A Fidesz brüsszelezett, a román házelnök kampányolt az RMDSZ kongresszusán

2019.02.22. 18:04

Díszes társaság jött el Kolozsvárra az RMDSZ meghívására: a legnagyobb erdélyi magyar párt kongresszusán mind a román, mind a magyar politika prominensei részt vettek Semjén Zsolttól Kocsis Mátén, Ungár Péteren és Molnár Zsolton át a román felsőház elnökéig, az ALDE nevű liberális kormánypártot vezető Călin-Popescu Tăriceanuig. De vajon mit üzen ez a sok politikus az erdélyi magyaroknak? Végighallgattuk a beszédeiket.

A Fidesz brüsszelezett, a román házelnök kampányolt az RMDSZ kongresszusán

Az ültetési rend szerint a legnagyobb VIP Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese volt: a KDNP elnökét közvetlenül Kelemen Hunor RMDSZ-elnök jobbjára ültették, a román szenátus elnöke, Calin-Popescu Tariceanu mellé.

Semjén: Ami másoknak jár, nekünk is jár!

„Szeretett nemzet- és honfitársaim!” – szólította meg a közönséget a KDNP-s politikus, majd mindenkit biztosított arról: teljes bizalmi együttműködés van az RMDSZ és a magyar kormány között – nem pedig kiegyezés, ahogy azt a sajtóban olvasni –, és ez a teljes bizalmi együttműködés Kelemen Hunor és Orbán Viktor között is fennáll.

Semjén szerint a Fidesz-KDNP és az RMDSZ együttműködésének fundamentuma az, hogy a 2018-as választáson az erdélyi magyarság 96 százaléka a kormánypárti listára szavazott. Most az a teendő, hogy megerősítsék a román-magyar együttműködést – ehhez azonban az kell, hogy Románia biztosítson olyan kisebbségi-önkormányzati jogokat az erdélyi magyarságnak, amikre uniószerte rengeteg példa van. „Ha másoknak jár, nekünk is jár! Ha másnak szabad, nekünk is szabad!” – fogalmazott Semjén, arra kérve a románságot, hogy tartsák be, amit a gyulafehérvári nyilatkozatban 1918-ban ígértek.

A KDNP-elnök ezt követően megdicsérte a magyarországi románságot, mondván, kiváló a kapcsolata a kisebbségi szószólóval és a kisebbségi önkormányzattal, ezért tudja, hogy

a magyarországi románok számára természetes, hogy Gyulán a helyi román akkor énekli a román himnuszt, amikor akarja, akkor teszi ki a román zászlót a házára vagy a polgármesteri hivatalra, amikor akarja. „Mi se kérünk mást a székely zászlónak és szimbólumainknak!”

– így Semjén. A beszéd végén az EP-választásról is szót ejtett: az a cél, hogy az Európai Parlamentben megvédjük a keresztény civilzációt, szuverenitásunkat és a magyar nemzeti érdeket. „Ebben számítunk az RMDSZ-re! Önök pedig bármikor számíthatnak Magyarország kormányára.”

Kocsis Máté: Brüsszel ne csak a migránsok érdekeit képviselje!

A Fidesz frakcióvezetője Semjénhez képest jóval lanyhább beszéddel érkezett Kolozsvárra. Kocsis az RMDSZ dicséretét követően beszólt Jean-Claude Junckernek: mint mondta,

az erdélyi magyarság lélekszáma meghaladja Észtországét vagy Luxemburgét, amely – „hál' Istennek már nem sokáig – az Európai Bizottság elnökét is adja”.

Kocsis az EU-ra fűzte fel végig egy papírlapról felolvasott beszédét: szerinte ahhoz, hogy otthon érezzük magunkat benne, naponta meg kell harcolni. A Fidesz Európájában nagyobb hangsúlyt fektetnének a biztonságra, a határvédelemre és a nemzeti kultúrák védelmére – szerinte ennek a felfogásnak sok ellensége van, de Varsóban, Prágában, Pozsonyban, Szófiában vagy Bukarestben bőven vannak támogatói is.

„Brüsszel ne csak a migránsok érdekeit képviselje!” – fogalmazott, azt követelve az Európai Bizottságtól, hogy vegye végre napirendre az őshonos kisebbségeket védő Minority Safepacket.

Magyarul beszélt a román felsőház elnöke

Călin-Popescu Tăriceanu, a román felsőház és az ALDE nevű liberális párt elnöke erőteljesen kampányüzemmódba kapcsolt. Eleve magyarul kezdte beszédét, egyáltalán

nem valószínűtlen ugyanis, hogy Tăriceanu indulni fog az őszi államfő-választáson, ahol szüksége lehet majd magyar szavazatokra.

A beszéde többnyire az új pártok által jelentett veszélyről szólt. „Egyesek arról beszélnek, hogy a régi politikusok el kell tűnjenek a politikából, akár jogi eszközökkel is el kell távolítani őket. De réginek lenni a politikában éppen, hogy nem alkalmatlanság, hanem tapasztalat. Sokan lehetnek fiatalok, de a gondolkodásmódjuk egyáltalán nem új.”

Folytatta:

„Ugyanúgy a vörös pestist kiáltozták a nácik is, akkor a bolsevistákra értve, mint ahogy ma ránk kiáltoznak. Ugyanez volt a jelszavuk is, mint a mostaniaknak: Le a korrupcióval!”

A politikus mindezt az új pártokra értette, a progresszivista Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) és a Dacian Cioloș volt technokrata miniszter által létrehozott PLUS választási szövetségére utalt. Elmondta, hogy az RMDSZ egy olyan párt, amely a párbeszédben hisz, ezt legutóbb bebizonyította a költségvetési vita közben, és egyáltalán nem idős párt sem, hiszen tele van fiatal politikusokkal.

Az USR jobban együttműködne az RMDSZ-szel

Erre Dan Barnának, az USR elnökének megadhatott volna válaszolni, hiszen ő következett a színpadon, de inkább maradt az előre megírt beszédénél. „Nekem és az USR-nek a sokszínűség nagyon fontos érték. Mi olyan Romániában hiszünk, amiben önök is, hiszünk egy modern, fejlődő Romániában, amelynek minden etnikumú állampolgára egyenlő. A kisebbségre értékként kell tekintenünk mind kulturálisan, nyelvileg, mind gazdaságilag” – fogalmazott a pártelnök, majd rátért arra, amit Tăriceanu annyira kifogásult bennük: „Ma viszont a korrupció minden társadalmi szegmensben benne van, az USR zéró toleranciát hirdetett ellen, mi

egyenlőek szeretnénk lenni a törvény előtt, és tudjuk, hogy az RMDSZ is elkötelezett egy független, működő igazságszolgáltatás mellett, úgyhogy lépniük kell.

Önök most kongresszust tartanak, amelyen el kell dönteni a stratégiai irányt a jövőre nézni. Tényleg hiszek benne, hogy sok közös célunk lehet, ami erőteljesebb kollaborációt hozhat.”

Molnár Zsolt egy megváltozott MSZP-t mutatott be

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke erdélyi emlékeivel próbálta lemosni pártjáról az itteni magyarság közutálatát: mint mondta, rendszeresen jár Erdélybe, és most is óriási megtiszteltetés neki itt lenni a kolozsvári kongresszuson. „Támogatjuk a kettős állampolgárságot, szerzett jognak tekintjük a határon túli magyarok választójogát, egyetértünk az RMDSZ autonómiatörekvésével” – sorolta Molnár,  hogy mennyi mindenben megváltozott pártja álláspontja a 2004. december 5-i népszavazáshoz képest, amikor az MSZP még huszonhárommillió románnal riogatta a választókat.

Molnár többször is próbálkozott úgy fogalmazni, hogy hátha megtapsolják, még boldog születésnapot is kívánt az RMDSZ-nek, de hiába,

tapsot csak beszéde legvégén kapott.

Ungár a Fidesznek és a DK-nak is beszólt

Nem úgy Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője (egyben az Azonnali többségi tulajdonosa). Ő a köszönettel kezdett, ami rögtön kiváltotta a kongresszus tetszését. Mint mondta,

a legutóbbi választáson a Fidesz kapta a legtöbb erdélyi voksot, az LMP pedig a második legtöbbet. „Azon dolgozunk, hogy ez a sorrend megforduljon legközelebb!” – tette hozzá a közönség derültségére.

A jó LMP-s erdélyi választási szereplés szerénységre is inti őket, folytatta. Nem ők akarják eldönteni, ki legitim magyar pártpolitikai szereplő a Felvidéken vagy Erdélyben. Ungár megdicsérte az MSZP-t, amiért megváltoztatta véleményét a kettős állampolgárságról, szerinte ezt helyesen tették. „Egy kisebb, de nagyon hangos pártot leszámítva konszenzus van a nemzetpolitika terén” – szúrt oda egyet még a Demokratikus Koalíciónak is.

A kongresszus elején egyébként négy himnuszt is eljátszottak: sorrendben a román, a magyar, az európai uniós, valamint a székely himnusz hangzott el – egyedül az Örömóda alatt nem hallatszott ének a közönségből. A székely után páran még bele is kiabálták a csöndbe: „úgy legyen!”

NYITÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

TÖBBI FOTÓ: Kulcsár Árpád / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek