Szeretne hazamenni Angliába Dzsihád Jack, mert hiányzik az anyukája

Szerző: Illés Gergő
2019.02.23. 09:51

Az oxfordi születésű, majd 2014-ben az Iszlám Államhoz csatlakozó férfinak szülein kívül a pástétomok, a Doctor Who-epizódok és a brit élet kényelme hiányoznak a legjobban.

Szeretne hazamenni Angliába Dzsihád Jack, mert hiányzik az anyukája

Szeretne hazatérni az Egyesült Királyságba a csak Dzsihád Jack néven elhíresült korábbi oxfordi diák Jack Letts, aki még öt éve csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez Szíriában – adja hírül a brit ITV televízió, akinek a terroristával sikerült interjút készítenie.

Honvágy, pástétomok, Doctor Who-epizódok

Letts – akit a kurdok két éven át tartottak fogva – ugyanakkor kételkedik benne, hogy az Egyesült Királyság visszafogadná. Persze az oxfordi születésű - és 2014-ben Szíriába szökött – férfi nagyon szeretne hazatérni, ahogy fogalmazott, hiányzik neki a brit élet kényelme, a Doctor Who-epizódok és a pástétomokkal töltött angol pite, a pasty is. 

A terrorizmussal gyanúsított férfi hozzátette: lehet, hogy ez gyerekesen hangzik, de az anyukája is hiányzik neki, akit szeretne legalább telefonon felhívni.

Ezért kéri a brit hatóságokat, hogy ezt engedélyezzék neki, habár hozzátette, „nincs abban a helyzetben”, hogy ilyen kéréseket tegyen.

A brit-kanadai kettős állampolgár azt nyilatkozta, „ha az Egyesült Királyság visszafogadna, akkor visszamennék, mert az az otthonom. De nem hiszem, hogy ez meg fog történni.” A brit anyától és kanadai apától született férfi hozzátette, nem beszélt szüleivel már két éve, és nem hiszi, hogy akár Nagy-Britannia, akár Kanada „eljönne és segítene” neki, mivel az ügy „senkit sem érdekel” igazán.

Egy oxfordi a rakkai Oxford utcában

Dzsihád Jack szüleit egyébként terrorizmus finanszírozásával gyanúsítják az Egyesült Királyságban, mivel azok pénzt küldtek a fiuknak. A férfi szülei ugyanakkor mindezt tagadják, és ragaszkodnak ahhoz, hogy Letts csak menekülteket segíteni ment Szíriába.

A 23 éves férfi azt mondta, először Jordániában tanult meg arabul, onnan Kuwaitba, Irakba, majd Szíriába ment, és az egykori Iszlám Állam fővárosában, Rakkában – az úgynevezett Oxford utcában – telepedett le.

Már feleségül is vett egy iraki nőt, akitől meg is született a gyermeke – őt ugyanakkor még sosem látta, hiszen nem tudja, hol lehet a felesége.

És hogy hogy reagált Letts az európai terrortámadásokra, köztük a párizsi esetre, ahol 130-an vesztették életüket? A riporternek azt nyilatkozta, „őszintén szólva akkor úgy láttam, ez egy jó dolog”. „Mikor Rakkában élsz, és minden ötödik percben lebombáznak az (Iszlám Állam elleni) koalíció vadászképei, és szó szerint látod, ahogy gyerekek égnek el élve...akkor ezt teszi veled a háború, 

és eszedbe jut: ó, miért is ne történhetne meg velük is ugyanez?”

Hozzátette: később rájött, hogy a párizsi áldozatoknak mindehhez semmi közük, és ártatlanok.

Akár meg is foszthatják állampolgárságától

Letts hozzátette: bár kettős állampolgár, de britnek érzi magát. Ugyanakkor brit és kanadai tisztségviselőket is megkeresett azzal kapcsolatban, hogy visszafogadják-e, de nem kapott választ. 

Az ITV megkereste a brit belügyminisztériumot is Letts helyzetével kapcsolatban, egy ottani szóvivő azt nyilatkozta, számukra „Nagy-Britannia és az itt élők biztonsága az elsődleges”, ennek érdekében pedig a belügyminiszternek joga van megfosztani valakit az állampolgárságától, amennyiben ezzel nem válna hontalanná,

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek