+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. március 4. hétfő, 07:30
Nem tetszik a radikálisoknak, hogy Ausztriában betiltották a Szürke Farkasok jelét.

Online hadjáratot indítottak Sebastian Kurz osztrák kancellár ellen török nacionalisták, mert egy hónappal ezelőtt – több más vitatott jelkép mellett – a török ultranacionalista szervezet, a Szürke Farkasok jelét is betiltották Ausztriában – számolt be az Österreich. A Twitteren több száz felhasználó reagált Kurz-bejegyzéseire a tiltott kézjelet ábrázoló fotókkal, de vannak akik egyenesen megfenyegették az osztrák kormányfőt, hogy

 

ideje félnie, mert jönnek a törökök!

 

A FARKASFEJET FORMÁLÓ KÉZJEL A TÖRÖK NACIONALISTÁK SZIMBÓLUMA

 

A február elsejével hatályba lépett osztrák szabályozás szerint 4000 eurós (1,25 millió forint) pénzbüntetéssel, vagy egy hónapos elzárással sújthatják azt, aki a Szürke Farkasok, vagy a szabályozás által érintett egyéb radikális szervezet – ide tartozik több ultranacionalista délszláv csoport is – jelét mutogatja Ausztriában. A visszaesőket akár 10 000 euróra (3,15 millió forint) is megbírságolhatják, vagy akár hat hét börtönbüntetésre ítélhetik.

 

A jogszabály célja, hogy visszaszorítsa a nacionalistákat az Ausztriában élő különböző diaszpórákban.

 

Ankarának ugyanakkor nem igazán tetszik az osztrák szabályozás. A török vezetés felháborítónak tartja, hogy a Törökországban legálisan működő csoportot terrorszervezetekkel egy lapon említik. Arra kérték az osztrák kormányt, hogy javítsa ki ezt a hibát, amely igencsak rányomja bélyegét a két ország közötti viszonyra.

 

A Szürke Farkasokat a 60-as évek végén hozták létre radikális nacionalisták az akkoriban igencsak forrongó Törökországban, a török nemzet ellenségeinek tartott csoportokkal szembeni erőszakos fellépés céljából. Ebben az időszakban több halálos áldozatokat követelő terrortámadást is végrehajtottak a szervezet tagjai, javarészt baloldali aktivisták ellen. II. János Pál pápa merénylője, Mehmet Ali Ağca is a Szürke Farkasok közé tartozott. Az ugyanakkor nem bizonyított, hogy a török ultranacionalista csoportnak is köze lett volna tettéhez.

 

A Szürke Farkasok jele a magyar belpolitikát követők számára sem lehet ismeretlen. A Fidesz a 2018-as kampány során azzal támadta Vona Gábort, a Jobbik akkori elnökét, hogy törökországi látogatása során a vitatott kézjellel pózolt.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokan mondjuk nem voltak, de legalább csináltattak maguknak Trianont éltető pólókat. Volt trianonozás, román himnusz és kulturális műsor is. Videóriport!

A brit titkosszolgálatok már régóta a kínai kapcsolatok újraértékelését szorgalmazzák, de Nagy-Britannia sok szempontból együttműködik az országgal, így kényes a helyzet.

Nem ez az első eset, hogy rátámadtak az iszlám vallást betiltani akaró Stram Kurs vezetőjére, Rasmus Paludanra.

Eddig mi kérdeztünk, most viszont a ti koronavírus-járvánnyal kapcsolatos instagramos kérdéseitekre válaszolnak a politikusok.

Karácsonyék szerint rengeteg pénzt vonnak el jövőre a fővárostól, ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

Jó hír: már nem kell sem negatív koronavírus-teszt, sem pedig kéthetes karantén akkor, ha Csehországba, Szlovákiába vagy Ausztriába utazunk.

Ugyan sajnos három krónikus beteg ismét elhunyt, de összesen 2245 fő meggyógyult.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás