvasói a győri polgármester ügyéről.

A parlament dönt arról is, hogy felfüggesztik-e a DK-s Varju László mentelmi jogát.

Úgy tűnik, a Vatikán azért nem ölt bele túl sok energiát az eddigi legmodernebb termékének fejlesztésébe.

Michael Gove szerint Boris Johnson halasztási kérelme semmit nem jelent, és a kormány tervei változatlanok.

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki.

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás