+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. február 25. hétfő, 21:06
Mi okozhat a fejfájást a kutyáknál, és milyen jelekből lehet tudni, ha rosszul érzik magukat? Kutyafejfájás-ügyi gyorstalpaló!

Vajon akárcsak az emberekkel, úgy a kutyákkal is megeshet-e, hogy néha fáj a fejük? – tette fel a kérdést a Gizmodo, aminek megválaszolásához több szakértőt is megkeresett. Íme a legérdekesebb válaszok!

 

A magas pulzusszám árulkodhat

 

„Igen, lehet fejfájása a kutyáknak” – vélte Tim Bentley, a Purdue Egyetem docense, aki állatorvosi neurológiával és idegsebészettel is foglalkozik.

 

A szakember praxisa során rendszeresen találkozik olyan ebekkel, amelyeknek agytumora vagy agyvelőgyulladása van –  utóbbi betegségek pedig az embereknél is állandó fejfájást, fájdalmat okoznának.

 

Azt, hogy a kutyáknak van-e fejfájása, olyan klasszikus tünetekből is megállapító, mint a magas a pulzusszám, ami a fájdalom velejárója. Ha ilyenkor például az MRI agytumort mutat az állatnál, és az orvos fájdalomcsillapítót ad az ebnek, akkor annak lemegy a pulzusszáma és sokkal nyugodtabbnak és boldogabbnak tűnik. Azt viszont, hogy van-e olyan hétköznapi – nem súlyos betegség okozta – fejfájása a kutyáknak, mint az embereknek, a docens szerint nehéz lenne kimutatni.

 

Adam Boyko, a Cornell Egyetem docense szerint sincs megfelelő módszer arra, hogy biztosan megállapítsák, ha egy kutyának fáj a feje. Ugyanakkor a szakember igencsak meg lenne lepve, ha nem szenvednének hasonló problémától az állatok, mert a biológiájuk igen hasonló az emberéhez. Ő is hangsúlyozta: az állatoknál kialakulhatnak olyan betegségek, amelyek az embereknél fejfájást okoznak. Ugyanakkor óva intett attól mindenkit, hogy embereknek szánt fejfájáscsillapítót adjon kutyáknak.

 

Ha fáj a fejük, kevésbé aktívak

 

Charles H. Vite, a Pennsylvaniai Egyetem professzora szerint

 

az agytumorban szenvedő kutyák hajlamosak a fejüket a falnak nyomni, pont, mintha fájna a fejük, és ha ilyenkor gyulladásgátló gyógyszert adnak nekik, az enyhít a tüneten.

 

Ez hasonló ahhoz, ahogy az emberek is a fejükhöz szorítják a kezüket, mikor fájdalmat éreznek. Arra viszont szerinte sincs bizonyíték, hogy a kutyák is kapnának véletlenszerűen fejfájást, mint az emberek.

 

„Akárcsak más emlősöknek, úgy a kutyáknak is lehet fejfájásuk” – válaszolta Valeri Farmer-Dougan, az Illinois-i Állami Egyetem professzora. Szerinte a kutyáknál a viselkedésváltozás utalhat a fejfájásra. Ilyen jel lehet az, ha az állatok a megszokottnál kevesebb aktivitást mutatnak, nem hajlandóak kimenni a szabadba a lakásból, ha süt a nap vagy ha kevesebbet esznek.

 

A kutyáknak hasonló problémák okozhatnak fejfájást, mint az embereknek is: fogfájás, szemproblémák, allergia vagy fejsérülés.

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egyszerűsített logót kap Budapest, a fővárosi fenntartású cégek esetében pedig egységes ernyőarculattal cserélnék le a jelenlegi összevisszaságot.

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Toszkána az olasz baloldal fellegvára, 1921-ben a tengerparti Livornóban alapították meg az olasz kommunista pártot. Salvini és a jobbközép most egy keményvonalas EP-képviselővel hódítaná meg a vörös tartományt. Körbefotóztuk!

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás