+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. február 25. hétfő, 16:44
Megérte markánsabb baloldali politikát vinnie a német szociáldemokratának: a választók kezdenek visszatalálni az SPD-hez.

Bár a német online lapok csak nagyon ritkán hozzák vezető helyen közvélemény-kutatások eredményeit, a legfrissebb felméréssel kivételt tettek. Egy friss, a Spiegel hetilap számára készített kutatásból kiderül: a német szociáldemokrata párt feltámadt hamvaiból, mi több: megelőzte a hónapok óta fixen második Zöldeket. Ez azért meglepő, mert az SPD a tavaly őszi bajorországi tartományi választáson még egyszámjegyű, 9,7 százalékos eredményt ért el, és szövetségi szinten nem csak a Zöldek, de volt, hogy a szélsőjobboldali AfD is lekörözte.

 

A friss felmérésben a CDU/CSU vezet, a második helyet pedig visszavették a szocdemek a Zöldektől, és per pillanat fej-fej mellett állnak. Vagyis a szocdemek és az AfD közötti különbség tovább nőtt – Meuthen és Gauland pártja már csak a negyedik helyre jó.

 

FEJ-FEJ MELLETT A KAPITALISTÁK (FDP) ÉS A KOMMUNISTÁK (LINKE) IS

 

És nem ez az egyetlen közvélemény-kutatás, amely az SPD (vissza)erősödését mutatja. Az Emnid intézet Bild napilap számára február elején készített felmérésében az SPD szintén beelőzte a Zöldeket, az ARD köztévé híradója számára készített Infratest dimap-mérés szerint fej-fej mellett áll a két baloldali párt. De vannak azért olyan mérések is, amelyek a Zöldeket teszik a második helyre.

 

A Spiegel a számokból azt a következtetést vonta le, hogy

 

működik a párt új stratégiája, amely markánsabb baloldali képviseletet ígér a választóknak.

 

Az utóbbi időben különösen egységesnek tűnő SPD 12 eurós óránkénti minimálbért követel, elbúcsúzott a szocdem Schröder-kormány reformjainak dícséretétől, Hubertus Heil szocdem munkaügyi miniszter pedig nemrég még egy minimálnyugdíjra is javaslatot tett.

 

Ralf Stegner, az SPD elnökhelyettese a WAZ-nak adott nyilatkozatában már annyira belelkesült a párt balratolódásától és az emiatti új erőre kapásától, hogy parlamenti többséget vizionált a következő, 2021-től kezdődő parlamenti ciklusban egy SPD-ből, Zöldekből és a Die Linkéből álló piros-vörös-zöld koalíciónak. Az ezelőtti, 2013-2017 közötti ciklusban szintén baloldali többség volt a Bundestagban, de az SPD akkor – hiába ajánlkozott fel a négy év alatt szinte végig a Die Linke – inkább a jobboldali Angela Merkelt tartotta hatalomban. És teszi ezt most is, nagykoalícióban kormányozva a CDU/CSU-val.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az ötvenet se éri el azok száma, akik éltek a január 1-je óta nyitva álló lehetőséggel.

Mutatjuk 2019 Budapestjének valószínűleg legígéretesebb gyakornokságát: a miénket.

Nem küldtek el időben egy beszámolót, így ezért Hódmezővásárhely később kapja meg az állami támogatását, de pénzt nem fognak veszíteni, állítja Márki-Zay Péter.

Az Európai Bizottság elnöki székére pályázó Weber szerint az EU érdekeivel ellentétes a már jórészt elkészült orosz-német gázvezeték.

Hiába vétózta meg a szenátus, a cseh képviselők ismét megszavazták az egyházi kárpótlási pénzek megadóztatását, amit a kommunisták javasoltak.

A hét kérdése

A Notre-Dame hétfői katasztrófája egész Európát megmozgatta. De vajon mi tudná összehozni a magyarokat?

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali összeültet vitázni pár ifjú politikust április 25-én az Aurórában. Regisztráljatok!

Bringázz április 28-án a Margitsziget és a Városliget között több száz másik emberrel!

Április 25–28. között a Millenáris Parkba ismét kivonulnak a kiadók, és sok szerző is ott lesz.

Hogyan teljesített az Európai Bizottság a luxemburgi Jean-Claude Juncker vezetése alatt? Április 29-én a Corvinus Egyetemen megtudhatod.

Idén 100 éves a Bauhaus. Május 4-én és 5-én megünnepelheted.

Ezt is szerettétek

György Péter a Notre-Dame-on kívül a legújabb trianoni emlékmű terveiről is beszélt az Azonnalinak. Interjú!

Mi történt a dél-balkáni országgal és a Magyarországon menedékjogban részesített Nikola Gruevszki pártjával?

Révész Máriusz kormánybiztos Azonnalinak tett ígérete szerint kátyúzni is fognak a pénzből!

Elmentünk egy kampányfórumra Újvidéken, mert most először szavazhatnak az EP-választáson a vajdasági magyarok. Riport!

Twitter megosztás Google+ megosztás