Észak-Korea szerint Trump túl sokat kért, ezért maradt abba a hanoi-csúcstalálkozó

Szerző: Illés Gergő
2019.02.28. 19:50

Megállapodás nélkül ért véget Donald Trump és Kim Dzsong Un vietnámi csúcstalálkozója, a felek pedig máris gyökeresen mást állítanak, ki tehet a tárgyalások megrekedéséről.

Észak-Korea szerint Trump túl sokat kért, ezért maradt abba a hanoi-csúcstalálkozó

Csak az ellene hozott szankciók egy részének feloldását kérte Kim Dzsong Un Donald Trumptól a szerdán a vietnámi Hanoiban megrendezett Egyesült Államok – Észak-Korea-csúcson, állítja az észak-koreai külügyminiszter az Independent szerint.

Kudarcos csúcs

Az állam külügyminisztere, Ri Yong Ho kijelentése már csak azért is meglepő, mivel

Donald Trump a tárgyalások abbamaradásának okaként azt hozta fel, hogy a kommunista állam az ellene hozott szankciók teljes feloldását kérte az atommentesítésért cserébe.

Ezzel a csúcstalálkozó kudarccal zárult, és bár az amerikai elnök azt állította, a tárgyalások békés keretek közt maradtak abba, nem történt drasztikus előrelépés az észak-koreai kérdés megoldásának ügyében.

Ri Yong Ho a Hanoiban tartott sajtótájékoztatóján azt állította, az észak-koreai ajánlat teljességgel méltányos volt, ugyanis

a kommunista állam kész lett volna a Yongbyonban található fő nukleáris létesítményének felszámolására a szankciók részleges feloldásáért cserébe.

A külügyér azt állította, az Egyesült Államok ehelyett „még egy lépéssel” tovább akart menni a létesítmény leszerelésében, és ez volt a tárgyalások abbamaradásának oka. Hozzátette: Észak-Korea álláspontja akkor se fog változni, ha az Egyesült Államok további tárgyalásokat kezdeményez.

Ki mond igazat? Sosem tudjuk meg.

A narratívák harca a két tárgyalófél között kibontakozóban van, ugyanis mind Észak-Korea, mind az Egyesült Államok más hangoztatott a tárgyalások megszakításának okaként.

Donald Trump saját sajtókonferenciáján ugyanis azt hangoztatta, Kim Dzsong Un az összes szankció felfüggesztését kérte tőle, amit az Egyesült Államok még akkor sem tudna megtenni, ha akarná ezt, mivel ezen szankciók közül többet is az ENSZ hozott meg. „Néha el kell sétálnod”, fogalmazott az amerikai elnök. Kim Dzsong Unról megjegyezte, a vezető „szeretne atommentesíteni, de ezt olyan területeken tenné meg, ahol ezek nekünk kevésbé fontosak”, valamint Kim víziója nem egyezik az Egyesült Államokéval. 

„Sokkal közelebb vagyunk, mint egy évvel ezelőtt, és idővel el fogunk jutni a célig” – utalt Trump a tavaly júniusban, Szingapúrban megtartott első, történelmi csúcstalálkozóra.

BORÍTÓKÉP: US Embassy & Consulate in Vietnam

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek