+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. február 14. csütörtök, 20:27
Szerinte le akarják járatni egy régi üggyel, pont, amikor elkezdene felkészülni az európai főügyészi tisztségért folytatott meghallgatására. Az ellenzék őrjöng, az államfő baljósakat nyilatkozik.

Gyanúsítottként beidézték az ügyészségre a román Korrupcióellenes Hivatal (DNA) volt főügyészét, Laura Codruța Kövesit éppen aznapra, amikor elutazott volna Brüsszelbe előkészíteni az európai főügyészi jelöltségével kapcsolatos európai parlamenti meghallgatását, amely állásra jelen pillanatban ő a legesélyesebb.

 

A hírről maga Kövesi értesítette a közvéleményt szerda este egy országos rádiónak adott interjúban. Ekkor elmondta, hogy aznap 20 óra körül kereste meg egy rendőr a lakásán és kézbesítette az idézést.

 

Eszerint pénteken hallgatják ki a bírák és ügyészek bűncselekményeinek kivizsgálására létrehozott új ügyészségi részlegen egy olyan ügyben, amelyben hivatali visszaéléssel, csúszópénz elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják.

 

Kövesi úgy véli , hogy a kihallgatásának időzítése nem véletlen. Szerdán délelőtt ugyanis kérvényezte a legfelsőbb bíróságon a tanúként történő kihallgatásának elhalasztását egy bűnvádi perben azzal az indoklással, hogy aznap nem tartózkodik az országban, és már a repülőjegyet is megvásárolta. Kéréséhez csatolta a Brüsszelbe szóló február 15-i repülőjegy másolatát.

 

Szerinte  az ügyészség innen kapta a fülest, és meg akarják akadályozni abban, elmenjen.

 

„Korábban úgy tudtam, hogy február 18-án hallgatnak meg az Európai Parlamentben az európai főügyészi tisztség megpályázásával kapcsolatban, ezért péntekre megvettem a repülőjegyet. Utóbb megtudtam, hogy február 27-én lesz a meghallgatás, de úgy döntöttem, hogy repülőjegyet megőrzöm, mert február 18-ig az európaifőügyész-jelölteknek újabb dokumentumokat kell csatolniuk a jelölési dossziéjukhoz” – mondta el Kövesi.

 

A volt főügyész elmondta, az idézésben nem szerepel, hogy konkrétan milyen ügyben hallgatják ki, de sejtése szerint egy Romániában jogerősen börtönre ítélt és külföldre menekült, Nicolae Popa üzletember tíz évvel ezelőtti hazahozatala kapcsán gyanúsítják bűncselekményekkel (ezt később az ügyészek és bírák bűncselekményeit kivizsgáló ügyészségi részleg vezetője, Adina Florea, aki nem mellesleg az igazságügyi minisztérium jelöltje a DNA megüresedett vezető székére, megerősítette).

 

De mi is ez a sztori?

 

Kövesit egy Sebastian Ghiță nevű úriember jelentette fel, akit Romániában elítéltek csalásért és hamis tanúzásért, de számos más ügyben is gyanúsítják többek közt zsarolással és pénzmosással is. Ghiță Szerbiába szökött, és éveken át onnan szivárogtatott infókat, és jelentgetett fel embereket. Abszolút sztár volt a médiában, csak nem nagyon lehetett leellenőrizni a sokszor bennfentes információt.

 

Tavaly decemberben azzal vádolta meg a korrupcióellenes ügyészség akkori vezetőjét, hogy 2009-ben felkérte őt: fizesse ki Nicolae Popa hazahozatalának költségeit.

 

Nicolae Popa az Országos Befektetői Alap egykori ügyvezető elnöke volt, akit korrupciós ügyekért ítéltek el, és végül Indonéziában fogtak el. Ghiță már 2017-ben megszökött, és rögtön el is mesélte ezt a történetet,

 

de azt nem nagyon magyarázta meg, hogy tulajdonképpen miért lett volna szüksége a DNA-nak az ő pénzére Popa hazaszállításhoz.

 

Az ügyben 2017-ben hivatalból kivizsgálást indult, amit azonban az ügyészség le is zárt, miután a Román Rendőrség tisztázta: a politikus-üzletember valótlanságokat állít, mert az elítéltet a belügyminisztérium költségein szállították. Sebastian Ghiță ennek ellenére fenntartotta vádjait, és 2018 decemberben feljelentette Kövesit az ügyészségen.

 

A kormány akarja hitelteleníteni Kövesi személyét?

 

„Természetesen nem követtem el semmilyen bűncselekményt. Az idézést aláíró ügyész nem az igazságot akarja kideríteni. Beidézésem egyetlen célja megakadályozni az európai főügyészi kinevezésemet” – jelentette ki Kövesi.

 

A volt főügyész felidézte:

 

az utóbbi napokban lejáratási kampány folyt ellene, aminek - véleménye szerint - az az oka, hogy ő a legesélyesebb az európai főügyészi tisztségre.

 

Hozzátette, hogy ez nem tántorítja el attól, hogy megpályázza az európai főügyészi tisztséget, annak ellenére, hogy a meggyanúsítása megtépázza a hitelességét, és rontja az esélyeit.

 

Az esetre reagált a PSD is, amely a Facebookon tette közzé álláspontját, miszerint a Kövesi ellen megfogalmazott gyanú nem a politika, hanem az igazságszolgáltatás hatáskörébe tartozik, és hogy a PSD-ALDE többség által elfogadott igazságügyi törvények megfelelő garanciát biztosítanak a DNA volt főügyésze ellen lefolytatandó eljárás korrektségére.

 

 

 

„Azok retorikája ellenére, akik még ítélethozatal előtt használták a büntetőügyesek kifejezést, a PSD tiszteletben fogja tartani az ártatlanság vélelmét Kövesi asszony esetében, és nem fogja őt büntetőügyesnek nevezni, sem azt állítani róla, hogy csúszópénzt fogadott el, hivatali visszaélést követett el, vagy hamisan tanúskodott. Mindezt a bíróság előtt kell majd bebizonyítani. Addig is higgyenek az igazságszolgáltatásban, és hagyják, hogy a bizonyítékok beszéljenek, ne a politikusok!” - olvasható a bejegyzésében. 

 

Az ellenzék háborog

 

Ezen a véleményen van a legnagyobb ellenzéki párt, a Nemzeti Liberális Párt vezére is. Ludovic Orban kijelentette, hogy az ügy nem  más, mint a „Tudorel Toader igazságügyi miniszter által irányított, és Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke által felügyelt politikai leszámolás”.

 

A pártelnök szerint ez ügyben érdekellentét esete forog fenn, hisz a DNA volt főügyésze ellen indított eljárást az az ügyész vezeti, akit az igazságügyi miniszter többször is javasolt Kövesi utódjának, miután sikerült leváltania a főügyészt, és aki - Orban szerint - azzal gyanúsítható, hogy a politikai szimpátiái vannak.

 

Az ügyben megszólalt Klaus Johannis államfő is, aki felszólította a bírák és ügyészek visszaéléseit kivizsgáló ügyosztályt, hogy sürgősen vizsgálja ki az ügyet.

 

„Az ügyosztály vezetőségére hatalmas felelősség nehezedik ebben az ügyben" - nyilatkozta csütörtökön az  államfő, és hozzátette, hogy „a román állam minden tisztségviselőjének legfontosabb célja kell hogy legyen a jogállam megerősítése.”

 

Johannis szerint a bírák és ügyészek visszaéléseit kivizsgáló ügyosztály semmi estre sem válhat a bírákat és ügyészeket politikai megfontolások mentén megfélemlítő eszközzé. Emlékeztet rá, hogy ezt az ügyosztályt alapítása (néhány hónapja hozta létre az igazságügyi minisztérium, amely szerint azért van rá szükség, mert az elmúlt évek korrupciós ügyeiben többször visszaélhetett hatalmával a bíróság) óta bírálta ő maga is, de a Velencei Bizottság, az Európai Bizottság és a Korrupció Elleni Államok Csoportja (Group of States against Corruption - GRECO) is kételyeit fogalmazta meg az új testület politikai függetlenségével kapcsolatban, ám a PSD-ALDE koalíció tudatosan figyelmen kívül hagyta ezeket az aggodalmakat.

 

( A cikk megírásában ay Adevărul, a Transindex, a Maszol és az Agerpres hírügynökség híreire támaszkodtam.)

 

FOTÓ: Adevărul.ro

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hol lennének most, ha nem lett volna rendszerváltás? Van-e olyasmi, amiben nem értenek egyet a kormánnyal? Ez az interjú egyedülálló módon a perbeli egyezség terméke.

A kétfarkús alpolgármestert, Döme Zsuzsannát lekiscsajozó Deutsch László megjegyezte, neki ez a szavajárása.

A brit királynő vasárnap óta már a Habsburg-császárnál is régebb óta uralkodik: már attól sincs messze, hogy megdöntse a francia XIV. Lajos rekordját.

Orbán miatt egymást üti a két szlovén jobboldali párt: egyikük mellette, másikuk ellene szavazott az EP-ben a magyar jogállamiságról.

Marjan Šarec miniszterelnök új választást akar, nem véletlenül: ezzel megduplázná pártja támogatottságát a legutóbbi, 2018-as voksoláshoz képest.

Nem szerezte meg a mélyvörös Emilia-Romagna tartományt Matteo Salvini Legája. Az eredmény újabb lendületet adhat a római kormánynak és az olasz baloldal újraszerveződésének.

A Kisalföld új vezetője, Varga Ottó már Heves, Békés és Nógrád megyei napilapoknál is volt főszerkesztő.

A hét kérdése

Nagyon sima győzelmet aratott az összellenzék jelöltje ellen Dézsi Csaba András. Sok elemzés született már róla, de mi megkérdezünk téged is.

Azért ide elnéznénk

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Az ijesztő maszkos metálosok a We Are Not Your Kind című új lemezükkel térnek vissza Magyarországra február 4-én.

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás