+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. március 4. hétfő, 16:00
Az év eddigi legbonyolultabb eseményén kérdezhetett bárki Navracsics Tibor egykori Fidesz-frakcióvezetőtől, az Európai Bizottság oktatási biztosától. Navracsics nem kímélte a magyar oktatást, és abbéli reményét is kifejezte, hogy egyre többen fognak Európa-szerte érzelmileg pozitívan viszonyulni az EU-hoz. De melyik ország oktatási rendszeréről venne példát az EU-s biztos?

Budapesten, az ELTE ÁJK dísztermében kérdezhették a diákok hétfőn Navracsics Tibort, az Euróbai Bizottság fiatalokért és oktatásért felelős biztosát. Egy ilyen esemény azonban 2019-ben nem lehet ilyen egyszerű: a beszélgetés ugyan Budapesten folyt, de Milánóban is élőben nézték, és élőben kérdezhettek.

 

De még ez sem minden, hiszen egy alkalmazás segítségével tettek fel kérdéseket a közönségnek, amely aztán egy-egy szóval megjelölhette, hogy miről kérdezné a biztost, vagy, ahogy többször is elhangzott: a biztos urat. (Olaszul: signor comissariot.) Tehát például megjelent az alkalmazásban a kérdés, hogy „mi a legnagyobb kihívás, amivel ma a fiatalok szembesülnek?”

 

Erre egy szóval lehetett válaszolni, a válaszok pedig aztán egy szófelhőben is felvillantak, kiemelve azokat a problémákat, amelyeket többen is megjelöltek. Szóval így nézett ki a dolog:

 

 

Megdöbbentő módon a rendszert senki sem használta arra, hogy csúnya szavakat írjon fel a kivetítőre,

 

mindössze a „mit tehet az EU a fiatalokért” kérdésnél tűnt fel az ábrán a „banish Fidesz”, avagy „száműzzék a Fideszt” megjegyzés.

 

Ennek az egésznek igazából nem tudom, hogy pontosan mi értelme volt, mindenesetre a válaszok összegyűlése után Navracsics tartott mindig egy kis összefoglalót a témáról (amit nem feltétlenül befolyásolt a szófelhő), majd szinkrontolmácsolással lehetett tőle kérdezni Budapestről és Milánóból is.

 

Esetleg úgy lett volna még kerek a történet, ha Milánóban pedig hologramként jelenik meg a biztos.

 

A magyar oktatás konzerválja a társadalmi különbségeket

 

Navracsics a magyar oktatásról elmondta: Magyarországon az oktatási rendszer még mindig konzerválja a társadalmi különbségeket, az elmúlt egy-másfél évben pedig tovább romlottak a korai iskolaelhagyás mutatói.

 

A másik gyenge pontja a magyar oktatásnak a biztos szerint a nyelvoktatás,

 

de szerinte ezen változtatni fog a Fidesz ötlete, hogy finanszíroznak minden fiatalnak egy-két hét külföldi nyelvtanulást.

 

A biztost arról is kérdezték Budapesten, hogy van-e olyan EU-s ország, amelynek oktatási rendszerét példaként lehetne használni. Navracsics erre elmondta, hogy sokan Finnországot és Észtországot mondanák, 

 

ő azonban Portugáliát favorizálja: a portugál modellnek nincs nagy marketingje, de a PISA-tesztekben a mérések kezdete óta folyamatosan javítanak az eredményeiken.

 

Ugyanis szerinte az a lényeg, hogy a saját kulturális adottságokhoz adottan legyen kiszámítható, fokozatosan javuló egy oktatási rendszer.

 

Navracsics egy olasz diák kérdésére kiemelte, hogy fontos tanítani az európai integráció történetét és az európai értékeket:

 

erre próbálták ösztökélni a tagállamokat is. Ez szerinte nem ideológiai képzés, viszont mindenképpen a történelmi tananyag része kell, hogy legyen.

 

Egyre inkább van szíve az európai integrációnak

 

A biztos elmondta az EP-választások kapcsán: az európai integrációt gyakran éri vád, hogy nincs szíve – és ez jogos vád lehet: az európai integráció ugyanis egy racionális projekt. Azonban az utóbbi időben egyre inkább kialakulnak olyan dolgok, amelyekhez érzelmileg tudnak pozitívan viszonyulni az emberek.

 

Ilyen az ERASMUS-program, ami azt is megmutatja, hogy az EU nem gáncsolni akarja a nemzeteket, hanem segíteni.

 

Szerinte az ERASMUS-programokról visszatérők nem csak európai polgárnak érzik magukat, hanem a saját nemzeti identitásuk is megerősödik.

 

Navracsics Tibor abban bízik, hogy a jövőben az EU-hoz való érzelmi kötődés erősödni fog.

 

Navracsics egyébként pár napja Fiala János műsorában beszélt arról, hogy ma már úgy látja, hogy a Fidesz büntetésből küldte ki biztosnak Brüsszelbe.

 

FOTÓ: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy, az egyházi tulajdonokat érintő törvénytervezet miatt háborognak a szerb ortodox egyházi vezetők, és politikusok is. Feszültség van Szerbia és Montenegró között.

A katalán függetlenségpártiak berágtak, mert nem ők adják Barcelona következő polgármesterét. Közben megszívathatják Pedro Sánchez miniszterelnököt is!

Még 3 napig lehet online szavazásra regisztrálni az előválasztásra. Részletek!

A volt román miniszterelnök korábbi uszító mondata éles ellentétben áll a szociáldemokrata EP-frakció értékeivel, mondta frakciótársa, Ujhelyi István az Azonnalinak.

Amíg nem tárták fel átfogóan a bukását hozó ibizai botrányvideó készítésének körülményeit, nem tér vissza az FPÖ volt elnöke.

A hét kérdése

Itt a nyár, itt a strandszezon, itt az idő elámulni azon, hogy hol tart még mindig a magyar gasztronómia. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A kilencvenedik. A pesti Duna-korzón, június 13-17. között.

A borzalmas név ellenére is érdemes újragondolni mindazt, amit erről az unalmasnak tűnő fajtáról tudni vélünk. Június 22.

A Piacok Napján az Erzsébet tér egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án.

JazzTM, július 5-7. között Európa 2021-es kulturális fővárosában. Elég erős lineuppal, a közelben!

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogy történt a rendszerváltás? Mit kell tudni a prágai gólemről? Milyen bosszúra készül az Álmok Fejedelme? Könyves Kálmán!

Valerij Pekar szerint az egész nyelvtörvényügy csak egy háborús ország átmeneti problémája. Interjú.

Amikor mi olyan speciálisnak érezzük magunkat, nem árt elmenni egy magát ugyanúgy meg- és feltalálni igyekvő másik volt szocialista fővárosba.

Ellenőriztük, mennyire vannak képben az emberek azzal, hogy kikre is lehet szavazni. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás