Az Európai Ügyészségért küzdene a Híd-Most EP-listavezetője

Szerző: Bukovics Martin
2019.02.17. 08:55

Bugár Béláék előrukkoltak a Híd-Most EP-listájával. Egy EP-képviselői helyre van esélyük.

Az Európai Ügyészségért küzdene a Híd-Most EP-listavezetője

A felvidéki Magyar Közösség Pártja EP-listája után a Bugár Béla-vezette szlovákiai Híd-Most is előrukkolt azzal a 14 emberrel, akit beküldene az Európai Parlamentbe. Szlovákiában május 25-én, szombaton lesz az EP-választás, a bejutási küszöb öt százalékos. Az ország a brexit miatt a jelenlegi 13 EP-képviselői hely helyett 14-et kap a következő ciklusban. A felmérések szerint mind az Orbán-kormány által favorizált MKP-nak, mind a Híd-Mostnak 1-1 EP-képviselői helyre van esélye, habár a két párt versenyében Bugárék állnak jobban.

Egy február 14-i közvélemény-kutatás szerint a Híd-Most 6,3 százalékon áll, míg az MKP 3,3 százalékon – azaz ha nem mozgósítanak, az MKP jelöltje, Csáky Pál be se jut az EP-be.

Az Új Szó lehozta a teljes Híd-jelöltlistát:

1. Nagy József, jelenlegi EP-képviselő

2. Norbert Kurilla, környezetvédelmi államtitkár, korábban Szlovákia európai parlamenti állandó képviseleténél dolgozott

3. Vitkó Andrea, párkányi származású jogász, egyetemi tanár

4. Michal Goriščák, Felsővízköz alpolgármestere, a ruszin nemzetiség képviselője

5. Csady Zsuzsa, Feketenyék polgármestere,

6. Csicsai Gábor, mezőgazdasági államtitkár

7. Jozef Želinský, Királyhelmec alpolgármestere

8. Agócs Attila, Fülek polgármestere

9. Burdiga Pál, Rozsnyó korábbi polgármestere

10. Erika Halašová, orvos, Túrócszentmárton

11. Tóth Marián, Tardoskedd polgármestere

12. Héder Ágnes, Komárom, a városban a polgármesteri tisztségért is indult

13. Richard Šárközi, zenész

14. Csízi Csaba, a Rimaszombati Járási Hivatal vezetője

A listavezető Nagy József jelenleg is a párt EP-képviselője: a Sargentini-jelentést például a jobbközép Európai Néppárt többségi véleményébel szembemenve a többi magyar Néppárt-taggal, a Fidesszel, az RMDSZ-szel és az MKP-val egyetértésben leszavazta, ám Románia jogállamisága kapcsán már simán a román kormány ellen szavazott (itt egyedül a Fidesz védte be a Néppártból a szocdem román kormányt).

A politikus az Új Szónak arról beszélt, hogy a következő ciklus prioritásai változatlanok: a cél az, hogy az unió olyan közös intézményeket alakítson ki, amelyek a nemzeti szervezeteken túl szintén a biztonság garantálását szolgálják. Ilyen például a (magyar kormány által elutasított) Európai Ügyészség, amelynek élére sajtóértesülések szerint valószínűleg a román korrupcióellenes ügyészség nemrég menesztett vezetője, Laura Codruţa Kövesi kerül.

FOTÓ: Híd-Most / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek