+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. március 4. hétfő, 08:55
Múlt hónapban még hazahívta római nagykövetét, ma viszont csupán félreértésről beszél.

Már nem tartja komolynak a Párizs és Róma közötti, hetekkel ezelőtt kialakult diplomáciai csörtét Emmanuel Macron francia elnök, aki az olasz közszolgálati televíziónak adott, tegnap este sugárzott interjújában arról beszélt, hogy ideje lenne maguk mögött hagyni a dolgot – adta hírül a Politico. A vitán való túllendülés igénye francia részről sokak számára korainak tűnhet, hiszen

 

nincs egy hónapja, hogy visszahívták Párizsba Franciaország római nagykövetét, az olasz kormánypártoknak a francia vezetéssel szembeni sorozatos és megalapozatlan támadásaira hivatkozva.

 

Liugi di Maio, a nagyobbik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője február elején meglátogatta a Macron ellen tüntető sárgamellényes mozgalom vezetőit Franciaországban. A nagykövet visszahívása mellett az is felmerült, hogy a francia állami légitársaság, az Air France a két ország közötti feszültség miatt inkább mégsem menti meg a csődközeli állapotban lévő Alitalia nevő olasz légitársaságot.

 

Macron a frissen adott interjújában már arról beszélt, az olasz vezetők pontos megnevezését mellőzve, hogy

 

lehetnek olyan helyzetek, amikor a barátok nem értik meg egymást.

 

Bejelentette azt is, hogy tárgyalt Sergio Mattarella olasz elnökkel, aki május elején Franciaországba fog látogatni, hogy együtt ünnepeljék Leonardo da Vinci 500. születésnapját. Az olasz polihisztor egyik legismertebb festménye, a Mona Lisa a párizsi Louvre múzeumban van kiállítva.

 

A francia elnök békülékeny hangvétele az EU által elkövetett hibák elismerésében is megmutatkozott, az olaszoknak különösen fájó migrációs politika terén. 

 

Továbbra is vannak azonban vitás kérdések a két ország között. Az M5S igyekszik blokkolni a Lyon és Torino között tervezett gyorsvasút megépítését, mely Macron szerint az érintett régiók számára egy fontos projekt, és a megvalósulását nagyon sokan várják már.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem az jelenti rájuk a veszélyt, hogy rozoga csónakokkal kelnek át a tengeren, hanem az útközben jellemző erőszak. Marokkó különösen veszélyes.

Főleg a szélsőjobb politikusok és kommentelők jeleskednek ebben. Több politikus is valamiért a támadás szót használta a párizsi tűzre.

Nikola Gruevszki pártjának „sorosista” jelöltje és a
szocdem jogászprofesszor
fej-fej mellett állnak az első forduló után. Két hét múlva lesz a második forduló, de nagyon alacsony a részvételi kedv.

Komoly etnikai és vallási ellentétek, és egy alig pár hónapja véget ért politikai válság kísérik a merényleteket az indiai-óceáni szigetországban.

Egy német középkorász az orvostudomány mai állása alapján vizsgálta meg az evangéliumokban leírt kereszthalált, és arra a megállapításra jutott: Jézus kómába esett, de nem halt meg.

A hét kérdése

A Notre-Dame hétfői katasztrófája egész Európát megmozgatta. De vajon mi tudná összehozni a magyarokat?

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali összeültet vitázni pár ifjú politikust április 25-én az Aurórában. Regisztráljatok!

Bringázz április 28-án a Margitsziget és a Városliget között több száz másik emberrel!

Április 25–28. között a Millenáris Parkba ismét kivonulnak a kiadók, és sok szerző is ott lesz.

Hogyan teljesített az Európai Bizottság a luxemburgi Jean-Claude Juncker vezetése alatt? Április 29-én a Corvinus Egyetemen megtudhatod.

Idén 100 éves a Bauhaus. Május 4-én és 5-én megünnepelheted.

Ezt is szerettétek

György Péter a Notre-Dame-on kívül a legújabb trianoni emlékmű terveiről is beszélt az Azonnalinak. Interjú!

Mi történt a dél-balkáni országgal és a Magyarországon menedékjogban részesített Nikola Gruevszki pártjával?

Révész Máriusz kormánybiztos Azonnalinak tett ígérete szerint kátyúzni is fognak a pénzből!

Elmentünk egy kampányfórumra Újvidéken, mert most először szavazhatnak az EP-választáson a vajdasági magyarok. Riport!

Twitter megosztás Google+ megosztás