+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. február 19. kedd, 15:02
A biztonsági helyzet jelentősen javult az utóbbi hónapokban, így egyre többen vágynak vissza Szíriába. A hazatérőkön kívül már a külföldi kereskedők, sőt a turisták is megjelentek.

Hosszú sorokban kígyóznak az autók és a buszok Szíria Jordániával szomszédos déli határánál a visszatérő menekültek és a kereskedők tömegei miatt – számolt be a BBC a helyszínről. A határátkelők éveken keresztül le voltak zárva ezen a szakaszon, az országban dúló véres polgárháború miatt. A 2011. március 15-én kirobbant

 

konfliktus az utóbbi hónapokban jelentősen lecsendesült, így egyre többen merészkednek haza egy új élet, vagy épp a családegyesítés reményében.

 

Persze a határmenti árusok is meglátták az újjáépülő országban rejlő lehetőségeket: sokan naponta ingáznak termékeikkel a két ország között.

 

A visszatérőknek nehéz döntést kell meghozniuk, hiszen ha hazatelepülnek, akkor az újrakezdéssel járó problémákkal párhuzamosan a genfi menekültjogi egyezmény értelmében elveszítik a más országban megszerzett menekültstátuszukat és az ezzel járó jogokat. 

 

Sokakat még a nemzetközi védelem elvesztése sem riaszt el a hazatéréstől.

 

Nem csak Jordániából térnek haza azonban a menekültek. Törökországból a legfrissebb adatok szerint 300 ezernél is többen költöztek vissza idáig. A konfliktus csúcspontján Törökország 3,6 millió szíriai menekültet fogadott be.

 

Az angol közszolgálati csatorna stábja – sokak számára meglepő módon – turistákat is talált a sorban várakozva. Egy busz bahreini utasai ugyancsak a biztonsági helyzet javulása miatt döntöttek úgy, hogy meglátogatják Szíriát. Egyikük a polgárháború kitörése előtt már többször járt az országban, és most azt tanácsolja mindenkinek, hogy

 

bátran látogassanak el Szíriába, hiszen egy csodálatos ország.

 

A polgárháború kitörésének nyolcadik évfordulójához közeledve normalizálódni látszódnak a viszonyok Szíriában. Az ország jelentős része felett az oroszok és az irániak által támogatott Aszad-kormányzat szerezte vissza az ellenőrzést. A felkelők kezén csupán egy nagyobb fellegvár maradt a török határ mentén fekvő Idlíbben.

 

Az ország észak-keleti részénben, az Eufrátesz bal partján túli területeket a kurd fegyveresek ellenőrzik, akik a nemzetközi koalíció segítségével leszámoltak az Iszlám Állam nyílt harcot folytató egységeivel. Az Azonnali azonban többször is beszámolt arról, hogy a nagyobb műveletek befejeztével hatalmas hiba lenne leírni az Iszlám Államot.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Aki meg kommunista jelképeket használ, az maximum 3 évet kapna. De lenne kibúvó is: csak fel kell dobni a többi komcsit, s te megúszod.

Az Erdélyi Magyar Néppártot a Fidesz hozta létre, csak aztán bukott a projekt. Most meg lett egy elnökük, akinek legnagyobb politikai teljesítménye, hogy le akarta köpni Demszkyt, de mást köpött le.

Talán kevesen tudják itthon, de Lengyelország a fantasztikus irodalom terén is legalábbis középhatalom. Mit olvassunk a lengyel sci-fi és fantasy világából? Segítünk.

Lengyelországban összeállt az Európa-párti ellenzék a kormányzó jobboldali populisták ellen, de még így sem garantált a győzelem: a színes koalíció le van maradva Jarosław Kaczyński pártjához képest.

Ők olyanokkal szeretnek ünnepelni, akik nem annektálnak egy-egy félszigetet.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

A volt bécsi nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Vince az Azonnalira kommentelt!

A termékenységi ráta növelése, a bevándorlás megállítása és Európa felébresztése: nem csak a magyar kormány programját jellemzik ezek a szlogenek.

A strasbourgi Európai Parlament képviselői bárjában értük el Alessandra Mussolinit, aki Berlusconi Forza Italiája színeiben ül az EP-ben.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Twitter megosztás Google+ megosztás