Jobboldali kormány jöhet Spanyolországban a felmérések szerint

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.17. 09:55

Bár a szocialisták alkothatják a legnagyobb frakciót az előrehozott választások után felálló új parlamentben, de könnyen elképzelhető, hogy nem fognak tudni kormányt alakítani.

Jobboldali kormány jöhet Spanyolországban a felmérések szerint

Jobboldali pártokból álló koalíciós kormány válthatja a jelenlegi baloldali madridi vezetést a legfrissebb közvélemény-kutatások alapján – adta hírül az El País a különböző felmérések eredményeinek átlagaira alapozva. Pedro Sánchez Spanyolország szocialista kormányfője pénteken jelentette be, hogy előrehozott választásokra kerül sor április 28-án, mivel a törvényhozás nem szavazta meg az idei költségvetést. A szocialisták (PSOE) a kudarcba fulladt szavazásig kisebbségben, külső támogatók segítségével kormányoztak.

2015 decembere óta ez már a harmadik törvényhozási választás lesz Spanyolországban.

Hibahatáron belül ugyan, de a jelenlegi felmérések alapján a spanyol Néppárt, a jobbközép Polgárok és a szélső-jobboldali Vox összesen a szavazatok 50 százalékát kapná, ami elég mandátumot jelentene egy kormánytöbbség kialakításához. Ez azt jelenti, hogy

hiába végeznének a szocialisták a többi párt előtt a voksok tekintetében (24 százalék), az ország vezetéséről le kellene mondaniuk.

Sánchez tavaly júniusban került hatalomra, miután elődjét, Mariano Rajoyt egy bizalmatlansági szavazással megfosztották posztjától. Amennyiben áprilisban veszítenek a szocialisták a Sánchez-kormány lesz a legrövidebb életű a spanyol demokrácia történetében.

FOTÓ: Twitter / EUwatchers

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek