Hét biztos jele annak, hogy áltudományos listát olvasol

Szerző: Fekő Ádám
2019.02.22. 19:01

Újra itt az Azonnali-lista! Ezúttal a női magazinok legmélyebb bugyraiba néztünk bele: az olyan tesztekbe, amik megmagyarázzák a legrosszabb szokásaidról, hogy emiatt valójában pszichológiailag különleges vagy. Összeállítottuk az áltudományos listák legfontosabb jellemzőinek listáját!

Hét biztos jele annak, hogy áltudományos listát olvasol

Az internet elterjedése miatt sokáig hittünk olyan hülyeségekben, mint a korlátlan tudás és szabad információáramlás, ehhez képest minden a visszájára fordult. Ezúttal nem a tonnányi politikai kamuhírre gondolok, mert az csak egy apró része a történetnek: elég csak az oltásellenesség térnyerésére gondolni, ami miatt most épp visszatért a kanyaró az USA-ba.

Kevésbé ártalmas, de annál idegesítőbb járvány a konyhaegészségügy terjedése, ami miatt bárki halálos betegnek tudja magát diagnosztizálni pár Google-kereséssel, de ne hagyjuk ki a hülyeség csúcsát sem:

a pszichológiai listáknak köszönhetően lassan az egész ország biztossá vált benne, hogy rendelkezik valami különlegességgel, legyen az az átlagosnál magasabb IQ, vagy valami jól hangzó személyiségzavar.

Az Azonnali-lista eheti epizódja ezúttal a kamu-szemlyiségtesztek legfontosabb jellemzőit szedi listába!


1. Rövid a lista

Nagyon fontos, hogy bár a kiemelkedő intelligencia vagy fura pszichológiai jellemvonások máskor hosszú tesztek vagy hónapokig tartó terápia után derülnek ki, a magyar női magazinok 5-6 pontos listái is pontosan ugyanilyen biztos eredményeket hoznak pár perces olvasással. 

2. Hízelegjen az olvasónak

Találkoztál már olyan listával, ami azt sugallja bármelyik pontjával is, hogy egy hülye vagy? Na ugye. Ehelyett olyanokkal találkozhattál, amik szerint kiemelkedően jól manipulálod az embereket, az átlagosnál gyorsabban fogsz fel dolgokat, vagy minden társaságban feltalálod magad, de az egész elmehet akár addig az őrületes megállapításig is, hogy szereted kézben tartani a dolgokat. Csupa olyan dolog, amit mindenki szeretne magáról hinni. 

3. A negatív tulajdonságok is menők

Ha netán mégis valami rossz dolgot sorolnak fel, akkor is fontos, hogy vonzó legyen:

az empátia teljes hiánya például azonnal eszébe juttathatja a kicsit egyszerűbb embereknek Dr. House-t vagy a Benedict Cumberbach-féle Sherlockot,

márpedig ki ne akarna olyan bolondos pacák lenni, mint ők? Az emberek hajlamosak azonnal összekötni valami földöntúli zsenialitással ezeket a dolgokat még annak ellenére is, hogy ha valamelyik magyar kórházban találkoznának például Gregory House-szal, valószínűleg telesírnák miatta a Facebookot a nyomorúságos magyar egészségügyről és bunkó orvosokról, az elszenvedő fiatal pedig címlapot kapna a Magyar Narancsban.

4. Legyen pár mindenkire illő kijelentés is

Neked is gyakran van rendetlenség az asztalodon? Te is szeretsz a hűtőből nasizni esténként? Néha elkésel találkozókról? Előfordult már, hogy kifolytak a kezeid közül a dolgok? Esetleg be szoktál rúgni, ha úgy adódik? A legtöbb ember igennel válaszol ezekre a kérdésekre, és ezek az emberek nagyon boldogok, amikor kijön a szuperteszt egyik pontjában, hogy ők emiatt okosabbak. Pedig nem, ezt a köznyelvben csak rendetlennek, késősnek, esetleg részegnek szokás hívni, az átlagosnál magasabb intelligenciát más dolgokkal szokták lemérni.

5. Király szavak

Talán nem vagyok nagyképű, ha azt mondom, ezeket a listákat azért nem a társadalom krémjének írja senki, hanem

annak a rétegnek, aki például rendszeresen használja az effektíve szót, ha okosnak akar tűnni, vagy persze legújabb megfelelőjét, a szekunder szégyent.

Tehát egy listában előkerül az empátiától kezdve a diktatórikuson át egészen a bipolaritásig minden olyan, aminek a legtöbben csak tippelni szoktak a pontos jelentésére a bölcsnek látszani akaró olvasók. 

6. A különlegesség érzése

Az emberek nem akarják magukat bolti eladóként, egyetemistaként vagy adatrögzítőként bemutatni, ha mondhatják magukról azt is, hogy szociopata, pszichopata vagy bármi, ami kicsit érdekesebb színben tünteti fel őket. Ezekben ráadásul van valami igazán rebel dolog, de azért nem kell tényleg lázadni: unalmas salesesként bármiféle tét nélkül magyarázhatjuk magunkról, hogy „I'm not a psychopath, I'm a high-functional sociopath”, ami végül még a rendszerellenes graffitik felfújásánál is egyszerűbb. Nagy hátránya, hogy a környezetünket egyáltalán nem fogja érdekelni ez, de hát erre vannak a tesztek.

7. A felmentés

A legvégén kicsit fontos levenni az újság válláról a terhet: menjen el orvoshoz, nézesse meg magát, de lehet, hogy elég többet pihenni, tehát bármi, ami azt a valóságot sugallja, hogy ez az egész teszt egy hülyeség volt. Az eredményt elérte, hiszen mindenki magára ismert.

Mivel mi itt az Azonnalinál jófejek vagyunk, azoknak a szerencsés olvasóknak, akik végigértek a listán, ajánlunk egy tényleg jó tesztet: a 16 Personalities kicsit hosszabb töltögetés után komoly részletességgel jellemzi a felhasználót, van mögötte komoly tudományos munka, ráadásul egy ideje magyar nyelven is elérhető.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek