Vágó Gábor vezeti az LMP listáját az EP-választáson

2019.02.23. 16:56

Hárman is esélyesek voltak az LMP listavezetői helyének megszerzésére a májusi EP-választások előtt: az MSZP-ből dezertáló Demeter Márta, valamint a német Zöldekkel barátkozó Kendernay János elől végül Vágó Gábor happolta el a az LMP-lista vezetését. A második helynek nincs is nagyon relevanciája, hiszen az is kérdéses, hogy az LMP bejut-e egyáltalán az Európai Parlamentbe.

Vágó Gábor vezeti az LMP listáját az EP-választáson

Vágó Gábor vezeti az LMP listáját a májusi európai parlamenti választásokon, értesült az Azonnali az LMP 44. kongresszusának döntéséről szombaton. Úgy tudjuk, Vágó 70-30-as arányban győzte le Kendernay Jánost – a listavezetőségért végül már csak ők ketten mérkőztek meg, miután a harmadik aspiráns, a párt női társelnöke, Demeter Márta nem kapott elég szavazatot ahhoz, hogy részt vehessen a végső szavazásban. A hírt időközben Vágó is megerősítette a Facebookon, hozzátéve: a jövő zöld lesz, vagy nem lesz.

(Ha pedig érdekel, miket mondott az Azonnalinak Vágó Gábor a megválasztását követően, itt van neked egy interjú.)

Német zöldek < magyar zöldek

A listavezetői címért többen is bejelentkeztek a zöld pártban, közülük hárman számítottak esélyesnek:

Vágó mellett elindult az MSZP-ből dezertáló női társelnök, Demeter Márta; valamint az a Kendernay János is, aki még tavaly novemberben még a német Zöldek listájára akarta magát felvetetni.

Bár úgy tűnt, a német Zöldek még befutó helyet is adtak volna a magyar politikusnak, végül maga Kendernay volt az, aki visszalépett, és úgy döntött, az LMP színeiben méretteti meg magát. Ahogy fogalmazott: „az LMP-nek a közös zöld, ökopolitikai és európai értékekhez és célokhoz kell visszatalálnia. Én ezért és saját közösségemért fogok továbbra is küzdeni és dolgozni.”

Sokáig ennek megfelelően úgy tűnt, az LMP listavezetői helyéért is Kendernay lehet majd a befutó, ő kapta ugyanis a legtöbb ajánlást a párt ajánlásgyűjtése során. De ahogyan akkor is fogalmaztunk, ez nem jelentette a listavezetői helyet, ugyanis erről a szombati kongresszus döntött – végül Vágó javára. Az LMP végül szombat este az MTI-hez eljuttatott közleményében ismertette a teljes listát.

Az EP-lista második helyére végül Demeter Márta társelnök jutott, őt követi Kendernay,

majd a bejutásra szinte esélytelen további jelöltek, Dr. Kóbor László, Kanász-Nagy Máté, Turcsán Szabolcs és Jakabfy Tamás.

De mit akarnak pontosan a jelöltek?

„Nem vagyok CELEB” – így próbálta meggyőzni Facebook-oldalán a párttagságot Kendernay János, akiről eddig meglehetősen keveset hallhattunk a magyar nagypolitikában, így maga sem tartja magát ismert politikusnak. Ahogy fogalmazott, listavezetői helye azért is lenne jó az LMP-nek, mert "nem lenne akkora veszteség a párt számára, ha kvázi eltűnnék a magyar politikai közéletből".

A végül befutó Vágó Gábor lapunknak korábban úgy fogalmazott, EP-képviselőként jóval többet venne részt a hazai közéletben, ezzel pedig újraértelmezné a pártból tavaly ősszel kilépett, de LMP-s színekben bejutott EP-képviselő, Meszerics Tamás munkáját.

Narratívája lényege, hogy a „nagyvállalatok Európája” helyett „a közösségek Európáját” teremtse meg az Európai Unióban.

Demeter Márta már nem volt ilyen bőbeszédű, mikor január végén megpróbáltuk megkérdezni, miért tartja magát alkalmasnak a listavezetésre, annyit közölt velünk, hogy pályázata a tagság számára készült, arról, valamint az EP-képviselőjelöltekről az LMP kongresszusa fog dönteni.

Egy képviselőért küzd a zöld párt

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint egyébként az LMP a bejutási küszöbön egyensúlyoz, vagyis közel sem biztos, hogy 2019-től is látunk majd LMP-s politikust az Európai Parlamentben.

Az Európai Parlament hétfőn publikált mandátumbecslése szerint például

a párt nem fog tudni egy képviselőt sem delegálni az Európai Zöldek frakciójába, az EP felmérése 4,5 százalékos eredményt jósol az LMP-nek.

Tovább nehezíti a párt helyzetét, hogy az Európai Zöldek társelnöke, Philippe Lamberts az Azonnalinak az EP strasbourgi plenáris ülésén úgy fogalmazott, hogy ha a párt együttműködne az általa szélsőségesnek ítélt Jobbikkal, akkor kizárnák az európai zöld pártcsoportból az LMP-t. Ugyanakkor a párt szombati kongresszusán világossá vált: az LMP önállóan indul az EP-választáson, nem lesz tehát közös lista a Jobbikkal. 

Az őszi önkormányzati választásokat tekintve a párt már nem ennyire szigorú: lapunk úgy értesült, csak a kormánypártok és a Mi Hazánk Mozgalom logója lesz vállalhatatlan a párt számára. Vagyis egy-egy közös ellenzéki jelölt neve mellett szerepelhet a többi ellenzéki párt logója is az LMP-s mellett, akár a DK-e vagy a Jobbiké is.

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek