Könnyen lehet, hogy már az első fordulóban eldől a szlovák elnökválasztás

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.03.01. 13:59

Zuzana Čaputová nagyon-nagyon vezet a közvélemény-kutatásokban, a nők és a magyarok körében is népszerű. Ő lenne Szlovákia történetében az első női államelnök.

Könnyen lehet, hogy már az első fordulóban eldől a szlovák elnökválasztás

Egy új felmérés szerint  a Progresszív Szlovákia párt jelöltje, Zuzana Čaputová nagy fölénnyel vezeti a szlovák államelnök-választások népszerűségi listáját, az AKO ügynökség által elvégzett közvélemény-kutatás ugyanis azt mutatja, hogy első fordulóban a szavazatok 52,9 százalékát szerezné meg, a jelenlegi kormánypárt, a SMER jelöltje, Maroš Šefčovič csupán a szavazatok 16,77 százalékára számíthat.

Bár nem ekkora, de nagy előnyt mért a Focus közvélemény-kutató is, akik az első felmérést készítették el, miután Robert Mistrík visszalépett a jelöltségtől Čaputová javára. Úgy tűnik tehát, hogy a szlovák liberálisok által támogatott vállalkozó szavazói egyöntetűen elfogadták Mistrík buzdítását, és a női jelöltet fogják támogatni március 16-án.

Az adatok mindkét felmérésben azt mutatják, hogy Bugár Béla támogatottsága is folyamatosan csökken, a Híd elnökére a Focus szerint már csak a megkérdezettek 3,2 százaléka szavazna, az AKO szerint 4,1 százalék, amelyek jóval kisebb számok, mint a Híd támogatóinak aránya.

Ha az AKO számításai bejönnek, akkor nem is lesz második forduló,

ugyanis a vonatkozó szabályozás szerint az új államfő első fordulós győzelméhez a leadott voksok több mint felének megszerzésére van szükség, egyéb esetben két héttel később második fordulót tartanak, amelyben a legjobb eredményt elérő két jelölt mérkőzik meg egymással. Az eddigi szlovák elnökválasztásokon még nem volt példa arra, hogy már a választás első körében megválasszák az új államfőt.

A Focus egyébként nemrég készített egy másik felmérést is, azt még Mistrík megrendelésére, abból kiderült, hogy a női jelöltnek nagyon jól sikerült mobilizálni a nők körében, ugyanis 27 százalékuk választaná Čaputovát. Továbbá a magyar szavazók között is jól szerepel, Bugár után őt támogatnák a legtöbben (a másik magyar jelölt, az MKP-s Menyhárt József éppen Mistrík javára lépett vissza).

Jelenleg a fő kérdés, hogy sikerül-e a progresszív női jelöltnek a lendületet megtartania: amennyiben sikerülne ötven százalék fölött teljesítenie, úgy ő lenne Szlovákia történetének első női államfője.

Amennyiben nem sikerül összehozni első körben a győzelmet, úgy kemény második forduló várható még Maroš Šefčovič-csal. 

FOTÓ: Wikimedia Commons 

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek