+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. február 19. kedd, 20:15
Bécsben is nagyobb stadiont tudtak építeni a magyaroknál ugyanennyi pénzért, de az oroszokhoz képest sehol nem vagyunk költekezésben.

A kifejezetten stadionokkal foglalkozó StadiumDB.com idén is elindította közönségszavazását a világon épült tíz legmenőbb stadionról. Talán annyira nem meglepő, 2010 óta, hogy most is vannak magyar indulók: a székesfehérvári és a miskolci stadionra is lehet szavazni, hiszen ezeket nemrég adták át. A stadionok mellett viszont ott vannak az árak is, ezek az igazán sokatmondók:

 

Törökországban például 44,3 millió dollárból 44 ezres stadiont tudtak építeni, míg nálunk a DVTK 14 ezrese volt 47 millió (13,2 milliárd forint), a szintén 14 ezres MOL Aréna Sostó pedig 50,5 millió (14,1 milliárd forint). 

 

AZ ÚJ STADION MISKOLCON

 

A stadionok árát jellemzően három dologgal lehet magyarázni: a munkaerő és úgy általában minden árával (ezért nem annyira meglepő például washingtoni Audi Field 195 millió dollárja), azzal, mennyire szeretnek lopni az országban (ezzel is magyarázható például a kalinyingrádi stadion 300 milliója), és persze a megalománia fokozataival (Kínában majdnem 800 milliót költöttek a Sozohu 40 ezres létesítményére). 

 

AZ ÚJ STADION BURSÁBAN

 

Ezért a diósgyőri és a székesfehérvári stadiont két jelölttel érdemes közvetlenül összehasonlítani, ha megbékélünk vele, hogy a törököknél valahogy olcsóbb ez az egész stadionosdi: az Austria Wien otthonául szolgáló Generali-Arena például 17500-as stadion lett, és 48,5 millió dollárból jött össze.

 

AZ ÚJ STADION BÉCSBEN.

 

Külön érdemes kiemelni az olasz Stadio Paolo Mazzát:

 

ott 16 ezres épületet húztak fel 15,8 millió dollárért, tehát a fehérvári stadion árából három olasz is kijönne. 

 

FERRARA ÚJ STADIONJA

 

Érdemes persze hozzátenni, hogy a SPAL stadionja egyszerű darab, ránézésre még díszkivilágítása sincs, de cserébe a csapat, ami szaladgál benne idén nem az NB I-ben, hanem az olasz első osztályban teszi azt.

 

A rekorddrága nyári világbajnokság miatt eléggé oroszok uralta stadion-toplistát itt lehet megnézni, és akár szavazhatsz is!

 

A kiemelt képen a 2018-ban átadott székesfehérvári stadion látható.

 

FOTÓK: StadiumDB 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Aki meg kommunista jelképeket használ, az maximum 3 évet kapna. De lenne kibúvó is: csak fel kell dobni a többi komcsit, s te megúszod.

Az Erdélyi Magyar Néppártot a Fidesz hozta létre, csak aztán bukott a projekt. Most meg lett egy elnökük, akinek legnagyobb politikai teljesítménye, hogy le akarta köpni Demszkyt, de mást köpött le.

Talán kevesen tudják itthon, de Lengyelország a fantasztikus irodalom terén is legalábbis középhatalom. Mit olvassunk a lengyel sci-fi és fantasy világából? Segítünk.

Lengyelországban összeállt az Európa-párti ellenzék a kormányzó jobboldali populisták ellen, de még így sem garantált a győzelem: a színes koalíció le van maradva Jarosław Kaczyński pártjához képest.

Ők olyanokkal szeretnek ünnepelni, akik nem annektálnak egy-egy félszigetet.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

A volt bécsi nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Vince az Azonnalira kommentelt!

A termékenységi ráta növelése, a bevándorlás megállítása és Európa felébresztése: nem csak a magyar kormány programját jellemzik ezek a szlogenek.

A strasbourgi Európai Parlament képviselői bárjában értük el Alessandra Mussolinit, aki Berlusconi Forza Italiája színeiben ül az EP-ben.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Twitter megosztás Google+ megosztás