Szocialista forradalmat vizionál Timmermans

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.02.24. 09:05

Az európai szocialisták kongresszusán új tavaszról beszéltek, de a közvélemény-kutatások mást mutatnak.

Szocialista forradalmat vizionál Timmermans

Hivatalosan is elindult az Európai Szocialisták Pártjának kampánya azzal, hogy bejelentették a holland Frans Timmermans, az Európai Bizottság jelenlegi, alapjogokért felelől alelnökének jelölését a Bizottság élére, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) csúcsjelöltjeként.

A bejelentés Spanyolországban történt meg az európai pártcsalád kongresszusán, és az egyik legemlékezetesebb pillanat az volt, hogy Timmermans Pedro Sanchez szocialista miniszterelnökkel együtt (mindketten lazán, farmerben jelentek meg) a Bella Ciaora táncoltak. (Figyelmesebbek az MSZP-s Gurmai Zitát is láthatják a videón.)

Timmermansnak nem volt kihívója az MSZP-t és DK-t is magába foglaló S&D-ben a csúcsjelöltségért, miután a szlovák Maroš Šefčovič a párton belüli legnagyobb riválisa  novemberben visszalépett. A szlovák politikus ugyanis inkább államfő lenne, és nem is áll rosszul: sok közvélemény-kutatás azt mutatta ki, hogy ő nyerné az elnökválasztás első fordulóját.

A szocialisták kampányának kiáltványa a nacionalisták által propagált veszélyes téveszmékre hívta fel a figyelmet, valamint azt ígéri, hogy

„vezetői és politikai irányváltás fog történni, hátrahagyva a múlt neoliberális és konzervatív modelljeit.”

Timmmermans számos olyan ügyet helyezett a kampánya középpontjába, amelyek az elmúlt években kihívás elé állították az Európai Bizottságot, például a bevándorlás kérdésében is eltávolodni látszik a néppárti és liberális politikusoktól, akiknél jóval befogadóbb álláspontot képvisel.

Hiába azonban az optimista kongresszus és kampánykezdet, az európai balközép a jelenlegi közvélemény-kutatások alapján népszerűségének mélypontján van, jelenleg úgy tűnik, hogy 132 helyet fognak nyerni az új parlamentben, ez a szavazatok húsz százaléka lenne, és jelentős visszaesés a mostani EP-ciklushoz képest, ahol 186 képviselőjük van.

Az új lengyel progresszivista szupersztár, Robert Biedroń (programjáról itt írtunk) azt mondta, hogy a a progresszív erők új tavasza várható. Nem túl tavaszi a helyzet viszont például Franciaországban, ahol a szocialistáknál az is kérdés lesz, hogy meg tudják-e egyáltalán ugrani az 5 százalékos küszöböt.

Ugyanakkor jelenleg a két klasszikus rivális, a Néppárt és az ALDE is jobban áll, mint a szocialisták. A pártcsalád azt reméli azonban, hogy áprilisban sikerül megnyerni Finnországban a választásokat, és néhány héttel később Dániában is. „Mind tudjuk, hogy nagy a kihívás felénk és értékeink felé” – mondta a kongresszuson Stefan Löfven svéd szocialista miniszterelnök.

Udo Bullman, az EP balközép frakciójának német vezetője szerint

„szocialista forradalomra van szükség a bolygó megmentése, és a társadalomnak adható megfelelő jövő érdekében”.

Timmermans a beszédében nagy hangsúlyt fektetett a hagyományos európai baloldali küzdelmekre, a szakszervezetekkel való szövetség fontosságát hangsúlyozta, valamint, méltányos bérezést, progresszív adózási rendszert, a lakhatási problémák megoldását és egy Afrikával való szorosabb gazdasági együttműködést ígért.  

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek