A Netflixen nézheted meg a sci-fit, ami egész Kínát lázban tartja

Szerző: Pintér Bence
2019.02.22. 07:10

Kína első nagy sci-fi filmje hamar az ország egyik legnézettebb filmje lett: hamarosan itthon is láthatjuk.

A Netflixen nézheted meg a sci-fit, ami egész Kínát lázban tartja

A kilencvenes években a tornacipőd, a kétezres években az okostelefonod, a tízes években pedig már a fiktív jövőd is Kínában készül. Február ötödikén ddbütált a The Wandering Earth című kínai sci-fi film, ami a megjelenése óta 600 millió dollárnyi bevétellel büszkélkedhet.

 

Ez azt jelenti, hogy ez a sci-fi a második legnézettebb mozifilm valaha Kínában,

 

illetve idén egyelőre világszerte ez a csúcstartó film a kasszáknál.

 

Most pedig a Netflix nevű streaming-szolgáltató jelentette be, hogy megvásárolta a film nemzetközi és amerikai terjesztési jogait, ami azt jelenti, hogy bár pontos dátum még nincs, de

 

hamarosan Magyarországon is megnézhetjük a kínaiak kedvenc sci-fijét.

 

A film története szerint a távoli jövőben járunk, amikor kiderül, hogy a Nap hamarosan fel fog robbanni, ezért az emberiség úgy dönt, hogy az egész bolygót letéríti a pályáról, és új otthont keres valahol a mélyűrben: ennek érdekében a megmaradt emberiség nagy része föld alatti városokba költözik. Azonban a legkisebb hiba is az emberiség kihalásához vezethet.

 

PILLANATKÉP A FILMBŐL

 

De hogy lett népszerű a sci-fi Kínában?

 

Mint arról az EU2058 pályázat kiírásában is írtam: miközben az EU vagy Európa jövőjéről alig vannak fikciós történetek, addig a kínai sci-fire évek óta egyre nagyobb figyelem irányul világszerte A film alapjául szolgáló novellát az a Cixin Liu jegyzi, aki 2015-ben A háromtest-probléma című könyvével elnyerte a sci-fi irodalom Oscar-díjának számító Hugót.

 

Ez az esemény volt az egyik első jele, hogy a kínai sci-fire érdemes odafigyelni. A műfaj sorsa eléggé hányattatott az országban, hiszen a kommunista hatalomátvétel óta több alkalommal is évekre betiltották a sci-fi irodalmat. Később azonban rájöttek, hogy a kreatív gondolkodás, az innováció elősegítéséhez éppen a sci-fire van szükség.

 

Azóta pedig sorra jelennek meg a kínai könyvek és a novellák angol nyelven, amit azt eredményezi, hogy magyarul is egyre több kínai fantasztikum érhető el.

 

Cixin Liu már említett trilógiájának első két része az Európa Kiadó gondozásában jelent meg, a kínai-amerikai Ken Liu A papírsereglet című novelláskötetét pedig az Agave Könyvek adta ki. Ugyanő szerkesztette a Láthatatlan bolygók című antológiát, amely a kínai sci-fi legjavát igyekezett bemutatni: ez a kötet április végén, a Könyvfesztiválon jelenik majd meg magyarul szintén az Agave gondozásában. Ősszel pedig szintén itt érkezik egy kínai fantasy, R. F. Kuang The Poppy War című könyve.

 

A The Wandering Earth előzetesét pedig itt tudod megnézni:

 

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek