Titkos vatikáni útmutató vonatkozik a papokra, akiknek gyereke született

Szerző: Hutter Marianna
2019.02.19. 08:28

A belső dokumentumként emlegetett szabályzatra úgy derült fény, hogy megmutatták egy ír férfinak, aki maga is egy katolikus pap fia.

Titkos vatikáni útmutató vonatkozik a papokra, akiknek gyereke született

A Vatikán beismerte: titkos szabályaik vannak azokra a papokra nézve, akik annak ellenére, hogy cölibátusban kellene éljenek, gyermeket nemzettek – írja New York Times. Az ügy úgy derült ki, hogy egy ír férfi, Vincent Doyle, akinek – mint felnőtt fejjel megtudta –  szintén egy katolikus pap az apja, elmondta a lapnak: megmutatták neki a szabályokról szóló vatikáni dokumentumokat 2017-ben.

Alessandro Gisotti, a Vatikán szóvivője megerősítette az útmutatók létezését a New York Times-nak.

Ugyan hangsúlyozta, ez egy belső dokumentum, annyit azért elárult róla: a legfőbb elve a „gyermek védelme”.

Ezek alapján ha egy papnak gyermeke születik, megkérik, hagyja ott a papi pályát és szülői kötelességére tekintettel szentelje magát kizárólagosan a gyereknek. Ugyanakkor Andrea Ripa, a Klérus Kongregáció altitkára arról beszélt a New York Times-nak: ez a kérés inkább csak formalitás, lehetetlen a papot felmenteni, ezt csak ő maga kérheti.

És hogy Ferenc pápa mit gondol arról, ha egy papnak gyermeke születik? Egy könyvben, amelynek társszerzője volt még 2010-ben érsekként, azt írta: egy pap, akit elragad a pillanatnyi szenvedély és megszegi cölibátusát, maradhat a papság része, ám az nem, aki gyermeket nemzett. Az ilyen papnak ugyanis elsődleges kötelessége gondoskodnia a gyermekéről.

Arról, hogy Ferenc pápa hogyan reahbilitált egy szélsőbaloldali papot, akit még II. János Pál pápa tiltott el mindentől, itt írt az Azonnali.

FOTÓ: Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek