+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. február 20. szerda, 21:42
Hogyan segíti a fekete-fehér csíkok látványa a zebrákat a bögölycsípés elkerülésében? Új kutatás mondja el azt, amit mindig is tudni akartál a zebracsíkokról!

A zebrák fekete-fehér mintája azért lehet hasznos, mert összezavarhatja a böglyöket, akik így kisebb valószínűséggel szállnak rájuk és csípik meg őket – írja a Guardian.

 

A szerdán publikált kutatás eredményénél pedig már csak az szórakoztatóbb, hogyan jutottak erre a következtetésre a tudósok. Ugyanis a vizsgálathoz zebrákat, lovakat és többek közt zebrának öltöztetett lovakat használtak. Ezek alapján azt találták: ugyan a böglyök természetesen viselkedtek a lovak és a zebrák körül is, ez megváltozott, mikor rá akartak szállni az álllatokra.

 

Ugyanis ahelyett, hogy szépen kontrolláltan szálltak volna a böglyök a zebrákra, a rovarok sokszor inkább elfordultak tőlük vagy összeütköztek velük.

 

Ehhez a megállapításhoz a kutatók tizenhat órán át figyelték a böglyök és a lovak, illetve zebrák interakciót.

 

És hogy miért volt szükség zebrának öltöztetni a lovak egy részét, míg a többi paripára egyszínű fekete, illetve fehér „kabátot” adtak? Azért, hogy a kutatók kizárják annak lehetőségét, hogy a zebrák és a lovak eltérő szaga okozza a böglyök viselkedését. Az eredmények szerint míg a zebrának öltöztetett lovak szabadon hagyott fejére ugyanolyan gyakran szálltak a legyek, mint a többi lóéra, addig a fekete-fehér csíkos „kabát” borította hátukra ritkábban, mint a csak feketébe vagy csak fehérbe öltöztetett lovak esetén.

 

Evolúciósan egyébként azért jöhet jól a zebráknak a böglyök távoltartása, mert a lovakkal ellentétben ők a világ azon részéről származnak, ahol a rovarok súlyos betegségeket hordoznak.

 

Aki elmélyedne a zebrakutatás részleteiben, az itt olvashatja a teljes tanulmányt.

 

FOTÓ: Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Aki meg kommunista jelképeket használ, az maximum 3 évet kapna. De lenne kibúvó is: csak fel kell dobni a többi komcsit, s te megúszod.

Az Erdélyi Magyar Néppártot a Fidesz hozta létre, csak aztán bukott a projekt. Most meg lett egy elnökük, akinek legnagyobb politikai teljesítménye, hogy le akarta köpni Demszkyt, de mást köpött le.

Talán kevesen tudják itthon, de Lengyelország a fantasztikus irodalom terén is legalábbis középhatalom. Mit olvassunk a lengyel sci-fi és fantasy világából? Segítünk.

Lengyelországban összeállt az Európa-párti ellenzék a kormányzó jobboldali populisták ellen, de még így sem garantált a győzelem: a színes koalíció le van maradva Jarosław Kaczyński pártjához képest.

Ők olyanokkal szeretnek ünnepelni, akik nem annektálnak egy-egy félszigetet.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

A volt bécsi nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Vince az Azonnalira kommentelt!

A termékenységi ráta növelése, a bevándorlás megállítása és Európa felébresztése: nem csak a magyar kormány programját jellemzik ezek a szlogenek.

A strasbourgi Európai Parlament képviselői bárjában értük el Alessandra Mussolinit, aki Berlusconi Forza Italiája színeiben ül az EP-ben.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Twitter megosztás Google+ megosztás