Mire adjon hitelt a Budapestre költözött orosz beruházási bank?

2019.02.21. 09:08

Minden mentességet és segítséget megkap Budapesten az egykori KGST-bank, a Nemzetközi Beruházási Bank. Mit adjanak cserébe ezért?

Mire adjon hitelt a Budapestre költözött orosz beruházási bank?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Magyarországra költözik a Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank) központja. A bankot 1970-ben alapították a KGST-tagországok, Magyarország pedig 2000-ig volt tagja, amikor az első Orbán-kormány a kilépés mellett döntött. A bankba 2012-ben leheltek új életet Vlagyimir Putyin döntése nyomán, Magyarország pedig 2014-ben döntött a visszalépés mellett.

A bank nemzetközi szinten elég kicsinek számít: a Direkt36 írása szerint alaptőkéje 318,96 millió euró, miközben az EU által létrehozott Európai Beruházási Banké (European Investment Bank – EIB) 243 milliárd euró. Az NBB legnagyobb részvényesei Oroszország (46%), Bulgária (13%), Magyarország (12,3%) és Csehország (11,5%).

Mint a minap kiderült, a Budapestre költözésért cserébe mindenféle kedvezmény jár majd a banknak: például a magyar állam ad vagy bérel neki és a vezetőségnek székházat illetve rezidenciát,

nem ellenőrzik a bankot a magyar felügyeletek, nem kell adókat és vámokat fizetnie, a bank vezetősége diplomáciai mentességben részesül,

ezen felül tulajdonképpen bárkit beutaztathatnak az országba.

Az Indexen elolvasható a kedvezmények tételes felsorolása, ami a parlament elé is került „A Nemzetközi Beruházási Bank és Magyarország Kormánya között a Nemzetközi Beruházási Bank Magyarországi Székhelyéről szóló Megállapodás kihirdetéséről” szóló törvényjavaslatként.

A szocialista Gurmai Zita a parlamentben arról beszélt, hogy a bank „Putyin trójai falova”, amely a belengetett kedvezményekkel példátlan lehetőséget adna az Európai Unió területére bejutni kívánó, akár biztonsági kockázatot is jelentő személyek számára.

A kormány indoklása szerint azért lesz ez jó a magyaroknak, mert az erősíteni fogja Magyarország és Budapest „nemzetközi pénzügyi központ”-jellegét, hiszen Európában jelenleg öt szupranacionális fejlesztési bank székhelye található az Európai Unió területén, de egyik sem a közép-európai régióban.

Ez azonban nekünk kevés, kéne még valami plusz: mire adjon pénzt az NBB Magyarországnak? Szavazz!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek