+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. február 28. csütörtök, 13:55
Bár a kormánypárti többségű honvédelmi bizottság egyhangúan támogatta a burkaviselés tiltását célzó, Dúró Dóra által jegyzett ellenzéki javaslat tárgysorozatba vételét novemberben, most a Fidesz az Azonnali kérdésére nem kívánta kommentálni, meg is szavaznák-e azt. A Jobbik szerint álproblémáról van szó.

Ugyan évek óta a migrációs és a terrorveszéllyel tematizálja a közéletet a kormány,

 

a Fidesz frakciója nem kívánta kommentálni, hogy támogatnák-e a burka viselésének betiltását

 

– derül ki az Azonnali körkérdéséből. Ehhez hasonlóan hiába érdeklődtünk a KDNP-nél, illetve az ellenzéki pártok egy részénél is.

 

Mi is az a burka?

 

A burka egy olyan egész testet elfedő muszlim női viselet, amely még a szemet is elfedi egy rácsos kendő viselésével. Azt, hogy az öltözet  viselete Magyarországon szabálysértésnek számítson, nem a migrációt a terrorveszély növekedésével összekötő kormánypártok kezdeményezték, hanem a jobbikosoktól kivált Mi Hazánk Mozgalom.

 

Egész pontosan az áll javaslatukban: aki az arcvonásait közterületen vagy nyilvános helyen ruházatával vagy egyéb tárggyal olyan módon rejti, vagy takarja el, hogy ezáltal mások számára felismerhetetlenné válik, szabálysértést követ el. Ez alól kivételt képezne többek közt az, ha az arc eltakarása kulturális, vallási rendezvényhez vagy sporttevékenységhez kapcsolódóan, esetleg egészségügyi indokok alapján történne meg.

 

A párt javaslatával kapcsolatban a parlament kormánypárti többségű honvédelmi és rendészeti bizottsága novemberben úgy döntött: egyhangúlag megszavazza annak tárgysorozatba vételét, ami az első lépés ahhoz, hogy később a parlament is tárgyalhassa.

 

Mi értelme a tiltásnak, ha Magyarországon nincsenek burkás nők?

 

„Egyáltalán nem számítottam rá, hogy a kormánypárti képviselők támogatni fogják a Mi Hazánk Mozgalom burkaviselést tiltó javaslatát. Meglepődtem, hiszen szökőévente egyszer csinál ilyet a Fidesz” – mondta Dúró Dóra, a párt országgyűlési képviselője az Azonnalinak. Mint Dúró Dóra kérdésünkre elmondta: ugyan a bizottságnak vannak elllenzéki tagjai is, ők már nem voltak ott az erről szóló szavazáskor.

 

A képviselő szerint az, hogy tárgysorozatba került a javaslat, még nem jelenti azt, hogy azt napirendre is veszik a parlamentben, pláne nem azt, hogy el is fogadják. „Hogy mi lesz a folytatás, az a Fideszen múlik. Viszont a tárgysorozatba vétel óta a kisujjukat se mozdították meg az ügyben, vagyis úgy tűnik, az ötlet mégsem élvez olyan óriási támogatást a részükről" – tette hozzá.

 

Hogy végül vajon elfogadják-e a javaslatot, azt Dúró Dóra nem tudta megmondani, miután azóta sem kapott információt arról, mi a kormánypárt terve a javaslattal.

 

„Ezek miatt nem számítok rá, hogy ténylegesen törvény is lesz-e a javaslatból" – mondta.

 

A felvetésre, hogy van-e a javaslatuknak országos relevánciája, hiszen nem sok burkás nőt látni az Magyarországon, úgy válaszolt: európai tendencia, hogy ehhez hasonló szabályokat fogadnak el. Elmondta: például Ausztriában is tilos a burkaviselés 2017 óta, azóta Magyarország nyugati részén egyre többen jelennek meg ilyen öltözékben. Másrészt mikor munkavállalási szezon van, akkor az M5-ös autópálya melletti parkolókban látni burkába öltözött nőket.

 

„Nem mondom, hogy ez egy égető probléma jelenleg, de meg is kellene előzni"

 

– tette hozzá hangsúlyozva, hogy a határkerítésnek sem akkor van értelme, mikor már itt vannak a migránsok, hanem azelőtt, hogy az országba érkeznek. Vagyis szerinte ez egy jelzés lenne a bevándorlók felé, hogy ne Magyarország legyen a célországuk.

 

Mit gondolnak a pártok a témáról? A többségük semmit

 

„Álproblémának tartjuk a Fidesz leánypártjának javaslatát, akik feltehetően nem ismerik az emberek valós problémáit” – válaszolta a Jobbik az Azonnali megkeresésére. Mint írták, a lakosságot nem a burka fenyegeti, hanem a kormány politikája.

 

„Amennyiben a burka viselésének betiltása megoldaná a migráció kérdését, azt a Jobbik támogatná, ám jelenleg pont a Mi Hazánk Mozgalom anyapártjának kormányzása idején érte el a csúcsot a betelepített bevándorlók száma,

 

a KSH adatai szerint 2015 óta ez a szám mintegy 86 ezer migránst jelent.” 

 

A Momentum leszögezte:

 

nem támogat semmiféle olyan javaslatot, amely a vallásos indentitást, meggyőződést kifejező öltözetek viselését általánosságban tiltaná, büntetné,

 

így a burkaviselést tiltó törvénymódosítást sem. Hozzátették: a teljes testet, különösen az arcot befedő öltözetekkel kapcsolatban felmerülhetnek olyan szempontok – például a személyazonosítás kérdése – , amelyek szükségessé tehetik, hogy a viselője egyes esetekben a hatóságok előtt felfüggessze a viseletüket. Ám a párt szerint ezek az eljárások nem sérthetik az emberi méltóságot vagy viselője vallásos meggyőződését.

 

A Párbeszéd pedig kérdésünkre annyit közölt: ha az Országgyűlésben napirendre kerül a kérdés és általános vita lesz belőle, akkor frakciójuk kialakítja majd álláspontját.

 

Az Azonnali kereste a Fidesz-frakciót is, ám ők nem kívánták kommentálni a kérdést, míg a KDNP-től visszajelzés sem érkezett. Ehhez hasonlóan többszöri megkeresésünk ellenére sem kaptunk választ az MSZP-től,a DK-tól és az LMP-től sem.

 

Te betiltanád a burkaviselést? Szavazz!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

1991. január 17-én vette kezdetét a hidegháborút követő évek egyik legnagyobb nemzetközi konfliktusa, az Öböl-háború, ami megágyazott a 21. századi baljós folyamatoknak is.

A vörösterror és a fehérterror során a hazai zsidóság egyenlően szenvedett, azonban a fehérterror hivatalos emlékezetkultúrájából mint áldozatok valamiért kimaradtak.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás