+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Kulcsár Árpád
2019. február 15. péntek, 16:07
Pedig nekik mindegy lehetne, hiszen Magyarország nem tagja az Európai Ügyészségnek. Az RMDSZ-ből, amelynek politikusai hangosan tiltakoztak az erdélyi magyar politikusok elleni DNA-eljárások ellen, nem tudtuk kiszedni, mit szólnak hozzá, hogy a Néppárt Laura Codruţa Kövesit támogatja az Európai Ügyészség élére. A Fideszből Deutsch Tamás mondta meg, hogy alkalmatlannak tartják Kövesit.

A román és erdélyi magyar sajtóban elterjedt a hír, miszerint a jobbközép Európai Néppárt támogatja Laura Codruța Kövesi volt román korrupcióellenes főügyészt az Európai Ügyészség vezetőjének pozíciójára.

 

A hír a spanyol Esteban Gonzalez Pons, a Néppárt EP-képviselőcsoportja alelnökének szavain alapul, és

 

már csak azért is érdekes, mert az Európai Néppártban ülnek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői is,

 

a szövetség pedig az elmúlt években többször is kritikákat fogalmazott meg azzal szemben, ahogyan a Kövesi által vezetett korrupcióellenes ügyészség (DNA) magyar politikusok ellen indított – szerintük – megalapozatlanul eljárást.

 

Amikor az RMDSZ hangosan tiltakozott a Kövesi vezette DNA ellen

 

Igaz ez olyan esetekre, mint a Horváth Annáé, a volt kolozsvári alpolgármestert ugyanis titkosszolgálati lehallgatási anyag alapján vádolták meg, ami az RMDSZ szerint egyrészt egyáltalán nem elfogadható, másrészt a vádirat nem volt annyira erős, hogy elítéljék Horváthot (fesztiválbérleteket fogadott el egy üzletembertől, amiket kiosztott az önkéntesei között). Ennek ellenére Horváthot első fokon börtönbüntetésre ítélték, a fellebbezést követően pere még mindig tart.


Hasonlóan megkérdőjelezhető módon bántak el Nagy Zsolttal és Markó Attilával is. 

 

Nagy Zsolt távközlési miniszter volt, a vádhatóság szerint stratégiai privatizációs ügyekben adott ki bizalmas információkat külföldieknek magánosításra váró állami vállalatokról. Az ügyészség hazaárulással is vádolta a minisztert, ezt a vádat azonban ejtette a bíróság. Az RMDSZ volt politikusa ártatlannak vallotta magát, és azt hangoztatta, hogy nincs közvetlen bizonyíték ellene, az ügyészség csak mások lehallgatott telefonbeszélgetései alapján következtetett bűnösségére. Végül négy év letöltendőre ítélte a bíróságá bűnszövetkezethez való csatlakozás miatt.

 

Markó Attila egy olyan bizottság tagja volt, melynek feladata a kommunizmus alatt elkobott ingatlanokra vonatkozó kártérítési és visszaigénylési kérelmek elbírálása volt. A bíróság a testület tagjainak kollektív felelősségét állapította meg, és elítélte őket, mert állítólag túlárazott ingatlanokra ítéltek meg kártérítést. Markó azzal érvelt, hogy neki a törvény nem rögzítette azt a kötelességét, hogy ismernie kell a visszaszolgáltatandó ingatlanok árát, azt nem is a restitúciós bizottság mérte fel, hanem külön szakemberek.

 

A rá kiszabott öt éves börtönbüntetést nem ülte le, hanem inkább Magyarországra szökött, ahol a nemzetközi elfogatóparancs ellenére gyakran találkozik magyar kormányzati figurákkal, például Potápi Árpáddal tavaly júniusban ült egy asztalnál a Székely Fesztiválon, és ez elég nagy vihart kavart a román sajtóban.

 

Mellettük az RMDSZ mindig is kiállt, de nem csak ők, hanem általában a Fidesz is szolidaritást vállalt ezekkel a politikusokkal.

 

Tekintve, hogy az RMDSZ mellett a Fidesz képviselői is a Néppártban ülnek, némi feszültséget azért csak okozhat a pártcsaládon belül egy olyan nyilatkozat, mint Ponsé.

 

Néppárti vezető: „Mi” egyértelműen támogatjuk Kövesit

 

Esteban Gonzalez Pons, a Néppárt EP-frakciójának egyik alelnöke a Hotnews nevű román portál kérdésére, miszerint támogatja-e a Néppárt Laura Codruţa Kövesi kinevezését az európai főügyészi posztra, azt mondta: 

 

„Mi egyértelműen támogatjuk. Úgy hisszük, a politikai megközelítéseknek távol kell maradniuk az európai főügyész kiválasztásánál. Szóval technikailag támogatjuk.”

 

Igen ám, csakhogy nem tudni, hogy ez a Néppárt hivatalos álláspontja-e. Megkeresésünkre Pons sajtósa azzal rázott le, hogy az alelnök ezen a sajtótájékoztatón kifejtette a véleményét a témával kapcsolatban. Azon felvetésünkre, hogy a fent idézett mondat alapján nem világos, hogy a „mi” kire vonatkozik, és ez egészében ez a Néppárt válasza-e, nem volt hajlandó válaszolni.

 

Mint ahogyan szinte senki sem: kíváncsiak voltunk ugyanis arra is, hogy az álláspont kialakításába bevonták-e a magyar pártokat, ezért hozzájuk fordultunk.

 

Az RMDSZ nem hajlandó elárulni, mit szólnak Kövesihez

 

Elsősorban az RMDSZ-t próbáltuk szóra bírni, hogy megtudjuk: ők egyáltalán szükségesnek tartják-e az Európai Ügyészséget, tekintve, hogy bár a román kormány döntése nyomán Románia részt vesz az Európai Ügyészségről szóló megerősített együttműködésben, de az RMDSZ az elmúlt években gyakorlatilag a Fidesz fiókpártjaként működik, a Fidesz pedig elzárkózik az Európai Ügyészségtől.

 

Kérdéseinket kiküldtük az RMDSZ két EP-parlamenti képviselőjének, Sógor Csabának és Winkler Gyulának. Sógor Csaba sajtóasszisztensétől jött válasz, miszerint 

 

„a kérdés erdélyi magyar szempontból való fontossága miatt az RMDSZ képviselői csakis egy közös szövetségi álláspont kialakítása nyomán fognak szavazni az EP-ben”.

 

Az RMDSZ központi vezetése pedig nem kívánt válaszolni a kérdésre, megindokolni sem voltak hajlandóak, hogy miért kerülik a választ.

 

A Fidesz EP-képviselői közül egyedült Deutsch Tamás válaszolt a kérdéseinkre: „az Európai Néppárt még nem alakította ki hivatalos álláspontját azzal kapcsolatban, hogy kit támogat az Európai Ügyészség vezetői pozíciójára”. 

 

Mindenesetre úgy tűnik, hogy a fideszesek nem Kövesi mellett tennék le a voksukat, Deutsch ugyanis azt mondja, hogy az

 

„Európai Néppárt magyar delegációja szakmailag nem tartja alkalmasnak Laura-Codruța Kövesit a poszt betöltésére”.

 

Hogy miért nem, azt viszont nem részletezte. 

 

Kövesit és a másik két jelöltet február 26-án fogja meghallgatni az EP illetékes szakbizottsága (már ha véletlenül őrizetbe nem veszik addig otthon: arról, hogy ez miért lehetséges, itt írtunk). Ezután valamikor márciusban fognak az EP plenáris ülésén szavazni a jelöltekről, de a döntésbe beleszól a tagállamok illetékes minisztereiből álló Európai Unió Tanácsa is. Egyelőre állítólag Kövesi a legesélyesebb a pozíció betöltésére, erre még a francia Jean-Francois Bohnertnek és a német Andres Ritternek van esélye.

 

FOTÓ: Criteriul.ro

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A DK még azután is meghívott a taggyűlésére, hogy már négy hónapja jeleztem, kilépnék a pártból, írja Petróczi Rafael.

Strache alkancellárként rendszeresen találkozott azon cégek vezetőivel, amelyeket az ibizai videóban az FPÖ titkos adományozóiként nevezett meg. De sámánokra is maradt ideje.

A ménfőcsanaki vőféllyel együtt immár öten szállnak ringbe Borkai megüresedő székéért.

Ha elfogadják a kultúratámogatás átalakítását célzó törvényt, tüntetéssorozat kezdődik, mondta az Azonnalinak Novkov Máté a hétfői tüntetésen.

A Mikulás vagy a Télapó a helyes? A Munkáspárt elnöke elárulta, mi az újévi fogadalma: hogy olvasni fogja az Azonnalit.

A tettes még szökésben van, négyen haltak meg.

Nem volt elég ágy, a kórház padlóján kellett aludnia egy kisfiúnak. A miniszterelnök nem akarta megnézni a képet.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Van-e esélyük a törököknek az EU-tagságra, vagy végleg keleten ragadnak? Vitaest december 10-én.

December 11-én az NKE-n lehet honvédelemről trécselni a kormány bevándorlásellenes kabinetjének vezetőjével.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás