+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. február 16. szombat, 18:08
Az ellenzék utcára hívta híveit, akik majdnem betörtek a miniszterelnöki hivatal épületébe is.

Erőteljes tüntetéseket tartottak szombat délután Tiranában az albán kormány ellen.Több ezer ember gyűlt össze Edi Rama miniszterelnök lemondását, és előrehozott választások kiírását követelve.

 

A demonstrálók a kormánypárt korrupciója ellen vonultak utcára a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Párt hívására. A tüntetés egy pontján a tüntetőknek sikerült áttörniük a rendőrkordont, és eljutottak a miniszterelnöki iroda bejáratáig, de végül a karhatalmaknak könnygázt bevetve sikerült megállítani őket, mielőtt még sikerült volna betörni a kaput. A rendőrök az épület teraszáról könnygázt dobáltak a bejáratot megközelítő tömegbe.

 

Tiranában évek óta nem volt ekkora tüntetés, nem csak a fővárosban gyűltek össze tízezrek, hanem hozzájuk rengetegen utaztak fel vidékről is.

 

Mivel nagyon sok volt az erőszak a tüntetők részéről, az Egyesült Államok nagykövetsége közleményben ítélte el az agresszív fellépőket. Az ellenzék beépített provokátorokról beszél, a kormánypárt pedig az ellenzéket teszi felelőssé a történtekért.

 

A Demokrata Párt vezére, Lulzim Basha az erőszakot Edi Rama forgatókönyvének nevezte, és felhívta a rendőrség figyelmét rá, hogy ne váljon  a tolvaj kormány és a tolvaj miniszterelnök eszközévé.

 

Mindeközben Edi Rama miniszterelnök az ország déli részében volt látogatóban, onnan egyelőre csak egy német képzőművésztől kért bocsánatot, akinek az intallációját szétverték a tüntetők.

 

„Sajnálom, Carsten Holler, ezek nem albánok voltak, ez nem Albánia”

 

– írta a Twiterre a miniszterelnök.

 

Basha ugyanakkor bejelentette, hogy addig fognak tüntetni, míg meg nem bukik a kormány, és keddre újabb demonstrációt hirdetett meg. Edi Rama 2013 óta miniszterelnök az Albánia Szocialista Pártja színeiben. Az ország 2009 óra NATO-tag, és jelenleg zajlanak a tárgyalások az EU-csatlakozásról is, az EU legfőképpen a szervezett bűnözés és a korrupció felszámolását jelölte ki feladatnak a balkáni ország számára.

 

FOTÓ: Balkan Insight

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hát mi mással foglalkozna az eheti Azonnali-lista, mint az esti Szlovákia-Magyarország szuperrangadóval? Ezúttal taktikai tanácsokkal látjuk el Rossi szövetségi kapitányt.

Kiderült, hogy a Most-Híd is beáll a szlovák elnökválasztás első fordulójában fölényes sikert arató liberális politikus mögé.

Ezzel kezdődött el a kasztinghét, amikor minden, magát kicsit komolyan vevő ember lepattintotta a baloldali kormánypártok felkérését arra, hogy ő legyen a miniszterelnök.

Alig alakult meg a Nigel Farage-féle új, brexit-párti formáció, néhány iszlamofób tweet miatt lemondott a Brexit Párt elnöke.

Rosszul adták meg székhelyüket, ráadásul Fekete-Győr András sem képviselhetné a pártot hivatalos ügyekben.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Leginkább a még hezitáló német, spanyol és lengyel pártokon fog múlni a Fidesz sorsa az Európai Néppártban, de a kormánypártnak is vannak erős szövetségesei.

Alexisz Ciprasznak elég volt az első vörös vonalat átlépnie, hogy Berlin alig fél év alatt padlóra küldje. Ciprasz ugyanis, ellentétben Orbánnal, egy tényleges vörös vonalt érintett: a német bankok érdekeit.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Az AB az igazságügyi miniszter kérésére olvasott az igazságügyi miniszter korábbi gondolataiban! Sci-finek hangzik? Elmagyarázzuk!

Twitter megosztás Google+ megosztás