Hulladékmentes várost akarnak létrehozni Törökországban

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.17. 17:45

Ha sikeres lesz a kísérlet, akkor országszerte több településre is kiterjeszthetik a programot.

Hulladékmentes várost akarnak létrehozni Törökországban

Kidolgozta a hulladékmentes település tervét a török Környezeti és Várostervezési Minisztérium, amihez jelenleg a legmegfelelőbb várost keresik – adta hírül a Hürriyet Daily News. Az úttörő projekt megvalósítását a szükséges hulladékfeldolgozó eszközökkel és szakértőkkel támogatná a tárca.

Az elképzelés egyik fontos eleme a keletkező szerves hulladékok nagybani komposztálása,

amivel nem csak a hagyományos lerakókba kerülő szemétmennyiséget csökkentenék, hanem a közösségi terek növényültetéseinél fel is használnák azt. A nehezen lebomló hulladékokat típusonként különböző automatákba gyűjtenék. Az ide leadott szemétért lebeszélhető perceket, vagy plusz adatforgalmat kapnának a lakosok a mobiljaikra.

A hulladékfeldolgozás hatékonyságának növelése mellett, a kiválasztandó városban

a gépkocsiparkot is igyekeznének átállítani elektromos üzemű járművekre, hogy a károsanyag kibocsájtás is csökkenjen.

A 2017-ben indult hulladékmentes program egyik fő támogatója Emine Erdoğan, a török elnök, Recep Tayyip Erdoğan felesége.

A projekttől ezer milliárd forintnyi (20 milliárd török líra) megtakarítást és szárezernyi új munkahelyet remélnek 2023-ig.

Akkor fogják ünnepelni a köztársaság megalakulásának századik évfordulóját Törökországban.

A törökországi kísérlet nem példa nélküli. Japánban már 2003-ban belekezdtek egy ilyen programba. Jelenleg a Kamikatsu nevű vidéki kisváros szemetének 80 százalékát újrahasznosítják, újrahasználják vagy komposztálják. Az ottani tervek szerint már jövőre elérhetik a teljes hulladékmentességet.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek