+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. február 17. vasárnap, 18:45
Harminc évvel a hidegháború vége után újból kezd napirendre kerülni a nemzetközi politikában a nukleáris fegyverek és a leszerelés kérdése. Kersti Kaljulaid szerint ideje lenne felkészülnie erre a politikai elitnek.
A politikai vezetők mostani generációja nincs felkészülve az atomfegyverek jelentette fenyegetés kezelésére

 

jelentette ki Kersti Kaljulaid észt elnök a Politiconak adott interjújában. A ceremoniális szerepet betöltő államfő a hétvégén tartott müncheni biztonságpolitikai konferencia szünetében nyilatkozott a nukleáris fenyegetettségről az uniós politikára fókuszáló sajtóterméknek.

 

Kaljulaid szerint a közepes hatótávolságú (500-5500 km) ballisztikus és cirkálórakétákat korlátozó INF-szerződés közelmúltbeli bedőlésével a hidegháború óta először került a nemzetközi napirendre a nukleáris fegyverek és a leszerelés kérdése. Az Egyesült Államok február elsején mondta fel a Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár által 1987-ben megkötött egyezményt, arra hivatkozva, hogy az oroszok nem teljesítik az abban foglalt ellenőrzések feltételeit. Vlagyimir Putyin orosz elnök rögtön be is jelentette, hogy országa is kilép szerződésből, és ezzel párhuzamosan utasította a haderő vezetését közepes hatótávolságú csapásmérő eszközök kifejlesztésére.

 

Ez új helyzetet teremt, hiszen erodálódnak azok a nemzetközi szerződések, amelyek évtizedeken keresztül szabályozták a kockázatokat

 

– mutatott rá az észt elnök. Hangsúlyozta, hogy szívesen tanulna olyan egykori választott vezetőktől, akiknek vannak személyes tapasztalataik e téren, és a többi politikusnak is ideje lenne felébrednie.

 

Kaljulaid úgy látja, hogy az INF-szerződés kútba esésével kialakult jelenlegi helyzetben az európai atomhatalmakat, Franciaországot és az Egyesült Királyságot is be kellene vonni a párbeszédbe az Egyesült Államok és Oroszország mellett. A multipoláris nézőpont új lehetőséget teremthet az ügyben.

 

Te egyetértesz az észt elnökkel?

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Michael Gove szerint Boris Johnson halasztási kérelme semmit nem jelent, és a kormány tervei változatlanok.

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki.

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

Kína hivatalosan még csak nem is jelezte, miért halasztják el a Volt egyszer egy Hollywood című film premierjét.

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

Nagyobb baja is van Győrnek a polgármester szexbotrányánál: csúcsidőben folyamatosan maradnak ki a buszok, megoldás egyelőre nem látszik.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás