+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. február 19. kedd, 15:02
A biztonsági helyzet jelentősen javult az utóbbi hónapokban, így egyre többen vágynak vissza Szíriába. A hazatérőkön kívül már a külföldi kereskedők, sőt a turisták is megjelentek.

Hosszú sorokban kígyóznak az autók és a buszok Szíria Jordániával szomszédos déli határánál a visszatérő menekültek és a kereskedők tömegei miatt – számolt be a BBC a helyszínről. A határátkelők éveken keresztül le voltak zárva ezen a szakaszon, az országban dúló véres polgárháború miatt. A 2011. március 15-én kirobbant

 

konfliktus az utóbbi hónapokban jelentősen lecsendesült, így egyre többen merészkednek haza egy új élet, vagy épp a családegyesítés reményében.

 

Persze a határmenti árusok is meglátták az újjáépülő országban rejlő lehetőségeket: sokan naponta ingáznak termékeikkel a két ország között.

 

A visszatérőknek nehéz döntést kell meghozniuk, hiszen ha hazatelepülnek, akkor az újrakezdéssel járó problémákkal párhuzamosan a genfi menekültjogi egyezmény értelmében elveszítik a más országban megszerzett menekültstátuszukat és az ezzel járó jogokat. 

 

Sokakat még a nemzetközi védelem elvesztése sem riaszt el a hazatéréstől.

 

Nem csak Jordániából térnek haza azonban a menekültek. Törökországból a legfrissebb adatok szerint 300 ezernél is többen költöztek vissza idáig. A konfliktus csúcspontján Törökország 3,6 millió szíriai menekültet fogadott be.

 

Az angol közszolgálati csatorna stábja – sokak számára meglepő módon – turistákat is talált a sorban várakozva. Egy busz bahreini utasai ugyancsak a biztonsági helyzet javulása miatt döntöttek úgy, hogy meglátogatják Szíriát. Egyikük a polgárháború kitörése előtt már többször járt az országban, és most azt tanácsolja mindenkinek, hogy

 

bátran látogassanak el Szíriába, hiszen egy csodálatos ország.

 

A polgárháború kitörésének nyolcadik évfordulójához közeledve normalizálódni látszódnak a viszonyok Szíriában. Az ország jelentős része felett az oroszok és az irániak által támogatott Aszad-kormányzat szerezte vissza az ellenőrzést. A felkelők kezén csupán egy nagyobb fellegvár maradt a török határ mentén fekvő Idlíbben.

 

Az ország észak-keleti részénben, az Eufrátesz bal partján túli területeket a kurd fegyveresek ellenőrzik, akik a nemzetközi koalíció segítségével leszámoltak az Iszlám Állam nyílt harcot folytató egységeivel. Az Azonnali azonban többször is beszámolt arról, hogy a nagyobb műveletek befejeztével hatalmas hiba lenne leírni az Iszlám Államot.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mi az egyes olasz pártok célja, álomeredménye a mostani választáson? Összefoglaltuk!

Mi kell ahhoz, hogy szavazzak? Egyáltalán: kire lehet szavazni? Gyorstalpaló bizonytalanoknak.

A dublini választókerületet meg is nyerhette a korábban esélytelen zöldpárt, országosan pedig a jobbközép örülhet.

Nem tudod még, kire szavazz? Az euandi2019 elmondja neked, miután kitöltötted. És ennél még sokkal, de sokkal többet is!

„Jó volna, ha egyszer hátszelem lenne a magyar sajtóban”: ha ilyen az ellenszél, akkor milyen lenne az igazi hátszél?

A hét kérdése

Eljött az igazság pillanata az Azonnalin: mondd meg nekünk, kire szavazol május 26-án!

Azért ide elnéznénk

A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúrában május 31-én.

Frissiben kielemzi az EP-választási eredményeket Deutsch Tamás, Donáth Anna meg egy csomó politológus.

A MoMe hallgatói értelmezik újra a stílust mindenféle formában a plakáttól a webdesignig. Május 31-től.

A régió legjobbjait a Pécsi Borozó válogatta össze, június 15-én lehet megkóstolni őket.

A Piacok Napján, az Erzsébet tér, egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án.

Ezt is szerettétek

Hallottad, hogy lesz már megint valami választás, de azt már nem tudod, hogy pontosan miről meg minek meg mikor?

Vajon csak az etnikai alapú szavazást tudják elképzelni a székelyek? Az Azonnali Székelyföldön járt, és megkérdezte a járókelőket.

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Strache politikai pályájának ugyan vége, de ez nem jelenti azt, hogy a zeneit is fel kell adja. Mutatjuk a legjobb számait!

Twitter megosztás Google+ megosztás