Ismét kitűzik a prágai városházára a tibeti zászlót

Szerző: Pintér Bence
2019.03.04. 17:52

A korábbi városvezetés még Peking testvérvárosává tette Prágát, a kalózpárti új polgármester viszont inkább kitűzi a tibeti zászlót.

Ismét kitűzik a prágai városházára a tibeti zászlót

A Prague Monitor szerint négy év után újra kitűzik Tibet zászlaját a prágai városházára. Zdeněk Hřib kalózpárti polgármester találkozni is fog Lobsang Sangay-jal, a tibeti emigráns kormány vezetőjével, aki egy filmfesztivál alkalmából érkezik a városba. Tibet 1950 és 1959 között került Kína uralma alá, idén lesz hatvan éve, hogy a kínaiak kegyetlenül leverték a tibetiek felkelését.

„Az emberi jogokról folytatott vita nem olyan dolog, amitől a cseh politikusoknak távol kéne tartaniuk magukat, főleg, ha figyelmbe vesszük a saját történelmünket”
 

– nyilatkozta a polgármester. A tibeti vezetővel egyébként a cseh kulturális miniszter is találkozni fog.

Ez lesz a tizenegyedik alkalom, hogy a prágai városházára kitűzik az ázsiai ország zászlaját. Először a jobboldali ODS polgármestere, Pavel Bém tűzte ki 2004 és 2008 között, majd 2010 és 2014 között is ez volt a gyakorlat. A mostani nagyobbik kormánypárt, az ANO által adott polgármester, Adriana Krnáčová alatt azonban nem tűzték ki a tibeti zászlót, sőt,

az ANO-s polgármester testvérvárosi megállapodást kötött Pekinggel.

„A korábbi városvezetés jó kapcsolatot kívánt ápolni a Kínai Népköztársasággal a jó gazdasági kapcsolatok reményében úgy, hogy közben szemet hunytak az emberi jogok megsértése fölött. De az előző vezetésnek nem sikerült beváltania a vízióit, még a beígért pandát sem szerezték meg a prágai állatkert számára” – nyilatkozta Hřib.

A prágai városi tanács idén januárban felhatalmazta a polgármestert, hogy tárgyalásokba kezdjen a testvérvárosi kapcsolat azon klauzulájának feloldása érdekében, amit Prágát kötelezi arra, hogy elismerje az Egy Kína-politikát.

Tibet ügye kedvelt téma itthon is: 2008-ban például még a Fidesz tüntetett harcosan a tibetiek szabadságáért, 2017-ben viszont már rendőrök tepertek le Budapesten egy férfit, aki egy kínai küldöttség budapesti látogatása alkalmából akarta ugyanezt tenni.

NYITÓKÉP: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek