+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Kulcsár Árpád
2019. február 15. péntek, 16:07
Pedig nekik mindegy lehetne, hiszen Magyarország nem tagja az Európai Ügyészségnek. Az RMDSZ-ből, amelynek politikusai hangosan tiltakoztak az erdélyi magyar politikusok elleni DNA-eljárások ellen, nem tudtuk kiszedni, mit szólnak hozzá, hogy a Néppárt Laura Codruţa Kövesit támogatja az Európai Ügyészség élére. A Fideszből Deutsch Tamás mondta meg, hogy alkalmatlannak tartják Kövesit.

A román és erdélyi magyar sajtóban elterjedt a hír, miszerint a jobbközép Európai Néppárt támogatja Laura Codruța Kövesi volt román korrupcióellenes főügyészt az Európai Ügyészség vezetőjének pozíciójára.

 

A hír a spanyol Esteban Gonzalez Pons, a Néppárt EP-képviselőcsoportja alelnökének szavain alapul, és

 

már csak azért is érdekes, mert az Európai Néppártban ülnek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői is,

 

a szövetség pedig az elmúlt években többször is kritikákat fogalmazott meg azzal szemben, ahogyan a Kövesi által vezetett korrupcióellenes ügyészség (DNA) magyar politikusok ellen indított – szerintük – megalapozatlanul eljárást.

 

Amikor az RMDSZ hangosan tiltakozott a Kövesi vezette DNA ellen

 

Igaz ez olyan esetekre, mint a Horváth Annáé, a volt kolozsvári alpolgármestert ugyanis titkosszolgálati lehallgatási anyag alapján vádolták meg, ami az RMDSZ szerint egyrészt egyáltalán nem elfogadható, másrészt a vádirat nem volt annyira erős, hogy elítéljék Horváthot (fesztiválbérleteket fogadott el egy üzletembertől, amiket kiosztott az önkéntesei között). Ennek ellenére Horváthot első fokon börtönbüntetésre ítélték, a fellebbezést követően pere még mindig tart.


Hasonlóan megkérdőjelezhető módon bántak el Nagy Zsolttal és Markó Attilával is. 

 

Nagy Zsolt távközlési miniszter volt, a vádhatóság szerint stratégiai privatizációs ügyekben adott ki bizalmas információkat külföldieknek magánosításra váró állami vállalatokról. Az ügyészség hazaárulással is vádolta a minisztert, ezt a vádat azonban ejtette a bíróság. Az RMDSZ volt politikusa ártatlannak vallotta magát, és azt hangoztatta, hogy nincs közvetlen bizonyíték ellene, az ügyészség csak mások lehallgatott telefonbeszélgetései alapján következtetett bűnösségére. Végül négy év letöltendőre ítélte a bíróságá bűnszövetkezethez való csatlakozás miatt.

 

Markó Attila egy olyan bizottság tagja volt, melynek feladata a kommunizmus alatt elkobott ingatlanokra vonatkozó kártérítési és visszaigénylési kérelmek elbírálása volt. A bíróság a testület tagjainak kollektív felelősségét állapította meg, és elítélte őket, mert állítólag túlárazott ingatlanokra ítéltek meg kártérítést. Markó azzal érvelt, hogy neki a törvény nem rögzítette azt a kötelességét, hogy ismernie kell a visszaszolgáltatandó ingatlanok árát, azt nem is a restitúciós bizottság mérte fel, hanem külön szakemberek.

 

A rá kiszabott öt éves börtönbüntetést nem ülte le, hanem inkább Magyarországra szökött, ahol a nemzetközi elfogatóparancs ellenére gyakran találkozik magyar kormányzati figurákkal, például Potápi Árpáddal tavaly júniusban ült egy asztalnál a Székely Fesztiválon, és ez elég nagy vihart kavart a román sajtóban.

 

Mellettük az RMDSZ mindig is kiállt, de nem csak ők, hanem általában a Fidesz is szolidaritást vállalt ezekkel a politikusokkal.

 

Tekintve, hogy az RMDSZ mellett a Fidesz képviselői is a Néppártban ülnek, némi feszültséget azért csak okozhat a pártcsaládon belül egy olyan nyilatkozat, mint Ponsé.

 

Néppárti vezető: „Mi” egyértelműen támogatjuk Kövesit

 

Esteban Gonzalez Pons, a Néppárt EP-frakciójának egyik alelnöke a Hotnews nevű román portál kérdésére, miszerint támogatja-e a Néppárt Laura Codruţa Kövesi kinevezését az európai főügyészi posztra, azt mondta: 

 

„Mi egyértelműen támogatjuk. Úgy hisszük, a politikai megközelítéseknek távol kell maradniuk az európai főügyész kiválasztásánál. Szóval technikailag támogatjuk.”

 

Igen ám, csakhogy nem tudni, hogy ez a Néppárt hivatalos álláspontja-e. Megkeresésünkre Pons sajtósa azzal rázott le, hogy az alelnök ezen a sajtótájékoztatón kifejtette a véleményét a témával kapcsolatban. Azon felvetésünkre, hogy a fent idézett mondat alapján nem világos, hogy a „mi” kire vonatkozik, és ez egészében ez a Néppárt válasza-e, nem volt hajlandó válaszolni.

 

Mint ahogyan szinte senki sem: kíváncsiak voltunk ugyanis arra is, hogy az álláspont kialakításába bevonták-e a magyar pártokat, ezért hozzájuk fordultunk.

 

Az RMDSZ nem hajlandó elárulni, mit szólnak Kövesihez

 

Elsősorban az RMDSZ-t próbáltuk szóra bírni, hogy megtudjuk: ők egyáltalán szükségesnek tartják-e az Európai Ügyészséget, tekintve, hogy bár a román kormány döntése nyomán Románia részt vesz az Európai Ügyészségről szóló megerősített együttműködésben, de az RMDSZ az elmúlt években gyakorlatilag a Fidesz fiókpártjaként működik, a Fidesz pedig elzárkózik az Európai Ügyészségtől.

 

Kérdéseinket kiküldtük az RMDSZ két EP-parlamenti képviselőjének, Sógor Csabának és Winkler Gyulának. Sógor Csaba sajtóasszisztensétől jött válasz, miszerint 

 

„a kérdés erdélyi magyar szempontból való fontossága miatt az RMDSZ képviselői csakis egy közös szövetségi álláspont kialakítása nyomán fognak szavazni az EP-ben”.

 

Az RMDSZ központi vezetése pedig nem kívánt válaszolni a kérdésre, megindokolni sem voltak hajlandóak, hogy miért kerülik a választ.

 

A Fidesz EP-képviselői közül egyedült Deutsch Tamás válaszolt a kérdéseinkre: „az Európai Néppárt még nem alakította ki hivatalos álláspontját azzal kapcsolatban, hogy kit támogat az Európai Ügyészség vezetői pozíciójára”. 

 

Mindenesetre úgy tűnik, hogy a fideszesek nem Kövesi mellett tennék le a voksukat, Deutsch ugyanis azt mondja, hogy az

 

„Európai Néppárt magyar delegációja szakmailag nem tartja alkalmasnak Laura-Codruța Kövesit a poszt betöltésére”.

 

Hogy miért nem, azt viszont nem részletezte. 

 

Kövesit és a másik két jelöltet február 26-án fogja meghallgatni az EP illetékes szakbizottsága (már ha véletlenül őrizetbe nem veszik addig otthon: arról, hogy ez miért lehetséges, itt írtunk). Ezután valamikor márciusban fognak az EP plenáris ülésén szavazni a jelöltekről, de a döntésbe beleszól a tagállamok illetékes minisztereiből álló Európai Unió Tanácsa is. Egyelőre állítólag Kövesi a legesélyesebb a pozíció betöltésére, erre még a francia Jean-Francois Bohnertnek és a német Andres Ritternek van esélye.

 

FOTÓ: Criteriul.ro

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mit reagálnak a járókelők, ha a politikát egyszer csak a képükbe nyomják? Kimentünk Puzsér Róbert egyik standupjára, hogy megtudjuk. Videó!

A baloldali pártvezér nem
tudott egyértelműen állást foglalni a brexitkérdésben, szavazótábora bünteti is rendesen a Munkáspártot.

Negyven éve nem nézhetnek nők férfiakat sportolni Iránban, de a FIFA most biztosítékot kapott arra, hogy a válogatott kivételt fog képezni a világbajnokságon.

Vajon mennyit költött a busztársaság a bárki által fillérekért beszerezhető műalkotásra?

Egy friss felmérés szerint az ország szurkolóinak több, mint a fele szavazott a radikális pártokat tömörítő koalícióra.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Konferencia Közép-Európa kilátásairól az NKE-n szeptember 26-án.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár október 10-től.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás