+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. március 4. hétfő, 16:00
Az év eddigi legbonyolultabb eseményén kérdezhetett bárki Navracsics Tibor egykori Fidesz-frakcióvezetőtől, az Európai Bizottság oktatási biztosától. Navracsics nem kímélte a magyar oktatást, és abbéli reményét is kifejezte, hogy egyre többen fognak Európa-szerte érzelmileg pozitívan viszonyulni az EU-hoz. De melyik ország oktatási rendszeréről venne példát az EU-s biztos?

Budapesten, az ELTE ÁJK dísztermében kérdezhették a diákok hétfőn Navracsics Tibort, az Euróbai Bizottság fiatalokért és oktatásért felelős biztosát. Egy ilyen esemény azonban 2019-ben nem lehet ilyen egyszerű: a beszélgetés ugyan Budapesten folyt, de Milánóban is élőben nézték, és élőben kérdezhettek.

 

De még ez sem minden, hiszen egy alkalmazás segítségével tettek fel kérdéseket a közönségnek, amely aztán egy-egy szóval megjelölhette, hogy miről kérdezné a biztost, vagy, ahogy többször is elhangzott: a biztos urat. (Olaszul: signor comissariot.) Tehát például megjelent az alkalmazásban a kérdés, hogy „mi a legnagyobb kihívás, amivel ma a fiatalok szembesülnek?”

 

Erre egy szóval lehetett válaszolni, a válaszok pedig aztán egy szófelhőben is felvillantak, kiemelve azokat a problémákat, amelyeket többen is megjelöltek. Szóval így nézett ki a dolog:

 

 

Megdöbbentő módon a rendszert senki sem használta arra, hogy csúnya szavakat írjon fel a kivetítőre,

 

mindössze a „mit tehet az EU a fiatalokért” kérdésnél tűnt fel az ábrán a „banish Fidesz”, avagy „száműzzék a Fideszt” megjegyzés.

 

Ennek az egésznek igazából nem tudom, hogy pontosan mi értelme volt, mindenesetre a válaszok összegyűlése után Navracsics tartott mindig egy kis összefoglalót a témáról (amit nem feltétlenül befolyásolt a szófelhő), majd szinkrontolmácsolással lehetett tőle kérdezni Budapestről és Milánóból is.

 

Esetleg úgy lett volna még kerek a történet, ha Milánóban pedig hologramként jelenik meg a biztos.

 

A magyar oktatás konzerválja a társadalmi különbségeket

 

Navracsics a magyar oktatásról elmondta: Magyarországon az oktatási rendszer még mindig konzerválja a társadalmi különbségeket, az elmúlt egy-másfél évben pedig tovább romlottak a korai iskolaelhagyás mutatói.

 

A másik gyenge pontja a magyar oktatásnak a biztos szerint a nyelvoktatás,

 

de szerinte ezen változtatni fog a Fidesz ötlete, hogy finanszíroznak minden fiatalnak egy-két hét külföldi nyelvtanulást.

 

A biztost arról is kérdezték Budapesten, hogy van-e olyan EU-s ország, amelynek oktatási rendszerét példaként lehetne használni. Navracsics erre elmondta, hogy sokan Finnországot és Észtországot mondanák, 

 

ő azonban Portugáliát favorizálja: a portugál modellnek nincs nagy marketingje, de a PISA-tesztekben a mérések kezdete óta folyamatosan javítanak az eredményeiken.

 

Ugyanis szerinte az a lényeg, hogy a saját kulturális adottságokhoz adottan legyen kiszámítható, fokozatosan javuló egy oktatási rendszer.

 

Navracsics egy olasz diák kérdésére kiemelte, hogy fontos tanítani az európai integráció történetét és az európai értékeket:

 

erre próbálták ösztökélni a tagállamokat is. Ez szerinte nem ideológiai képzés, viszont mindenképpen a történelmi tananyag része kell, hogy legyen.

 

Egyre inkább van szíve az európai integrációnak

 

A biztos elmondta az EP-választások kapcsán: az európai integrációt gyakran éri vád, hogy nincs szíve – és ez jogos vád lehet: az európai integráció ugyanis egy racionális projekt. Azonban az utóbbi időben egyre inkább kialakulnak olyan dolgok, amelyekhez érzelmileg tudnak pozitívan viszonyulni az emberek.

 

Ilyen az ERASMUS-program, ami azt is megmutatja, hogy az EU nem gáncsolni akarja a nemzeteket, hanem segíteni.

 

Szerinte az ERASMUS-programokról visszatérők nem csak európai polgárnak érzik magukat, hanem a saját nemzeti identitásuk is megerősödik.

 

Navracsics Tibor abban bízik, hogy a jövőben az EU-hoz való érzelmi kötődés erősödni fog.

 

Navracsics egyébként pár napja Fiala János műsorában beszélt arról, hogy ma már úgy látja, hogy a Fidesz büntetésből küldte ki biztosnak Brüsszelbe.

 

FOTÓ: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A finnek már jóval a nácik előtt is használták a szvasztikát repülőgépeiken, egyenruháikon és zászlóikon, de hiába semmi köze a nácizmushoz: a légierő úgy döntött, megszabadul a kínos szimbólumtól.

A választást szerdán egy csomó helyen meg kellett ismételni Szerbiában, így a monarchisták éppen megugorhatták a 3 százalékos küszöböt.

Ha csak nem változnak nagyot az órákkal az urnazárás előtt lehozott részeredmények, Vlagyimir Putyin élete végéig hatalmon maradhat.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás