+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. február 19. kedd, 20:15
Bécsben is nagyobb stadiont tudtak építeni a magyaroknál ugyanennyi pénzért, de az oroszokhoz képest sehol nem vagyunk költekezésben.

A kifejezetten stadionokkal foglalkozó StadiumDB.com idén is elindította közönségszavazását a világon épült tíz legmenőbb stadionról. Talán annyira nem meglepő, 2010 óta, hogy most is vannak magyar indulók: a székesfehérvári és a miskolci stadionra is lehet szavazni, hiszen ezeket nemrég adták át. A stadionok mellett viszont ott vannak az árak is, ezek az igazán sokatmondók:

 

Törökországban például 44,3 millió dollárból 44 ezres stadiont tudtak építeni, míg nálunk a DVTK 14 ezrese volt 47 millió (13,2 milliárd forint), a szintén 14 ezres MOL Aréna Sostó pedig 50,5 millió (14,1 milliárd forint). 

 

AZ ÚJ STADION MISKOLCON

 

A stadionok árát jellemzően három dologgal lehet magyarázni: a munkaerő és úgy általában minden árával (ezért nem annyira meglepő például washingtoni Audi Field 195 millió dollárja), azzal, mennyire szeretnek lopni az országban (ezzel is magyarázható például a kalinyingrádi stadion 300 milliója), és persze a megalománia fokozataival (Kínában majdnem 800 milliót költöttek a Sozohu 40 ezres létesítményére). 

 

AZ ÚJ STADION BURSÁBAN

 

Ezért a diósgyőri és a székesfehérvári stadiont két jelölttel érdemes közvetlenül összehasonlítani, ha megbékélünk vele, hogy a törököknél valahogy olcsóbb ez az egész stadionosdi: az Austria Wien otthonául szolgáló Generali-Arena például 17500-as stadion lett, és 48,5 millió dollárból jött össze.

 

AZ ÚJ STADION BÉCSBEN.

 

Külön érdemes kiemelni az olasz Stadio Paolo Mazzát:

 

ott 16 ezres épületet húztak fel 15,8 millió dollárért, tehát a fehérvári stadion árából három olasz is kijönne. 

 

FERRARA ÚJ STADIONJA

 

Érdemes persze hozzátenni, hogy a SPAL stadionja egyszerű darab, ránézésre még díszkivilágítása sincs, de cserébe a csapat, ami szaladgál benne idén nem az NB I-ben, hanem az olasz első osztályban teszi azt.

 

A rekorddrága nyári világbajnokság miatt eléggé oroszok uralta stadion-toplistát itt lehet megnézni, és akár szavazhatsz is!

 

A kiemelt képen a 2018-ban átadott székesfehérvári stadion látható.

 

FOTÓK: StadiumDB 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Karácsonyi körkérdést indít az Azonnali: mit ajándékozna Gyurcsány Ferencnek és Orbán Viktornak Bugár Béla, a szlovákiai Híd párt elnöke?

Azt követelik, hogy az elnök ne kössön kompromisszumokat az ukrán rendezés ügyében, Ukrajna föderalizációja például fel se merüljön.

Johnsonnak is feltették a kérdést, amivel már elődjéből is sikerült hülyét csinálni.

Miközben Lukasenka Szocsiban Putyinnal tárgyalja meg a belarusz-orosz gazdasági integráció mélyítését, Minszkben a szuverenitásvesztéstől tartva tüntet a helyi ellenzék.

Megtolta kicsit a fideszes jelölt kampányát a kormánypárti média Győrben, ingyen szórták a lapot az összes postaládába.

Igazi reneszánsz ember a Fidesz polgármesterjelöltje, Dézsi Csaba András, de éppen a városi ügyekre maradt kevés ideje az elmúlt években.

A cseh elnök egy év alatt harmadszor gondolta meg magát abban az ügyben, hogy kisegítené-e Andrej Babišt az ellene folyó nyomozás kapcsán.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

December 11-én az NKE-n lehet honvédelemről trécselni a kormány bevándorlásellenes kabinetjének vezetőjével.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás