+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. február 19. kedd, 20:15
Bécsben is nagyobb stadiont tudtak építeni a magyaroknál ugyanennyi pénzért, de az oroszokhoz képest sehol nem vagyunk költekezésben.

A kifejezetten stadionokkal foglalkozó StadiumDB.com idén is elindította közönségszavazását a világon épült tíz legmenőbb stadionról. Talán annyira nem meglepő, 2010 óta, hogy most is vannak magyar indulók: a székesfehérvári és a miskolci stadionra is lehet szavazni, hiszen ezeket nemrég adták át. A stadionok mellett viszont ott vannak az árak is, ezek az igazán sokatmondók:

 

Törökországban például 44,3 millió dollárból 44 ezres stadiont tudtak építeni, míg nálunk a DVTK 14 ezrese volt 47 millió (13,2 milliárd forint), a szintén 14 ezres MOL Aréna Sostó pedig 50,5 millió (14,1 milliárd forint). 

 

AZ ÚJ STADION MISKOLCON

 

A stadionok árát jellemzően három dologgal lehet magyarázni: a munkaerő és úgy általában minden árával (ezért nem annyira meglepő például washingtoni Audi Field 195 millió dollárja), azzal, mennyire szeretnek lopni az országban (ezzel is magyarázható például a kalinyingrádi stadion 300 milliója), és persze a megalománia fokozataival (Kínában majdnem 800 milliót költöttek a Sozohu 40 ezres létesítményére). 

 

AZ ÚJ STADION BURSÁBAN

 

Ezért a diósgyőri és a székesfehérvári stadiont két jelölttel érdemes közvetlenül összehasonlítani, ha megbékélünk vele, hogy a törököknél valahogy olcsóbb ez az egész stadionosdi: az Austria Wien otthonául szolgáló Generali-Arena például 17500-as stadion lett, és 48,5 millió dollárból jött össze.

 

AZ ÚJ STADION BÉCSBEN.

 

Külön érdemes kiemelni az olasz Stadio Paolo Mazzát:

 

ott 16 ezres épületet húztak fel 15,8 millió dollárért, tehát a fehérvári stadion árából három olasz is kijönne. 

 

FERRARA ÚJ STADIONJA

 

Érdemes persze hozzátenni, hogy a SPAL stadionja egyszerű darab, ránézésre még díszkivilágítása sincs, de cserébe a csapat, ami szaladgál benne idén nem az NB I-ben, hanem az olasz első osztályban teszi azt.

 

A rekorddrága nyári világbajnokság miatt eléggé oroszok uralta stadion-toplistát itt lehet megnézni, és akár szavazhatsz is!

 

A kiemelt képen a 2018-ban átadott székesfehérvári stadion látható.

 

FOTÓK: StadiumDB 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jövőben a felhasználók beállíthatják, hogy ha a weboldalakon böngésznek, az onnan származó adatokat ne lehessen összekötni a
Facebook-profiljukkal.

Depresszió, bipoláris zavar és skizoférnia: ezek a betegségek is gyakoribbak voltak ott, ahol rosszabb a levegő minősége – állítja egy új tanulmány.

Azt követelik, hogy a középkor óta megtartott Ducasse D'Ath felvonulást távolítsák el az UNESCO világörökségi listájáról a feketére mázolt vadember figurája miatt.

Annyira felpörgött az ír határ kérdése, hogy még a német kancellár is elmondta, szerinte mik az esélyei Johnsonnak.

A születésétől siket Lee Duck-hee-ben senki sem hitt, amikor profi teniszkarriert álmodott magának. Ő az első siket, aki ATP-teniszmeccset nyert.

A hét kérdése

Egy 34 millió forintos adakozás még bőven nem elég, de nekünk van pár ötletünk arra, hogy mivel lágyíthatná meg Tiborcz szeretett nemzetünk szívét!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás