+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. február 16. szombat, 10:03
Ha nem teljesül a kérésük, akkor a kisebbségi kormány bajba jut.

A cseh Kommunista Párt mozgolódásba kezdett, és azt követeli, hogy Andrej Babiš kormányfő váltson le három minisztert is. A követelés pedig azért érdekes, mert

 

a cseh kisebbségi kormány jelenleg csupán a kommunisták támogatásával kormányzóképes.

 

Vojtěch Filip pártelnök azt mondta az újságíróknak a párt végrehajtó bizottságának pénteki gyűlése után, hogy szeretnék leváltani Tomáš Petříček szociáldemokrata párti külügyminisztert, Dan Ťok szállításügyi és Adam Adam Vojtěch egészségügyi miniszterrel egyetemben, mindketten az Andrej Babiš-féle ANO párt tagjai.

 

Filip szerint a külügyminiszternek azért kell távoznia, mert elismerte Juan Guaidót Venezuela elnökének, és ezzel áthágta a nemzetközi jogot, a szállításügyi miniszter ellenzi a Prága-Brno-Ostrava közötti D1-es autópálya kibővítését, valamint el akarta adni a cseh állami vasúttársasághoz tartozó ČD Cargo nevű vasúti teherszállítási vállalatot.

 

A kommunisták tulajdonképpen kényelmes zsaroló pozícióba rendezkedtek be a liberális ANO-ból és szociáldemokratákból álló kisebbségi koalíciós kormánnyal: minduntalan befenyítik Andrej Babišt, hogy megvonják a támogatásukat, ha nem teljesül a kérésük.

 

Nemrég például sikerült elérniük, hogy 380 millió koronányi (4,8 milliárd forintnyi) adót vessenek ki az évi kétmilliárd koronás (25 milliárd forintos) kifizetésekre, amit tizenhat egyháznak fizetnek ki kétoldalú egyezmények alapján, amely összeg a kommunizmusban elvett javakért kárpótolná őket.

 

Annyi bizonyos, hogy Filip és Babiš jövő héten fognak találkozni, és valamilyen kompromisszumos megoldás hiányában nehéz helyzetbe kerülhet a kormánykoalíció.

 

FOTÓ: a kormány megalakulása pillanatában/Reuters

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A finnek már jóval a nácik előtt is használták a szvasztikát repülőgépeiken, egyenruháikon és zászlóikon, de hiába semmi köze a nácizmushoz: a légierő úgy döntött, megszabadul a kínos szimbólumtól.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás