Több mint negyvenmillió ember él rabszolgaként a világon

Szerző: Hutter Marianna
2019.02.25. 09:54

Az ENSZ adatai szerint közel 25 millió embert kényszerítenek munkára, míg több mint 15 millióan élnek kényszerházasságban.

Több mint negyvenmillió ember él rabszolgaként a világon


Kétszázemberből egyet érint a modern rabszolgaság világszerte az ENSZ adatai szerint, ez több mint negyvenmillió embert jelentett 2016-ban – írja a Guardian. Az áldozatok közül tízmillió gyermekkorú, míg az összes rabszolgaként tartott ember 71 százaléka nő, illetve lány.

Az adatok szerint közel 25 millió embert kényszerítenek munkára akarata ellenére. Utóbbiak többségét – 16 millió embert – a magánszektorban dolgoztatják: jellemzően takarítanak, ruhagyárakban vagy építkezéseken dolgoznak, esetleg gyümölcsöt, zöldséget takarítanak be. Rajtuk kívül közel 5 millió embert pedig szexmunkára kényszerítenek.

A kényszermunkásként élő embereken felül egyébként további 15,4 millióan élnek kikényszerített házasságban.

Ami a rabszolgaság országonkénti gyakoriságát illeti, 

az ezer főre jutó áldozatok száma Észak-Koreában a legmagasabb (átlagosan 105 ember), amit Eritrea (93), majd Burundi (40) követ.

És hogy miért van manapság is ennyi rabszolgaként tartott ember a világban? Ennek egyike oka, hogy ez „jó üzletnek” számít: 150 milliárd dolláros profitot generál évente, amelynek több mint egyharmada (közel 47 milliárd dollár) a fejlett országokban – köztük az Európai Unióban – keletkezik.

FOTÓ: Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek