Legyen-e európai főügyész a volt román DNA-vezér? Az RMDSZ elnöke válaszol!

2019.02.22. 15:15

Képviselőik a lelkiismeretük szerint szavaznak Kövesiről, mert szerintük ez nem politikai kérdés, mondta Kelemen Hunor az Azonnalinak. Az is kiderült, maradnak-e a Néppártban, ha kidobják onnan a Fideszt.

Legyen-e európai főügyész a volt román DNA-vezér? Az RMDSZ elnöke válaszol!

Pénteken kezdődött a legnagyobb erdélyi magyar párt, az RMDSZ kongresszusa Kolozsváron. Magán a rendezvényen a magyarországi közönség számára különösebben érdekes dolgok nem fognak történni – újraválasztják Kelemen Hunor pártelnököt, illetve bemutatkoznak az RMDSZ EP-listájának potenciális vezetői. Itt természetesen kérdezni is lehetett Kelemen Hunort.

Kövesivel vagy ellene?

Az RMDSZ elnökét először arról kérdeztük, van-e már álláspontja az RMDSZ-nek arról, hogy Laura-Codruţa Kövesi, a román korrupcióellenes ügyészség volt elnöke legyen-e az Európai Ügyészség vezetője. Mint azt az Azonnali megírta: a román jogász is a három esélyes között van a pozícióra.

Amikor egy hete érdeklődtünk náluk, akkor Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő sajtósa azt írta vissza, hogy mivel a kérdés nagyon kényes az erdélyi magyar közösségre nézve, azért csak egy közös szövetségi álláspont kialakítása után fognak szavazni EP-képviselőik az Európai Parlamentben az Európai Ügyészség leendő vezetőjéről. Az mindenesetre emlékezetes, hogy míg Kövesi a korrupcióellenes ügyészség, a DNA vezetője volt, az RMDSZ rendre hangosan tiltakozott a magyar politikusokat érintő, szerintük politikailag motivált eljárások ellen.

Most viszont Kelemen Hunor az Azonnalinak azt mondta: nem politikai kérdés kell, hogy legyen egy főügyész megválasztása. „Nincs politikai álláspontunk, következetesek akarunk lenni, ha itthon nincs álláspontunk egy főügyészi kinevezéssel kapcsolatban, mert így szocializálódtunk, akkor miért lenne?” Majd így folytatta: „Maguknál van egy szabály, amit szeretnék meghonosítani itthon is, hogy a parlamentben lehessen interpellálni a főügyészt, ilyen nálunk nincs. Így

mindenki a saját lelkiismerete szerint fog szavazni, politikai útmutatást nem tudunk nyújtani nekik, hiszen számunkra ez nem politikai kérdés”

– mondta.

Arra a kérdésünke, hogy mi az RMDSZ álláspontja, egyáltalán jó volt-e, hogy Románia csatlakozik az Európai Ügyészséghez, Kelemen azt mondta, őket nem kérdezték meg, amikor ezt a döntést meghozta Románia, de

szerinte rendben van a csatlakozás, semmi kivetnivalót nem lát az Európai Ügyészségben.

(A magyar kormány viszont igen.)

Marad-e az RMDSZ a Néppártban, ha megy onnan a Fidesz?

Az Azonnali arra is kíváncsi volt, hogy – mivel a Fidesz egyre több fenyegetést kap az Európai Néppárt tagjaitól az újabb sorosozó plakátkampánya miatt  – amennyiben kirúgják a magyarországi kormánypártot, akkor az RMDSZ maradna-e a Néppártban? „Olyan rég a Néppártban vagyunk, hogy igazából más alternatívánk nincs, és nem is keresünk” – válaszolta erre Kelemen. Mint elmondta,

az RMDSZ a többi néppárti tagpártot ritkán szokta bírálni, és ott is általában csak a romániaiakat,

ezért szerinte erről célszerű lenne inkább az EP-választást követően beszélni.

„Én nem látok veszélyt a Fidesz kizárására, tekintsük úgy, hogy a választási kampány nagyon felfokozott, és sok mindenki sok mindent mond.

Szerintem sem a Fidesznek, sem a Néppártnak nem érdeke a szakítás,

meg vagyok győződve, hogy a magyar képviselők lesznek a második legerősebb erő a pártcsaládban a választások után. Meg vagyok győződve, hogy nincs akkora konfliktus, mint amekkora a sajtóban megjelenik” – válaszolta Kelemen Hunor az Azonnalinak.

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek