+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. március 4. hétfő, 16:00
Az év eddigi legbonyolultabb eseményén kérdezhetett bárki Navracsics Tibor egykori Fidesz-frakcióvezetőtől, az Európai Bizottság oktatási biztosától. Navracsics nem kímélte a magyar oktatást, és abbéli reményét is kifejezte, hogy egyre többen fognak Európa-szerte érzelmileg pozitívan viszonyulni az EU-hoz. De melyik ország oktatási rendszeréről venne példát az EU-s biztos?

Budapesten, az ELTE ÁJK dísztermében kérdezhették a diákok hétfőn Navracsics Tibort, az Euróbai Bizottság fiatalokért és oktatásért felelős biztosát. Egy ilyen esemény azonban 2019-ben nem lehet ilyen egyszerű: a beszélgetés ugyan Budapesten folyt, de Milánóban is élőben nézték, és élőben kérdezhettek.

 

De még ez sem minden, hiszen egy alkalmazás segítségével tettek fel kérdéseket a közönségnek, amely aztán egy-egy szóval megjelölhette, hogy miről kérdezné a biztost, vagy, ahogy többször is elhangzott: a biztos urat. (Olaszul: signor comissariot.) Tehát például megjelent az alkalmazásban a kérdés, hogy „mi a legnagyobb kihívás, amivel ma a fiatalok szembesülnek?”

 

Erre egy szóval lehetett válaszolni, a válaszok pedig aztán egy szófelhőben is felvillantak, kiemelve azokat a problémákat, amelyeket többen is megjelöltek. Szóval így nézett ki a dolog:

 

 

Megdöbbentő módon a rendszert senki sem használta arra, hogy csúnya szavakat írjon fel a kivetítőre,

 

mindössze a „mit tehet az EU a fiatalokért” kérdésnél tűnt fel az ábrán a „banish Fidesz”, avagy „száműzzék a Fideszt” megjegyzés.

 

Ennek az egésznek igazából nem tudom, hogy pontosan mi értelme volt, mindenesetre a válaszok összegyűlése után Navracsics tartott mindig egy kis összefoglalót a témáról (amit nem feltétlenül befolyásolt a szófelhő), majd szinkrontolmácsolással lehetett tőle kérdezni Budapestről és Milánóból is.

 

Esetleg úgy lett volna még kerek a történet, ha Milánóban pedig hologramként jelenik meg a biztos.

 

A magyar oktatás konzerválja a társadalmi különbségeket

 

Navracsics a magyar oktatásról elmondta: Magyarországon az oktatási rendszer még mindig konzerválja a társadalmi különbségeket, az elmúlt egy-másfél évben pedig tovább romlottak a korai iskolaelhagyás mutatói.

 

A másik gyenge pontja a magyar oktatásnak a biztos szerint a nyelvoktatás,

 

de szerinte ezen változtatni fog a Fidesz ötlete, hogy finanszíroznak minden fiatalnak egy-két hét külföldi nyelvtanulást.

 

A biztost arról is kérdezték Budapesten, hogy van-e olyan EU-s ország, amelynek oktatási rendszerét példaként lehetne használni. Navracsics erre elmondta, hogy sokan Finnországot és Észtországot mondanák, 

 

ő azonban Portugáliát favorizálja: a portugál modellnek nincs nagy marketingje, de a PISA-tesztekben a mérések kezdete óta folyamatosan javítanak az eredményeiken.

 

Ugyanis szerinte az a lényeg, hogy a saját kulturális adottságokhoz adottan legyen kiszámítható, fokozatosan javuló egy oktatási rendszer.

 

Navracsics egy olasz diák kérdésére kiemelte, hogy fontos tanítani az európai integráció történetét és az európai értékeket:

 

erre próbálták ösztökélni a tagállamokat is. Ez szerinte nem ideológiai képzés, viszont mindenképpen a történelmi tananyag része kell, hogy legyen.

 

Egyre inkább van szíve az európai integrációnak

 

A biztos elmondta az EP-választások kapcsán: az európai integrációt gyakran éri vád, hogy nincs szíve – és ez jogos vád lehet: az európai integráció ugyanis egy racionális projekt. Azonban az utóbbi időben egyre inkább kialakulnak olyan dolgok, amelyekhez érzelmileg tudnak pozitívan viszonyulni az emberek.

 

Ilyen az ERASMUS-program, ami azt is megmutatja, hogy az EU nem gáncsolni akarja a nemzeteket, hanem segíteni.

 

Szerinte az ERASMUS-programokról visszatérők nem csak európai polgárnak érzik magukat, hanem a saját nemzeti identitásuk is megerősödik.

 

Navracsics Tibor abban bízik, hogy a jövőben az EU-hoz való érzelmi kötődés erősödni fog.

 

Navracsics egyébként pár napja Fiala János műsorában beszélt arról, hogy ma már úgy látja, hogy a Fidesz büntetésből küldte ki biztosnak Brüsszelbe.

 

FOTÓ: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nagyobb baja is van Győrnek a polgármester szexbotrányánál: csúcsidőben folyamatosan maradnak ki a buszok, megoldás egyelőre nem látszik.

A hatóságok nem örültek neki különösebben, hogy elkezdene rendesen bánni felhasználói adataival a közösségi oldal, de Zuckerbergék őket is megpróbálják segíteni.

A honvédelmi államtitkár szerint a szocialista Bangóné úgy viselkedik, mint aki megőrült. Mindezt azért, mert az ellenzék új választást akar Csepelen, miközben a Fidesz is több helyen számoltat újra.

Szerintük legalább annyit érdemelnének a nyugat-balkáni régió népei, hogy az Európai Unió világosan mondja meg, mi a helyzet pontosan.

„Ez itt a finn-svéd határ. Negyven éve nem történt itt semmi.” Miért is jó az, hogy az EU dögunalmas?

Éjfélig vitatkoztak, de nem jutottak egyezségre az EU-s vezetők a nyugat-balkáni bővítés ügyében, még csak ígérgető dokumentumra sem futotta.

Bangóné Borbély Ildikó szerint annyira egyértelmű, hogy elcsalta a választást a helyi Fidesz, hogy az újraszámlálással sem elégednének meg.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás