Sorban állnak a határnál a szíriai menekültek, hogy nyolc év után végre hazatérhessenek

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.19. 15:02

A biztonsági helyzet jelentősen javult az utóbbi hónapokban, így egyre többen vágynak vissza Szíriába. A hazatérőkön kívül már a külföldi kereskedők, sőt a turisták is megjelentek.

Sorban állnak a határnál a szíriai menekültek, hogy nyolc év után végre hazatérhessenek

Hosszú sorokban kígyóznak az autók és a buszok Szíria Jordániával szomszédos déli határánál a visszatérő menekültek és a kereskedők tömegei miatt – számolt be a BBC a helyszínről. A határátkelők éveken keresztül le voltak zárva ezen a szakaszon, az országban dúló véres polgárháború miatt. A 2011. március 15-én kirobbant

konfliktus az utóbbi hónapokban jelentősen lecsendesült, így egyre többen merészkednek haza egy új élet, vagy épp a családegyesítés reményében.

Persze a határmenti árusok is meglátták az újjáépülő országban rejlő lehetőségeket: sokan naponta ingáznak termékeikkel a két ország között.

A visszatérőknek nehéz döntést kell meghozniuk, hiszen ha hazatelepülnek, akkor az újrakezdéssel járó problémákkal párhuzamosan a genfi menekültjogi egyezmény értelmében elveszítik a más országban megszerzett menekültstátuszukat és az ezzel járó jogokat. 

Sokakat még a nemzetközi védelem elvesztése sem riaszt el a hazatéréstől.

Nem csak Jordániából térnek haza azonban a menekültek. Törökországból a legfrissebb adatok szerint 300 ezernél is többen költöztek vissza idáig. A konfliktus csúcspontján Törökország 3,6 millió szíriai menekültet fogadott be.

Az angol közszolgálati csatorna stábja – sokak számára meglepő módon – turistákat is talált a sorban várakozva. Egy busz bahreini utasai ugyancsak a biztonsági helyzet javulása miatt döntöttek úgy, hogy meglátogatják Szíriát. Egyikük a polgárháború kitörése előtt már többször járt az országban, és most azt tanácsolja mindenkinek, hogy

bátran látogassanak el Szíriába, hiszen egy csodálatos ország.

A polgárháború kitörésének nyolcadik évfordulójához közeledve normalizálódni látszódnak a viszonyok Szíriában. Az ország jelentős része felett az oroszok és az irániak által támogatott Aszad-kormányzat szerezte vissza az ellenőrzést. A felkelők kezén csupán egy nagyobb fellegvár maradt a török határ mentén fekvő Idlíbben.

Az ország észak-keleti részénben, az Eufrátesz bal partján túli területeket a kurd fegyveresek ellenőrzik, akik a nemzetközi koalíció segítségével leszámoltak az Iszlám Állam nyílt harcot folytató egységeivel. Az Azonnali azonban többször is beszámolt arról, hogy a nagyobb műveletek befejeztével hatalmas hiba lenne leírni az Iszlám Államot.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Cikkek a témában

Van még itt cikk a témában

Kommentek