Az MTA átszervezése veszélybe sodorhatja az erdélyi kutatók munkáját is

Szerző: Pintér Bence
2019.03.02. 17:27

Erdélyi tudósok is aggódva figyelik, ahogy a kormány átszervezi az Akadémiát: szerintük a Kisebbségkutató Intézet megszűnése nagy veszteség lenne az erdélyi kutatóknak.

Az MTA átszervezése veszélybe sodorhatja az erdélyi kutatók munkáját is

Erdélyből is felszólaltak a Magyar Tudományos Akadémia átalakítása ellen, azon belül is az MTA Kisebbségkutató Intézetének sorsa miatt aggódnak. 

„Az MTA Kisebbségkutató Intézete nélkül nem lennénk azok, akik ma vagyunk. Összehasonlíthatatlanul kevesebbet tudnánk az erdélyi magyar közösség problémáiról” – írják a Facebook-oldalon, amit azért hoztak létre, hogy erdélyi kutatók mondhassák el, hogy nekik miért fontos az intézet.

Székely István Gergő politológus, a kolozsvári Kisebbségkutató Intézet adjunktusa üzenetében elmondta:

az MTA Kisebbségkutató Intézete mindig irányadó volt számukra.

Toró Tibor politológus, az Erdélyi Magyar Egyetem munkatársa az üzenetében elmondta, hogy az MTA Kisebbségkutató Intézete nélkül az erdélyi társadalomkutatás gyengébb lenne.

Sárándi Tamás történész arról beszélt, hogy az MTA Kisebbségkutató Intézete kulcsfontosságú az erdélyi kutatások szempontjából, hiszen projektjeik egy jelentős része az erdélyi magyarság huszadik századi történetével foglalkozik. Szerinte

ha veszélybe kerül, vagy megszűnik az intézet, az veszélybe sodorná az erdélyi kutatásokat is.

FOTÓ: Wikipédia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek