Macron már nem is tartja olyan feszültnek az olasz kormánnyal ápolt viszonyát

Szerző: Bakodi Péter
2019.03.04. 08:55

Múlt hónapban még hazahívta római nagykövetét, ma viszont csupán félreértésről beszél.

Macron már nem is tartja olyan feszültnek az olasz kormánnyal ápolt viszonyát

Már nem tartja komolynak a Párizs és Róma közötti, hetekkel ezelőtt kialakult diplomáciai csörtét Emmanuel Macron francia elnök, aki az olasz közszolgálati televíziónak adott, tegnap este sugárzott interjújában arról beszélt, hogy ideje lenne maguk mögött hagyni a dolgot – adta hírül a Politico. A vitán való túllendülés igénye francia részről sokak számára korainak tűnhet, hiszen

nincs egy hónapja, hogy visszahívták Párizsba Franciaország római nagykövetét, az olasz kormánypártoknak a francia vezetéssel szembeni sorozatos és megalapozatlan támadásaira hivatkozva.

Liugi di Maio, a nagyobbik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője február elején meglátogatta a Macron ellen tüntető sárgamellényes mozgalom vezetőit Franciaországban. A nagykövet visszahívása mellett az is felmerült, hogy a francia állami légitársaság, az Air France a két ország közötti feszültség miatt inkább mégsem menti meg a csődközeli állapotban lévő Alitalia nevő olasz légitársaságot.

Macron a frissen adott interjújában már arról beszélt, az olasz vezetők pontos megnevezését mellőzve, hogy

lehetnek olyan helyzetek, amikor a barátok nem értik meg egymást.

Bejelentette azt is, hogy tárgyalt Sergio Mattarella olasz elnökkel, aki május elején Franciaországba fog látogatni, hogy együtt ünnepeljék Leonardo da Vinci 500. születésnapját. Az olasz polihisztor egyik legismertebb festménye, a Mona Lisa a párizsi Louvre múzeumban van kiállítva.

A francia elnök békülékeny hangvétele az EU által elkövetett hibák elismerésében is megmutatkozott, az olaszoknak különösen fájó migrációs politika terén. 

Továbbra is vannak azonban vitás kérdések a két ország között. Az M5S igyekszik blokkolni a Lyon és Torino között tervezett gyorsvasút megépítését, mely Macron szerint az érintett régiók számára egy fontos projekt, és a megvalósulását nagyon sokan várják már.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek