Beperelték az amerikai határőrséget, mert spanyol nyelvű beszélgetésük miatt őrizetbe vették őket

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.15. 20:10

A kanadai határ mentén fekvő Montanában nem igazán szoktak hozzá a spanyol beszédhez, holott az Egyesült Államok lakosságának több mint 10 százaléka használja ezt a nyelvet.

Beperelték az amerikai határőrséget, mert spanyol nyelvű beszélgetésük miatt őrizetbe vették őket

Az ACLU amerikai jogvédő szervezet Ana Suda és Martha Hernandez meghatalmazásából beperelte az amerikai határőrséget (CBP), mert a szervezet egyik montanai munkatársa tavaly májusban

közel egy órán keresztül faggatta a két nőt, miután arra lett figyelmes, hogy azok spanyolul beszélgetnek egy helyi élelmiszerboltban.

Egyikőjük videófelvételt is készített a hatósági fellépésről, mely során az intézkedő határőr elismerte, hogy a spanyol nyelvű kommunikáció miatt tartóztatta fel a nőket, akik nemcsak hogy amerikai állampolgárok, hanem az Egyesült Államokban is születtek.

A határőr a rögzítettek alapján azt is megjegyezte, hogy

szokatlan feléjük a spanyol ajkú kommunikáció.

A nagy viharokat kiváltó eset a kanadai határ mentén fekvő Montana államban történt, ahol a két nő nem csak látógatóban volt, hanem ott is él.

A legfrissebb adatok szerint az Egyesült Államok lakosságának több, mint 10 százaléka, összesen 41 millió ember beszél otthon spanyolul. Ha minden spanyolul tudó polgárt beleszámolunk,

Amerika még Spanyolországot is megelőzi, és Mexikó után a második legnagyobb spanyol ajkú népességgel rendelkezik.

FOTÓ: Flickr / TenPoundHammer – (Illusztráció a két kultúra együttéléséről)

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek