Futáshoz használatos hidzsábot akart piacra dobni a Decathlon, kiakadtak Franciaországban

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.26. 19:45

Számos politikus – köztük Macron pártjának szóvivője is – bejelentette, hogy bojkottálni fogja a sportmárkát.

Futáshoz használatos hidzsábot akart piacra dobni a Decathlon, kiakadtak Franciaországban

Sajtóbeszámolók szerint nem hozott osztatlan sikert Franciaországban az egyik legnagyobb ottani sportszergyártó és forgalmazó, a Decathlon új terméke, a futáshoz és egyéb sporttevékenységhez is használható hidzsáb, azaz muszlim női fejkendő. Az eredetileg a marokkói piacra tervezett terméket a következő hetektől tervezték elérhetővé tenni Franciaországban, és a sportbolt többi üzletében is világszerte.

Már a magyar webshopban is fellelhető a termék fekete és fehér színben egyaránt. Rendelni ugyanakkor még nem lehet belőle.

Az ötlet nagy felzúdulást keltett a franciaországi politikusok között. A jobboldali Republikánusok szóvivője, Lydia Guirous szerint

a Decathlon behódolt az iszalmizmusnak, ami csak a fejkendőbe öltözött nőket tolerálja, és megtagadja a civilizációnk értékeit a piac és a közösségi marketing oltárán.

Aurore Bergé, Emmanuel Macron francia elnök pártjának szóvivője ugyancsak kiakadt a Decathlon termékén. A politikus kijelentette, hogy nőként és állampolgárként nem bízik egy olyan márkában, amely szakít az értékeinkkel.

A francia RTL az ország szolidaritási és egészségügyi miniszterét is megkérdezte az üggyel kapcsolatban. Agnès Buzyn hangsúlyozta, hogy a sportszer viselését ugyan nem tiltja a törvény, de ő nem tud azonosulni az e mögött meghúzódó vízióval, és nem örül neki, hogy egy francia márka a fejkendő viselését népszerűsíti.

Szerinted indokolt volt a felháborodás?

FRISSÍTÉS (20:03): A Decathlon kommunikációs igazgatója kedd este bejelentette, hogy a heves ellenállás hatására mégsem viszik piacra a futóhidzsábot Franciaországban.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek