Panaszkodik a francia ellenzék: túl sokat szerepel a tévében Macron

2019.03.01. 21:01

„Normális egy demokráciában az, hogy egy vezető arra használja a televíziót, hogy igazolja a politikáját?” – kérdezte egy ellenzéki képviselő.

Panaszkodik a francia ellenzék: túl sokat szerepel a tévében Macron

A sárgamellényesek és a radikális baloldali Lázadó Franciaország párt arról panaszkodik, hogy Emmanuel Macron elnök monopolhelyzetben van a francia állami televízióban, és „one-man show-t” mutat be, miközben az államfő pártja jön felfele a közvélemény-kutatásokban – számol be a hírről az RFI.

A Lázadó Franciaország pénteki közleménye szerint panaszt fogalmaztak meg az állami televízió és a médiahatóságok felé az ügyben.

A párt egyik képviselője, Eric Coquerel fel is tette a költői kérdést:

„Normális az egy demokráciában, hogy egy vezető arra használja a televíziót, hogy igazolja a politikáját?

Heti háromszor, órákon át Macron van a tévében” – mondta el Coquerel, aki aggódik amiatt, hogy ez hogyan befolyásolja majd a választásokat.

Röviddel azután, hogy a párt bejelentette a panasztételt, a sárgamellényesek által létrehozott párt, a Feltörekvők (Les Emergents) is panaszt tett a médiahatóságnál, mondván, Macron a tévé által közvetített hivatalos találkozóit kampányolásra használja. Ezt különben már nagyjából megtette az összes többi párt is, így a Rebuplikánus Párt, vagy a Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés is panaszt emelt.

A francia törvények értelmében kampányidőszakban (amely hat héttel kezdődik  a választás előtt) egyenlő arányban kell szerepeltetni a különböző pártokat a közszolgálati csatornákon.

A legutóbbi közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy a centrista-liberális, Macron által vezetett Köztársaság Lendületben (LREM) és a Nemzeti Tömörülés fej-fej mellett, huszonkét-huszonkét százalékon állnak.

FOTÓ: Wikimédia Commons

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek