+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Pintér Bence
2019. március 4. hétfő, 16:00
Az év eddigi legbonyolultabb eseményén kérdezhetett bárki Navracsics Tibor egykori Fidesz-frakcióvezetőtől, az Európai Bizottság oktatási biztosától. Navracsics nem kímélte a magyar oktatást, és abbéli reményét is kifejezte, hogy egyre többen fognak Európa-szerte érzelmileg pozitívan viszonyulni az EU-hoz. De melyik ország oktatási rendszeréről venne példát az EU-s biztos?

Budapesten, az ELTE ÁJK dísztermében kérdezhették a diákok hétfőn Navracsics Tibort, az Euróbai Bizottság fiatalokért és oktatásért felelős biztosát. Egy ilyen esemény azonban 2019-ben nem lehet ilyen egyszerű: a beszélgetés ugyan Budapesten folyt, de Milánóban is élőben nézték, és élőben kérdezhettek.

 

De még ez sem minden, hiszen egy alkalmazás segítségével tettek fel kérdéseket a közönségnek, amely aztán egy-egy szóval megjelölhette, hogy miről kérdezné a biztost, vagy, ahogy többször is elhangzott: a biztos urat. (Olaszul: signor comissariot.) Tehát például megjelent az alkalmazásban a kérdés, hogy „mi a legnagyobb kihívás, amivel ma a fiatalok szembesülnek?”

 

Erre egy szóval lehetett válaszolni, a válaszok pedig aztán egy szófelhőben is felvillantak, kiemelve azokat a problémákat, amelyeket többen is megjelöltek. Szóval így nézett ki a dolog:

 

 

Megdöbbentő módon a rendszert senki sem használta arra, hogy csúnya szavakat írjon fel a kivetítőre,

 

mindössze a „mit tehet az EU a fiatalokért” kérdésnél tűnt fel az ábrán a „banish Fidesz”, avagy „száműzzék a Fideszt” megjegyzés.

 

Ennek az egésznek igazából nem tudom, hogy pontosan mi értelme volt, mindenesetre a válaszok összegyűlése után Navracsics tartott mindig egy kis összefoglalót a témáról (amit nem feltétlenül befolyásolt a szófelhő), majd szinkrontolmácsolással lehetett tőle kérdezni Budapestről és Milánóból is.

 

Esetleg úgy lett volna még kerek a történet, ha Milánóban pedig hologramként jelenik meg a biztos.

 

A magyar oktatás konzerválja a társadalmi különbségeket

 

Navracsics a magyar oktatásról elmondta: Magyarországon az oktatási rendszer még mindig konzerválja a társadalmi különbségeket, az elmúlt egy-másfél évben pedig tovább romlottak a korai iskolaelhagyás mutatói.

 

A másik gyenge pontja a magyar oktatásnak a biztos szerint a nyelvoktatás,

 

de szerinte ezen változtatni fog a Fidesz ötlete, hogy finanszíroznak minden fiatalnak egy-két hét külföldi nyelvtanulást.

 

A biztost arról is kérdezték Budapesten, hogy van-e olyan EU-s ország, amelynek oktatási rendszerét példaként lehetne használni. Navracsics erre elmondta, hogy sokan Finnországot és Észtországot mondanák, 

 

ő azonban Portugáliát favorizálja: a portugál modellnek nincs nagy marketingje, de a PISA-tesztekben a mérések kezdete óta folyamatosan javítanak az eredményeiken.

 

Ugyanis szerinte az a lényeg, hogy a saját kulturális adottságokhoz adottan legyen kiszámítható, fokozatosan javuló egy oktatási rendszer.

 

Navracsics egy olasz diák kérdésére kiemelte, hogy fontos tanítani az európai integráció történetét és az európai értékeket:

 

erre próbálták ösztökélni a tagállamokat is. Ez szerinte nem ideológiai képzés, viszont mindenképpen a történelmi tananyag része kell, hogy legyen.

 

Egyre inkább van szíve az európai integrációnak

 

A biztos elmondta az EP-választások kapcsán: az európai integrációt gyakran éri vád, hogy nincs szíve – és ez jogos vád lehet: az európai integráció ugyanis egy racionális projekt. Azonban az utóbbi időben egyre inkább kialakulnak olyan dolgok, amelyekhez érzelmileg tudnak pozitívan viszonyulni az emberek.

 

Ilyen az ERASMUS-program, ami azt is megmutatja, hogy az EU nem gáncsolni akarja a nemzeteket, hanem segíteni.

 

Szerinte az ERASMUS-programokról visszatérők nem csak európai polgárnak érzik magukat, hanem a saját nemzeti identitásuk is megerősödik.

 

Navracsics Tibor abban bízik, hogy a jövőben az EU-hoz való érzelmi kötődés erősödni fog.

 

Navracsics egyébként pár napja Fiala János műsorában beszélt arról, hogy ma már úgy látja, hogy a Fidesz büntetésből küldte ki biztosnak Brüsszelbe.

 

FOTÓ: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt követelik, hogy a középkor óta megtartott Ducasse D'Ath felvonulást távolítsák el az UNESCO világörökségi listájáról a feketére mázolt vadember figurája miatt.

Annyira felpörgött az ír határ kérdése, hogy még a német kancellár is elmondta, szerinte mik az esélyei Johnsonnak.

A születésétől siket Lee Duck-hee-ben senki sem hitt, amikor profi teniszkarriert álmodott magának. Ő az első siket, aki ATP-teniszmeccset nyert.

Négy fordulót kellett várni, hogy valakinek igazán szemet szúrjon a magyar lakosságú 16 ezres délvidéki város szurkolótábora.

A brit miniszterelnök szerint a kötelező vámhatár sérti az országa szuverenitását, és inkább modern technológia használatával oldaná meg.

A hét kérdése

Egy 34 millió forintos adakozás még bőven nem elég, de nekünk van pár ötletünk arra, hogy mivel lágyíthatná meg Tiborcz szeretett nemzetünk szívét!

Azért ide elnéznénk

A lassú élet ideálja mentén alkotó értékteremtők bemutatkozása a Balaton-felvidéken augusztus 18-án.

Ha a tűzijáték helyett inkább angol metalcore-ra csapatnád, augusztus 20-án a Dürerben a helyed. Vendég: Inhale Me.

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás