+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. február 17. vasárnap, 18:45
Harminc évvel a hidegháború vége után újból kezd napirendre kerülni a nemzetközi politikában a nukleáris fegyverek és a leszerelés kérdése. Kersti Kaljulaid szerint ideje lenne felkészülnie erre a politikai elitnek.
A politikai vezetők mostani generációja nincs felkészülve az atomfegyverek jelentette fenyegetés kezelésére

 

jelentette ki Kersti Kaljulaid észt elnök a Politiconak adott interjújában. A ceremoniális szerepet betöltő államfő a hétvégén tartott müncheni biztonságpolitikai konferencia szünetében nyilatkozott a nukleáris fenyegetettségről az uniós politikára fókuszáló sajtóterméknek.

 

Kaljulaid szerint a közepes hatótávolságú (500-5500 km) ballisztikus és cirkálórakétákat korlátozó INF-szerződés közelmúltbeli bedőlésével a hidegháború óta először került a nemzetközi napirendre a nukleáris fegyverek és a leszerelés kérdése. Az Egyesült Államok február elsején mondta fel a Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár által 1987-ben megkötött egyezményt, arra hivatkozva, hogy az oroszok nem teljesítik az abban foglalt ellenőrzések feltételeit. Vlagyimir Putyin orosz elnök rögtön be is jelentette, hogy országa is kilép szerződésből, és ezzel párhuzamosan utasította a haderő vezetését közepes hatótávolságú csapásmérő eszközök kifejlesztésére.

 

Ez új helyzetet teremt, hiszen erodálódnak azok a nemzetközi szerződések, amelyek évtizedeken keresztül szabályozták a kockázatokat

 

– mutatott rá az észt elnök. Hangsúlyozta, hogy szívesen tanulna olyan egykori választott vezetőktől, akiknek vannak személyes tapasztalataik e téren, és a többi politikusnak is ideje lenne felébrednie.

 

Kaljulaid úgy látja, hogy az INF-szerződés kútba esésével kialakult jelenlegi helyzetben az európai atomhatalmakat, Franciaországot és az Egyesült Királyságot is be kellene vonni a párbeszédbe az Egyesült Államok és Oroszország mellett. A multipoláris nézőpont új lehetőséget teremthet az ügyben.

 

Te egyetértesz az észt elnökkel?

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

Ameddig nincs erős bizonyíték az iskolabezárások jótékony járványügyi hatására, nyitva kellene lenniük.

Az 1703-ban alapított Wiener Zeitungban kötelező jelleggel állami és gazdasági hirdetmények is megjelennek. Ennek vetnének véget.

Akik tavaly lettek nagykorúak és a járvány miatt lemaradtak erről, azok idén csaphatnak le ezekre.

Perón úgy foglalta össze karrierjét, hogy első elnökségét az apáknak, a másodikat az anyáknak, a harmadikat pedig a gyermekeiknek köszönheti.

Korábban egyszer már elkezdték a tanügyi alkalmazottak beoltását, de mivel kevés oltóanyag érkezett, ezért le kellett állítani a projektet. Most nagyon belehúznának.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságát elnöklő jobbikos Stummer János azt állítja: titkos alagutat építtetne magának Orbán Viktor a Puskás-stadionba. A kormányzat szerint ez nem teljesen van így.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás