+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. március 4. hétfő, 08:55
Múlt hónapban még hazahívta római nagykövetét, ma viszont csupán félreértésről beszél.

Már nem tartja komolynak a Párizs és Róma közötti, hetekkel ezelőtt kialakult diplomáciai csörtét Emmanuel Macron francia elnök, aki az olasz közszolgálati televíziónak adott, tegnap este sugárzott interjújában arról beszélt, hogy ideje lenne maguk mögött hagyni a dolgot – adta hírül a Politico. A vitán való túllendülés igénye francia részről sokak számára korainak tűnhet, hiszen

 

nincs egy hónapja, hogy visszahívták Párizsba Franciaország római nagykövetét, az olasz kormánypártoknak a francia vezetéssel szembeni sorozatos és megalapozatlan támadásaira hivatkozva.

 

Liugi di Maio, a nagyobbik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője február elején meglátogatta a Macron ellen tüntető sárgamellényes mozgalom vezetőit Franciaországban. A nagykövet visszahívása mellett az is felmerült, hogy a francia állami légitársaság, az Air France a két ország közötti feszültség miatt inkább mégsem menti meg a csődközeli állapotban lévő Alitalia nevő olasz légitársaságot.

 

Macron a frissen adott interjújában már arról beszélt, az olasz vezetők pontos megnevezését mellőzve, hogy

 

lehetnek olyan helyzetek, amikor a barátok nem értik meg egymást.

 

Bejelentette azt is, hogy tárgyalt Sergio Mattarella olasz elnökkel, aki május elején Franciaországba fog látogatni, hogy együtt ünnepeljék Leonardo da Vinci 500. születésnapját. Az olasz polihisztor egyik legismertebb festménye, a Mona Lisa a párizsi Louvre múzeumban van kiállítva.

 

A francia elnök békülékeny hangvétele az EU által elkövetett hibák elismerésében is megmutatkozott, az olaszoknak különösen fájó migrációs politika terén. 

 

Továbbra is vannak azonban vitás kérdések a két ország között. Az M5S igyekszik blokkolni a Lyon és Torino között tervezett gyorsvasút megépítését, mely Macron szerint az érintett régiók számára egy fontos projekt, és a megvalósulását nagyon sokan várják már.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szaporodó medvetámadások miatt száznegyven medve kilövését engedélyezték, de az embereket is le akarják szoktatni a medveszelídítésről.

A Természetvédelmi Világszövetség szerint az
emberi tevékenység miatt
került veszélybe ennyi faj.

Bár Isztambulban csak ötszázezer szír menekültet regisztráltak, a valóságban egymillióan élhetnek ott,
ami feszültségekhez vezet.

Jövőbeli fenyegetéseket tár fel egy sci-fi írókból álló csapat, miközben a magáncégek is egyre inkább hajlamosak sci-fi írókat felfogadni, hogy segítsenek megálmodni a jövőt.

Lakhatás először, a többi meg jöhet utána: Finnországban így oldják meg a hajléktalanságot.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás