+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. március 4. hétfő, 08:55
Múlt hónapban még hazahívta római nagykövetét, ma viszont csupán félreértésről beszél.

Már nem tartja komolynak a Párizs és Róma közötti, hetekkel ezelőtt kialakult diplomáciai csörtét Emmanuel Macron francia elnök, aki az olasz közszolgálati televíziónak adott, tegnap este sugárzott interjújában arról beszélt, hogy ideje lenne maguk mögött hagyni a dolgot – adta hírül a Politico. A vitán való túllendülés igénye francia részről sokak számára korainak tűnhet, hiszen

 

nincs egy hónapja, hogy visszahívták Párizsba Franciaország római nagykövetét, az olasz kormánypártoknak a francia vezetéssel szembeni sorozatos és megalapozatlan támadásaira hivatkozva.

 

Liugi di Maio, a nagyobbik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője február elején meglátogatta a Macron ellen tüntető sárgamellényes mozgalom vezetőit Franciaországban. A nagykövet visszahívása mellett az is felmerült, hogy a francia állami légitársaság, az Air France a két ország közötti feszültség miatt inkább mégsem menti meg a csődközeli állapotban lévő Alitalia nevő olasz légitársaságot.

 

Macron a frissen adott interjújában már arról beszélt, az olasz vezetők pontos megnevezését mellőzve, hogy

 

lehetnek olyan helyzetek, amikor a barátok nem értik meg egymást.

 

Bejelentette azt is, hogy tárgyalt Sergio Mattarella olasz elnökkel, aki május elején Franciaországba fog látogatni, hogy együtt ünnepeljék Leonardo da Vinci 500. születésnapját. Az olasz polihisztor egyik legismertebb festménye, a Mona Lisa a párizsi Louvre múzeumban van kiállítva.

 

A francia elnök békülékeny hangvétele az EU által elkövetett hibák elismerésében is megmutatkozott, az olaszoknak különösen fájó migrációs politika terén. 

 

Továbbra is vannak azonban vitás kérdések a két ország között. Az M5S igyekszik blokkolni a Lyon és Torino között tervezett gyorsvasút megépítését, mely Macron szerint az érintett régiók számára egy fontos projekt, és a megvalósulását nagyon sokan várják már.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás