Te milyen dokumentumot küldenél fel a Holdra?

2019.02.27. 07:00

A tervek szerint hamarosan potom pénzért küldhetünk fel bármit egy Holdon lévő archívumba, cenzúra pedig nem lesz. Te mit küldenél?

Te milyen dokumentumot küldenél fel a Holdra?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Múlt csütörtökön lőtték fel Izrael Beresit nevű Hold-szondáját a SpaceX Falcon 9 rakétájával, és a szonda

sok egyéb küldetése mellett egy viszonylag kicsi, de annál több anyagot tartalmazó archívumot is szállít,

amelyből a megfelelő eszközökkel akár évmilliók múlva is rekonstruálható lesz az emberiség tudásanyaga.

A mostani csak az első lépése Könyvtár a Holdon-projektnek, amely azt célozza, hogy hosszú távon, és viszonylag biztonságos helyen archiváljunk minél több dolgot az emberiségről. Az archívum maga száz grammos és DVD-méretű, de összesen 25 nanotechnológiával készült nikkellemezt tartalmaz, rajta pedig analóg és digitális formában 30 millió oldalnyi dokumentumot helyeztek el. Ezek első rétegét egy sima mikroszkóppal is el lehet olvasni, a digitálisan tárolt részek olvasásáshoz pedig ezekben a rétegekben elhelyeztek minden technikai információt.

Persze mindenkit az izgat, hogy pontosan mi került fel a lemezekre, ez azonban egyelőre nem teljesen nyilvános. Rajta van például a Long Now Alapítvány Viselhető Rosetta-lemeze, amely segítséget nyújt mintegy ezer emberi nyelv nyelvtanának megértéséhez. A lemezek digitális része (ami 200 gigabájtnyi adatot ölel fel) pedig

tartalmazza például a teljes angol nyelvű Wikipediát, illetve az Internet Archive egyes részeit, vagy például a The World Factbookot.

Azért sem hozzák nyilvánosságra a teljes dokumentumlistát, mert a projekt még folyamatban van, a következő időszakban még több ilyen lemezt fognak eljuttatni a Holdra, és fokozatosan lesz majd nyilvános, hogy ezek pontosan mit tartalmaznak az emberi tudomány, történelem és kultúra területéről.

A projekt magántámogatói is helyeztek el egyébként tartalmakat a lemezeken, ráadásul a terv az, hogy a jövőben bárki bármit fellőhessen az űrbe a lemezeken: a tervek szerint húsz és száz dollár közötti összegért tényleg bármit rávésnek majd a lemezre, amit fellőnek, mivel azt tervezik, hogy az anyagokat nem fogják cenzúrázni.

Adja magát a kérdés: te milyen dokumentumot küldenél fel? Szavazz!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek