Szokott-e fájni a kutyák feje?

Szerző: Hutter Marianna
2019.02.25. 21:06

Mi okozhat a fejfájást a kutyáknál, és milyen jelekből lehet tudni, ha rosszul érzik magukat? Kutyafejfájás-ügyi gyorstalpaló!

Szokott-e fájni a kutyák feje?

Vajon akárcsak az emberekkel, úgy a kutyákkal is megeshet-e, hogy néha fáj a fejük? – tette fel a kérdést a Gizmodo, aminek megválaszolásához több szakértőt is megkeresett. Íme a legérdekesebb válaszok!

A magas pulzusszám árulkodhat

„Igen, lehet fejfájása a kutyáknak” – vélte Tim Bentley, a Purdue Egyetem docense, aki állatorvosi neurológiával és idegsebészettel is foglalkozik.

A szakember praxisa során rendszeresen találkozik olyan ebekkel, amelyeknek agytumora vagy agyvelőgyulladása van –  utóbbi betegségek pedig az embereknél is állandó fejfájást, fájdalmat okoznának.

Azt, hogy a kutyáknak van-e fejfájása, olyan klasszikus tünetekből is megállapító, mint a magas a pulzusszám, ami a fájdalom velejárója. Ha ilyenkor például az MRI agytumort mutat az állatnál, és az orvos fájdalomcsillapítót ad az ebnek, akkor annak lemegy a pulzusszáma és sokkal nyugodtabbnak és boldogabbnak tűnik. Azt viszont, hogy van-e olyan hétköznapi – nem súlyos betegség okozta – fejfájása a kutyáknak, mint az embereknek, a docens szerint nehéz lenne kimutatni.

Adam Boyko, a Cornell Egyetem docense szerint sincs megfelelő módszer arra, hogy biztosan megállapítsák, ha egy kutyának fáj a feje. Ugyanakkor a szakember igencsak meg lenne lepve, ha nem szenvednének hasonló problémától az állatok, mert a biológiájuk igen hasonló az emberéhez. Ő is hangsúlyozta: az állatoknál kialakulhatnak olyan betegségek, amelyek az embereknél fejfájást okoznak. Ugyanakkor óva intett attól mindenkit, hogy embereknek szánt fejfájáscsillapítót adjon kutyáknak.

Ha fáj a fejük, kevésbé aktívak

Charles H. Vite, a Pennsylvaniai Egyetem professzora szerint

az agytumorban szenvedő kutyák hajlamosak a fejüket a falnak nyomni, pont, mintha fájna a fejük, és ha ilyenkor gyulladásgátló gyógyszert adnak nekik, az enyhít a tüneten.

Ez hasonló ahhoz, ahogy az emberek is a fejükhöz szorítják a kezüket, mikor fájdalmat éreznek. Arra viszont szerinte sincs bizonyíték, hogy a kutyák is kapnának véletlenszerűen fejfájást, mint az emberek.

„Akárcsak más emlősöknek, úgy a kutyáknak is lehet fejfájásuk” – válaszolta Valeri Farmer-Dougan, az Illinois-i Állami Egyetem professzora. Szerinte a kutyáknál a viselkedésváltozás utalhat a fejfájásra. Ilyen jel lehet az, ha az állatok a megszokottnál kevesebb aktivitást mutatnak, nem hajlandóak kimenni a szabadba a lakásból, ha süt a nap vagy ha kevesebbet esznek.

A kutyáknak hasonló problémák okozhatnak fejfájást, mint az embereknek is: fogfájás, szemproblémák, allergia vagy fejsérülés.

FOTÓ: Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek