Ausztria nem igazán akarja visszafogadni az iszlamistákat

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.20. 09:01

Ma találkozik Washingtonban Sebastian Kurz osztrák kancellár Donald Trump amerikai elnökkel. Van pár kérdés, amiben nincsenek azonos állásponton.

Ausztria nem igazán akarja visszafogadni az iszlamistákat

Hiába vetette fel a napokban Donald Trump, hogy az európai államok fogadják vissza az Iszlám Államhoz csatlakozó állampolgáraikat, Ausztria nem túl nyitott erre, derül ki Sebastian Kurz osztrák kancellárnak az Österreich című napilapnak adott interjújából. Az Egyesült Államokba látogató osztrák kormányfő jó jelnek tartja, hogy szóba került a téma, hiszen ez azt jelenti, hogy a terrorszervezet visszaszorulóban van.

A bécsi kormánynak viszont az osztrák emberek biztonsága az első, így elég tartózkodóak ebben a kérdésben

– jegyezte meg Kurz. A becslések szerint Ausztriából 100-150 radikális csatlakozhatott az Iszlám Államhoz.

Az osztrák kancellár közép-európai idő szerint ma este fog találkozni Donald Trump amerikai elnökkel a Fehér Házban, ahol az előzetes tervek szerint gazdaságról, a klímaváltozásról, a nukleáris leszerelésről és geopolitikáról fognak tárgyalni. Kurz fontosnak tartja, hogy egyezségre jussanak az amerikai vezetéssel a kereskedelmi kapcsolatok terén, hiszen e tekintetben az Egyesült Államok Ausztria második legnagyobb partnere.

A protekcionizmus minden formája munkahelyek ezreit sodorja veszélybe

– mutatott rá az osztrák kormányfő. Fogadkozott, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a mostani nehéz helyzet ne rosszabbodjon. Donald Trump az utóbbi hónapokban igencsak bekeményített a nemzetközi kereskedelem terén. A kereskedelmi háborúként is emlegetett stratégiája nem csak az Amerika legnagyobb vetélytársának tartott Kínát, hanem más, az Egyesült Államokkal szövetséges országokat is sújtja.

Kérdéses, hogy sikerül-e majd meggyőznie Kurznak Trumpot. Az viszont biztos, hogy nem megy üres kézzel. Az Österreich kiderítette, hogy az osztrák kancellár egy nagyjából 100 ezer forintnak megfelelő értékű Swarovski távcsövet visz ajándékba az amerikai elnöknek. Az amerikai jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az elnök ennél értékesebb ajándékot elfogadjon.

Kurz tegnap érkezett Washingtonba, ahol Mike Pompeo amerikai külügyminiszter fogadta. Az amerikai tárcavezető épp egy hete látogatott Budapestre. Szijjártó Péterrel tartott közös sajtótájékoztatójukról az Azonnali is beszámolt.

FOTÓ: Instagram / Sebastian Kurz

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek