Szombathely szép állomás, nem megy a migránsozás!

Pintér Bence

Szerző:
Pintér Bence

2019.03.01. 10:31

A szombathelyi közgyűlés csütörtöki ülése is megmutatta: ha az ellenzék le akarja bontani az orbáni parancsuralmat, hosszú háborúra kell készülnie.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Aki követte csütörtökön a szombathelyi közgyűlés eseményeit, az egy 2019-ben elég ismeretlen eseménynek lehetett szemtanúja:

a Fidesz ugyanis az ellenzék összeműködése, illetve egy Fidesz-közeli városatya defektálása nyomán pánikszerű védekezésbe szorult.

Az elmúlt években leginkább olyan eseteket láthattunk, ahol egy ellenzéki polgármester vívott szélmalomharcot, vagy egyezett ki valahogy a fideszes többségű közgyűlésekkel, Szombathelyen azonban fordult a kocka, ez pedig két fontos dologra is rávilágít, amit érdemes lesz észben tartani az őszi önkormányzati választások előtt.

Obstrukció és barikád tujából

A csütörtöki események előzménye  dióhéjban úgy néz ki, hogy egyrészt januárban a túlóratörvényről szóló helyi szavazás nyomán összeveszett Puskás Tivadar fideszes polgármester, illetve Molnár Miklós alpolgármester, aki a Pro Savaria Egyesület színeiben korábban a kormánypárti frakcióval szavazott.

A Fidesz-KDNP ugyanis bojkottálni akarta az ülést, de Molnár úgy gondolta, hogy szükség van vitára ebben a kérdésben, ezért megjelent az ülésen, ami ezzel határozatképessé vált, és a fideszes képviselők hiányában gyorsan el is fogadták, hogy Szombathely nem kér a túlóratörvényből.

Másrészt az őszi választásokra készülve már korábban összefogott a helyi ellenzék: az Éljen Szombathely Egyesület vezetésével, a Jobbik hallgatólagos támogatásával állt össze a helyi MSZP, LMP, DK, Momentum, a V, mint Vas Egyesület és a Kutyapárt.

A reggel kilenckor kezdődő csütörtöki közgyűlés úgy indult, hogy Puskás vissza akarta hívni Molnárt,

a Fidesztől rugalmasan elszakadó alpolgármester szavazatával együtt azonban – ahogy azt tudni is lehetett – a Fidesz-KDNP kisebbségbe került a közgyűlésben.

Innentől kezdődött az ülés igazán szórakoztató része, ami este tízig (!) tartott, és volt rajta minden: a fideszes polgármester a szabályzat részletes betartatásával próbálta húzni az időt, hogy odaérhessen a térség fideszes országgyűlési képviselője, az egykori miniszter, Hende Csaba; volt, hogy tujákkal barikádozták el az üléstermet, és persze ment a fideszes propagandaszövegek mentén a hiszti, hogy összefogtak a bevándorláspártiak és a jobboldal árulói.

A közgyűlés a költségvetés tárgyalásáig végül a fideszes obstrukció miatt nem jutott el, de az ellenzék így is sikeresen leváltotta a helyi televízió szerintük részrehajló vezetőjét, kibővítették a bérlakásprogramot, és elérték, hogy az önkormányzati dolgozók, és az önkormányzati cégvezetők közvetlenül tájékoztathassák a képviselőket, amire eddig nem volt mód.

Fontos tanulságok ezek az önkormányzati választásokra

A szombathelyi események rávilágítanak egy tanulságra, amit érdemes fejben tartani az őszi önkormányzati választás előtt:

ha az ellenzék hosszú távon a Fidesz hatalmának lebontására készül, háborúra kell készülnie.

Ahogy azt Szakács András a minap megírta, a kormánypártok és a körülöttük lévő propagandisták ugyanis egyértelműen így fogják fel a dolgot, és az utolsó töltényig ragaszkodni fognak minden olyan dologhoz, ami hatalomban tartja őket: ezt a szombathelyi események is szépen kidomborították csütörtökön.

Másrészről viszont megmutatkozott az orbáni parancsuralom rendszerének gyengesége is: ha kicsit is megrendül ez a hatalmi pozíció, akkor megszűnnek működni a bevett panelek. Ilyenkor ugyanis kiderül, hogy a politika valójában például egy megyeszékhely ügyes-bajos dolgairól szól, nem pedig a nem létező migránsokról, akiket valójában senki sem akar betelepíteni az országba.

Saját agenda, önálló gondolat hiányában viszont a helyi fideszeseknek, KDNP-seknek csak az üres migránsozás marad.

Ősszel kiderül majd, hogy elég-e ez arra, hogy ismét megszerezzék a hatalmat Szombathelyen.

Olvasnál még Pintér Bencétől? Itt megteheted!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek