+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. március 4. hétfő, 08:55
Múlt hónapban még hazahívta római nagykövetét, ma viszont csupán félreértésről beszél.

Már nem tartja komolynak a Párizs és Róma közötti, hetekkel ezelőtt kialakult diplomáciai csörtét Emmanuel Macron francia elnök, aki az olasz közszolgálati televíziónak adott, tegnap este sugárzott interjújában arról beszélt, hogy ideje lenne maguk mögött hagyni a dolgot – adta hírül a Politico. A vitán való túllendülés igénye francia részről sokak számára korainak tűnhet, hiszen

 

nincs egy hónapja, hogy visszahívták Párizsba Franciaország római nagykövetét, az olasz kormánypártoknak a francia vezetéssel szembeni sorozatos és megalapozatlan támadásaira hivatkozva.

 

Liugi di Maio, a nagyobbik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője február elején meglátogatta a Macron ellen tüntető sárgamellényes mozgalom vezetőit Franciaországban. A nagykövet visszahívása mellett az is felmerült, hogy a francia állami légitársaság, az Air France a két ország közötti feszültség miatt inkább mégsem menti meg a csődközeli állapotban lévő Alitalia nevő olasz légitársaságot.

 

Macron a frissen adott interjújában már arról beszélt, az olasz vezetők pontos megnevezését mellőzve, hogy

 

lehetnek olyan helyzetek, amikor a barátok nem értik meg egymást.

 

Bejelentette azt is, hogy tárgyalt Sergio Mattarella olasz elnökkel, aki május elején Franciaországba fog látogatni, hogy együtt ünnepeljék Leonardo da Vinci 500. születésnapját. Az olasz polihisztor egyik legismertebb festménye, a Mona Lisa a párizsi Louvre múzeumban van kiállítva.

 

A francia elnök békülékeny hangvétele az EU által elkövetett hibák elismerésében is megmutatkozott, az olaszoknak különösen fájó migrációs politika terén. 

 

Továbbra is vannak azonban vitás kérdések a két ország között. Az M5S igyekszik blokkolni a Lyon és Torino között tervezett gyorsvasút megépítését, mely Macron szerint az érintett régiók számára egy fontos projekt, és a megvalósulását nagyon sokan várják már.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ami egyelőre biztos: megválasztják Donald Tuskot a Néppárt elnökének, és beszélni fognak fél Európa vezetői.

Pénteken ül össze az alakuló ülés után először a győri közgyűlés. De ki lesz a Fidesz polgármesterjelöltje?

A hat ország szerint a reformjavaslat megvalósítása nem lassíthatja Albánia és Észak-Macedónia felvételét.

Az ország ezzel szeretné megakadályozni, hogy a szélsőjobboldal kegyhelyévé váljon a 17. századi ház.

Ez a legmagasabb Európában: Franciaország három, Ausztria öt százalékos adót vezetett be idén, de készül a megoldás nemzetközi szinten is.

Egy kilenc éven át tartó korrupciós sémát tártak fel a spanyol hatóságok.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Várhelyi a meghallgatásán profi teljesítményt nyújtott, más, nála jóval gyengébb biztosjelöltekkel ellentétben mégis csuklóztatják az EP-ben. Hogy miért?

Twitter megosztás Google+ megosztás