Navracsics Tibor bízik benne, hogy az EU-hoz való érzelmi kötődés erősödni fog

Szerző: Pintér Bence
2019.03.04. 16:00

Az év eddigi legbonyolultabb eseményén kérdezhetett bárki Navracsics Tibor egykori Fidesz-frakcióvezetőtől, az Európai Bizottság oktatási biztosától. Navracsics nem kímélte a magyar oktatást, és abbéli reményét is kifejezte, hogy egyre többen fognak Európa-szerte érzelmileg pozitívan viszonyulni az EU-hoz. De melyik ország oktatási rendszeréről venne példát az EU-s biztos?

Navracsics Tibor bízik benne, hogy az EU-hoz való érzelmi kötődés erősödni fog

Budapesten, az ELTE ÁJK dísztermében kérdezhették a diákok hétfőn Navracsics Tibort, az Euróbai Bizottság fiatalokért és oktatásért felelős biztosát. Egy ilyen esemény azonban 2019-ben nem lehet ilyen egyszerű: a beszélgetés ugyan Budapesten folyt, de Milánóban is élőben nézték, és élőben kérdezhettek.

De még ez sem minden, hiszen egy alkalmazás segítségével tettek fel kérdéseket a közönségnek, amely aztán egy-egy szóval megjelölhette, hogy miről kérdezné a biztost, vagy, ahogy többször is elhangzott: a biztos urat. (Olaszul: signor comissariot.) Tehát például megjelent az alkalmazásban a kérdés, hogy „mi a legnagyobb kihívás, amivel ma a fiatalok szembesülnek?”

Erre egy szóval lehetett válaszolni, a válaszok pedig aztán egy szófelhőben is felvillantak, kiemelve azokat a problémákat, amelyeket többen is megjelöltek. Szóval így nézett ki a dolog:

Megdöbbentő módon a rendszert senki sem használta arra, hogy csúnya szavakat írjon fel a kivetítőre,

mindössze a „mit tehet az EU a fiatalokért” kérdésnél tűnt fel az ábrán a „banish Fidesz”, avagy „száműzzék a Fideszt” megjegyzés.

Ennek az egésznek igazából nem tudom, hogy pontosan mi értelme volt, mindenesetre a válaszok összegyűlése után Navracsics tartott mindig egy kis összefoglalót a témáról (amit nem feltétlenül befolyásolt a szófelhő), majd szinkrontolmácsolással lehetett tőle kérdezni Budapestről és Milánóból is.

Esetleg úgy lett volna még kerek a történet, ha Milánóban pedig hologramként jelenik meg a biztos.

A magyar oktatás konzerválja a társadalmi különbségeket

Navracsics a magyar oktatásról elmondta: Magyarországon az oktatási rendszer még mindig konzerválja a társadalmi különbségeket, az elmúlt egy-másfél évben pedig tovább romlottak a korai iskolaelhagyás mutatói.

A másik gyenge pontja a magyar oktatásnak a biztos szerint a nyelvoktatás,

de szerinte ezen változtatni fog a Fidesz ötlete, hogy finanszíroznak minden fiatalnak egy-két hét külföldi nyelvtanulást.

A biztost arról is kérdezték Budapesten, hogy van-e olyan EU-s ország, amelynek oktatási rendszerét példaként lehetne használni. Navracsics erre elmondta, hogy sokan Finnországot és Észtországot mondanák, 

ő azonban Portugáliát favorizálja: a portugál modellnek nincs nagy marketingje, de a PISA-tesztekben a mérések kezdete óta folyamatosan javítanak az eredményeiken.

Ugyanis szerinte az a lényeg, hogy a saját kulturális adottságokhoz adottan legyen kiszámítható, fokozatosan javuló egy oktatási rendszer.

Navracsics egy olasz diák kérdésére kiemelte, hogy fontos tanítani az európai integráció történetét és az európai értékeket:

erre próbálták ösztökélni a tagállamokat is. Ez szerinte nem ideológiai képzés, viszont mindenképpen a történelmi tananyag része kell, hogy legyen.

Egyre inkább van szíve az európai integrációnak

A biztos elmondta az EP-választások kapcsán: az európai integrációt gyakran éri vád, hogy nincs szíve – és ez jogos vád lehet: az európai integráció ugyanis egy racionális projekt. Azonban az utóbbi időben egyre inkább kialakulnak olyan dolgok, amelyekhez érzelmileg tudnak pozitívan viszonyulni az emberek.

Ilyen az ERASMUS-program, ami azt is megmutatja, hogy az EU nem gáncsolni akarja a nemzeteket, hanem segíteni.

Szerinte az ERASMUS-programokról visszatérők nem csak európai polgárnak érzik magukat, hanem a saját nemzeti identitásuk is megerősödik.

Navracsics Tibor abban bízik, hogy a jövőben az EU-hoz való érzelmi kötődés erősödni fog.

Navracsics egyébként pár napja Fiala János műsorában beszélt arról, hogy ma már úgy látja, hogy a Fidesz büntetésből küldte ki biztosnak Brüsszelbe.

FOTÓ: Pintér Bence / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek