A szlovák Momentum jelöltje javára lépett vissza az a jelölt, akinek a javára az MKP visszalépett

2019.02.26. 12:04

Visszalépett a szlovák elnökválasztáson Zuzana Čaputová javára Robert Mistrík, akinek a javára korábban az MKP jelöltje, Menyhárt József visszalépett. Mit szól ehhez Menyhárt? Megbánta-e a visszalépését? Megkérdeztük.

A szlovák Momentum jelöltje javára lépett vissza az a jelölt, akinek a javára az MKP visszalépett

Kedd délelőtt derült ki, hogy a szlovák elnökválasztási versenyben a közvélemény-kutatásokban sokáig a második helyen álló, a szlovák liberálisok által támogatott vállalkozó, Robert Mistrík visszalép Zuzana Čaputová javára, aki a baloldali-liberális, itthon talán leginkább a Momentumhoz hasonlítható Progresszív Szlovákia jelöltje – értesült a Denník N, majd Mistrík be is jelentette ezt a sajtónak.

Mistrík azzal indokolta a visszalépését, hogy a rendelkezésére álló adatok mind Čaputová egyre növekvő támogatását jelzik. A két jelölt ugyanis megegyezett januárban, hogy aki gyengébben szerepel, visszalép majd a másik javára.

A legfrissebb, Pravdán közölt közvélemény-kutatás szerint a múlt héten megfordult a trend: Čaputová 19,4 százalékon áll, Mistrík 14,3 százalékon. Egy hete még minden másképp volt: Mistrík nem csupán a második helyen volt, de az elnökválasztás második fordulójában egy február közepi közvélemény-kutatás szerint a biztos szavazók között Mistrík 55,3 százalékkal, míg Čaputová 54,9 százalékkal győzte volna le a felmérésekben vezető smeres Šefčovičot.

„Sok múlik ezen a választáson, nem engedhetjük, hogy Robert Fico meghosszabbított keze kerüljön az elnöki székbe” – mondta Mistrík a keddi sajtótájékoztatóján az Új Szó tudósítása szerint. A legnépszerűbb jelölt jelenleg ugyanis Robert Fico volt kormányfő pártja, a szocdem Smer által támogatott Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa.

A Magyar Közösség Pártja nem csalódott

Korábban egyébként éppen Mistrík szólította fel a kisebb támogatotsággal rendelkező jelölteket, hogy álljanak be mögé. Ennek egyedül Menyhárt József, az Orbán-kormány által támogatott felvidéki Magyar Közösség Pártjának elnöke tett eleget, aki múlt kedden jelentette be, hogy visszalép Mistrík javára. 

Az Azonnali telefonon megkérdezte Menyhárt Józsefet, nem csalódott-e, hogy Mistrík végül visszalépett Čaputová javára. Menyhárt lapunknak azt mondta: nem csalódott,

Mistrík egy jobb és tisztességesebb Szlovákia érdekében hozta meg a nehéz döntést, hogy visszalép az erősebb javára. Kérdésünkre hozzátette: ő maga azért Mistrík és nem Čaputová javára lépett vissza egy héttel ezelőtt, mert akkor még a kutatások alapján Mistrík volt az erősebb jelölt.

MENYHÁRT JÓZSEF VISSZALÉPÉSE BEJELENTÉSEKOR

Menyhárt visszalépését akkor azzal indokolta: fennáll a veszélye annak, hogy nem jut be az elnökválasztás második fordulójába „jobboldali, demokratikus” jelölt. Felvetettük, hogy a liberális Progresszív Szlovákia által jelölt Čaputová aligha tűnik jobboldali jelöltnek. Menyhárt válasza szerint Čaputová hangsúlyozta, hogy a konzervatívokkal és a kisebbségekkel együtt akar összefogni a baloldallal szemben, hiszen a baloldali jelölt, a jelenleg uniós energiaügyi biztos Maroš Šefčovič nagyon erős.

Nem lett volna jobb ennek fényében, ha a másik felvidéki elnökjelölt, a Híd-Most pártot vezető Bugár Béla javára lépett volna vissza Menyhárt?

Hiszen ő Čaputovához hasonlóan liberális, de legalább magyar is. Felvetésünkre Menyhárt határozott nemmel válaszolt, és ismét azt hangsúlyozta, hogy Čaputová az erős jelölt.

Végül megkérdeztük tőle azt is, nem a hiányos szlováktudása áll-e a visszalépése mögött, ahogy az a felvidéki sajtóban felmerült. Menyhárt erre úgy reagált: mindenfélét állítanak a sajtóban, de eddig is tartottak sajtótájékoztatókat „különböző nyelveken”, magyarul és a többségi nyelven is.

A szlovák elnökválasztás első fordulóját március 16-án tartják. Az első ciklusát töltő jelenlegi államfő, Andrej Kiska nem indul.

CÍMLAPFOTÓ: Zuzana Čaputová / Facebook

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek