+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. február 16. szombat, 10:03
Ha nem teljesül a kérésük, akkor a kisebbségi kormány bajba jut.

A cseh Kommunista Párt mozgolódásba kezdett, és azt követeli, hogy Andrej Babiš kormányfő váltson le három minisztert is. A követelés pedig azért érdekes, mert

 

a cseh kisebbségi kormány jelenleg csupán a kommunisták támogatásával kormányzóképes.

 

Vojtěch Filip pártelnök azt mondta az újságíróknak a párt végrehajtó bizottságának pénteki gyűlése után, hogy szeretnék leváltani Tomáš Petříček szociáldemokrata párti külügyminisztert, Dan Ťok szállításügyi és Adam Adam Vojtěch egészségügyi miniszterrel egyetemben, mindketten az Andrej Babiš-féle ANO párt tagjai.

 

Filip szerint a külügyminiszternek azért kell távoznia, mert elismerte Juan Guaidót Venezuela elnökének, és ezzel áthágta a nemzetközi jogot, a szállításügyi miniszter ellenzi a Prága-Brno-Ostrava közötti D1-es autópálya kibővítését, valamint el akarta adni a cseh állami vasúttársasághoz tartozó ČD Cargo nevű vasúti teherszállítási vállalatot.

 

A kommunisták tulajdonképpen kényelmes zsaroló pozícióba rendezkedtek be a liberális ANO-ból és szociáldemokratákból álló kisebbségi koalíciós kormánnyal: minduntalan befenyítik Andrej Babišt, hogy megvonják a támogatásukat, ha nem teljesül a kérésük.

 

Nemrég például sikerült elérniük, hogy 380 millió koronányi (4,8 milliárd forintnyi) adót vessenek ki az évi kétmilliárd koronás (25 milliárd forintos) kifizetésekre, amit tizenhat egyháznak fizetnek ki kétoldalú egyezmények alapján, amely összeg a kommunizmusban elvett javakért kárpótolná őket.

 

Annyi bizonyos, hogy Filip és Babiš jövő héten fognak találkozni, és valamilyen kompromisszumos megoldás hiányában nehéz helyzetbe kerülhet a kormánykoalíció.

 

FOTÓ: a kormány megalakulása pillanatában/Reuters

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A mai Észak-Macedónia adta az egykori Jugoszlávia bortermelésének kétharmadát. Ma amerikai, brit, orosz és kínai piacokat céloznak, hogy világmárkákat hozzanak létre.

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

Nagyobb baja is van Győrnek a polgármester szexbotrányánál: csúcsidőben folyamatosan maradnak ki a buszok, megoldás egyelőre nem látszik.

A hatóságok nem örültek neki különösebben, hogy elkezdene rendesen bánni felhasználói adataival a közösségi oldal, de Zuckerbergék őket is megpróbálják segíteni.

A honvédelmi államtitkár szerint a szocialista Bangóné úgy viselkedik, mint aki megőrült. Mindezt azért, mert az ellenzék új választást akar Csepelen, miközben a Fidesz is több helyen számoltat újra.

Szerintük legalább annyit érdemelnének a nyugat-balkáni régió népei, hogy az Európai Unió világosan mondja meg, mi a helyzet pontosan.

„Ez itt a finn-svéd határ. Negyven éve nem történt itt semmi.” Miért is jó az, hogy az EU dögunalmas?

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás