+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. február 26. kedd, 13:42
Kizárná-e a Mi Hazánk Mozgalom azt a párttagot, akiről kiderül, hogy homoszexuális? Azonos értékű-e a párt szemében egy saját neméhez vonzódó ember, mint az, aki heteroszexuális? Egyáltalán hol tiltanák be az úgynevezett „homoszexuális propagandát"? Az Azonnali Dúró Dórát, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselőjét kérdezte.

Nem gondolom, hogy a határozati javaslatunkból az következne, hogy a Mi Hazánk homofób párt, hiszen csak a homoszexualitással kapcsolatos propagandát akarjuk betiltani az oktatási intézményekben, nem pedig a homoszexuális emberekről mondunk általános ítéletet – erről beszélt Dúró Dóra az Azonnali kérdésére annak kapcsán, hogy a héten terveznek benyújtani egy ilyen tartalmú javaslatot. Hogy azonos értékű emberek-e a homoszexuálisok a párt szemében, mint a heteroszexuálisok, az Dúró Dóra szerint nem jó felvetés.

 

„Én egyetlen embert sem tekintek azonos értékűnek, mint a másikat, mert minden ember egyedi.”

 

Arra pedig, hogy a Mi Hazánkba beléphetnek-e homoszexuálisok, úgy felelt: nem tesznek fel erre vonatkozó kérdést a hozzájuk jelentkezőknek. Ugyanakkor Dúró Dóra személyesen nem tud arról, hogy lenne homoszexuális taguk. Arra a felvetésre, ha valamelyik tagjukról kiderülne, hogy homoszexuális, maradhatna-e a pártban, megerősítette, hogy nem vizsgálják ezt,

 

viszont ha valaki ezt az életmódot nyilvánosan népszerűsíti, azt kizárják.

 

Hogy a büntetőtörvénykönyvbe kívánják-e beleírni a „homoszexuális propaganda” tiltását, úgy reagált: ez még kérdés, de a köznevelési törvény is felmerült. Példaként említette, hogy jelenleg egy hasonló rendelet van, ami alapján a droggal kapcsolatos felvilágosítást csak olyan személy végezhet, akinek erre engedélye van, hogy nehogy olyan kerüljön kapcsolatba a gyerekekkel, aki valójában a szerhasználatot népszerűsítené.

 

Felmerül az a kérdés is, hogy hogyan képzeli a Mi Hazánk a gyakorlatban a „homoszexuális propaganda tiltását”. Például hogy ez azt is jelentené-e, hogy a tévében nem lehetne olyan filmeket leadni, ahol homoszexuális párok láthatóak, úgy válaszolt Dúró Dóra: ez a javaslat csak az oktatási intézményekben tartott előadásokra vonatkozna.

 

Ugyanis szerinte az a problémás, ha a kérdést „trendivé” teszik az iskolákban, például azzal, hogy milyen szavakat, kifejezéseket használnak.

 

Ugyan utóbbit szerinte nehéz megítélni, de „legalább az egyértelmű eseteket ki lehetne zárni” a javaslat segítségével.

 

Nem az orosz példa adta nekik az ötletet

 

Az ötletet egyébként nem az adta a pártnak, hogy Oroszországban létezik már hasonló tiltás, hanem az, hogy egy szegedi melegekkel foglalkozó egyesület akar „kvázi a homoszexualitást népszerűsítő” előadást tartani az ottani iskolákban.

 

Az említett oroszországi törvény miatt arra is volt példa, hogy általános iskolás diákok rajzait foglalták le, mert szivárvány és egyneműnek látszó párok voltak láthatóak. Hogy hasonló esetben Magyarországon is kellene-e ilyet tenni a Mi Hazánk szerint, arra a képviselő azt mondta: ez az iskola igazgatójának és a törvényességi felügyeletet gyakorló szervek feladata lenne megítélni, a párt csak a jogszabályt tudja megalkotni.

 

Az orosz törvény egyébként a strasbourgi bíróság jogsértőnek találta még 2017-ben többek közt azért, mert az gátolja a véleménynyilvánítás szabadságát, a megkülönböztetés tilalmát, és mert az alkalmazás diszkriminatív lehet. Hogy ilyen előzményekkel jogszerű lehet-e egy hasonló hazai módosítás, arra Dúró úgy reagált: mindenképpen a társadalom hasznára válónak gondolnák.

 

„A strasbourgi bíróságnak megkérdőjelezem azt a beleszólási jogát a magyar belügyekbe, amelyet több esetben is gyakorolt már". Erre példaként azt hozta fel, hogy strasbourgi perek alapján kártérítést kellett fizetnie a magyar államnak az elítéltek részére például azért, mert nem elég gyakran cserélték az ágyneműjüket.

 

Vagyis a politikus szerint felül kéne vizsgálni azt, hogy a strasbourgi bíróságnak meddig terjedhet a beleszólása a magyar jogrendszerbe.

 

És hogy ha a heteroszexuális környezet ellenére vannak, akik homoszexuálisok lesznek, akkor miért lenne jelentősége annak, hogy ha a gyerekek hallanak tájékoztatást a homoszexualitásról? Dúró Dóra szerint tudományos vita van abban, hogy ezek a fajta népszerűsítések mennyire hatnak a fiatalokra. Példaként Dr. Falus András akadémikust említette, aki szerint vannak nem öröklődő hatások – mint például a környezet vagy a családi hatások – melyek jelentősen hatnak a homoszexualitás kifejeződésére, tehát a genetikai háttér megléte fokozott hajlamot és nem „végzetet” jelent.

 

A felvetésre, hogy a Mi Hazánk szerint „gyógyítható-e” a homoszexualitás, azt mondta: ez egy tudományos kérdés, amiben a politkának nem feltétlenül kell beleszólnia, „a mi dolgunk a társadalmi és az erkölcsi példa”.

 

FOTÓ: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás