+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. február 16. szombat, 10:03
Ha nem teljesül a kérésük, akkor a kisebbségi kormány bajba jut.

A cseh Kommunista Párt mozgolódásba kezdett, és azt követeli, hogy Andrej Babiš kormányfő váltson le három minisztert is. A követelés pedig azért érdekes, mert

 

a cseh kisebbségi kormány jelenleg csupán a kommunisták támogatásával kormányzóképes.

 

Vojtěch Filip pártelnök azt mondta az újságíróknak a párt végrehajtó bizottságának pénteki gyűlése után, hogy szeretnék leváltani Tomáš Petříček szociáldemokrata párti külügyminisztert, Dan Ťok szállításügyi és Adam Adam Vojtěch egészségügyi miniszterrel egyetemben, mindketten az Andrej Babiš-féle ANO párt tagjai.

 

Filip szerint a külügyminiszternek azért kell távoznia, mert elismerte Juan Guaidót Venezuela elnökének, és ezzel áthágta a nemzetközi jogot, a szállításügyi miniszter ellenzi a Prága-Brno-Ostrava közötti D1-es autópálya kibővítését, valamint el akarta adni a cseh állami vasúttársasághoz tartozó ČD Cargo nevű vasúti teherszállítási vállalatot.

 

A kommunisták tulajdonképpen kényelmes zsaroló pozícióba rendezkedtek be a liberális ANO-ból és szociáldemokratákból álló kisebbségi koalíciós kormánnyal: minduntalan befenyítik Andrej Babišt, hogy megvonják a támogatásukat, ha nem teljesül a kérésük.

 

Nemrég például sikerült elérniük, hogy 380 millió koronányi (4,8 milliárd forintnyi) adót vessenek ki az évi kétmilliárd koronás (25 milliárd forintos) kifizetésekre, amit tizenhat egyháznak fizetnek ki kétoldalú egyezmények alapján, amely összeg a kommunizmusban elvett javakért kárpótolná őket.

 

Annyi bizonyos, hogy Filip és Babiš jövő héten fognak találkozni, és valamilyen kompromisszumos megoldás hiányában nehéz helyzetbe kerülhet a kormánykoalíció.

 

FOTÓ: a kormány megalakulása pillanatában/Reuters

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez pedig nem jó jel a német ipari teljesítményre nagyban alapozó magyar gazdaságnak sem.

Az '56-os magyar szabadságharc leveréséről is ismert Ivan Konyev szobrát vörös festékkel öntötték le, a polgármester szerint maradhat úgy, ahogy van.

Mekkora területen ég az erdő? Miért rossz, hogy lángol az Amazonas? Volt-e már durvább erdőtűz korábban? Ki a felelős? Lesz-e ennek következménye?

Ez a fotó önmagában érdekes képet fest a kapitalizmusról.

Meg sem jelentek annak a szerzőnek a könyvei, aki a KSH közben eltűnt adatai szerint a legnagyobb példányszámban jelent meg Magyarországon.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás