+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. február 14. csütörtök, 13:32
A budapestiek nagyon nagy arányban támogatnák a betétdíjas rendszer kialakítását a műanyagcsomagolás terén. A Greenpeace is sürget.

A Greenpeace közleményt adott ki, amelyben jelzi: azt várja a kormánytól, hogy hatékonyan lépjen fel a műanyagszennyezés ellen, és ezt nem csupán a szervezet akarja, hanem legalább 150 ezer ember velük együtt. Ennyien írták alá ugyanis azt a petíciót, amelyben azt kérik, hogy a termékdíjtörvényt úgy dolgozzák át, hogy abban tiltsák be az egyszer használatos műanyag zacskókat, valamint vezessenek be betétdíjas rendszert a műanyagpalackokra.

 

A Greenpeace Magyarország megbízásából a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet 2018. november 24. és december 10. között elvégzett egy reprezentatív közvélemény-kutatást 800 fős mintán Budapesten, személyes adatfelvétellel.

 

A felmérés szerint a fővárosiak egyértelműen támogatják a kötelező betétdíjas rendszer bevezetését az italoknál annak érdekében, hogy az egyszer használatos palackok helyett a visszaváltható változatok terjedjenek el széles körben, és így csökkenjen a műanyagszennyezés.

 

A megkérdezett emberek háromnegyede választaná a betétdíjas, visszaváltható palackokat, és mindössze alig több mint ötödük (22 százalék) tartana ki ebben az esetben is az egyszer használatos flakonok mellett.

 

Németországban például már évek óta működik a modell, miszerint az egyszer használatos műanyagpalackoknak 25 eurócent (80 forint) a betétdíja, a többször használhatóaknak 15 cent (50 forint), a koronazáras sörösüvegeknek 8 cent (25 forint), a csatosoknak tartománytól függően 15-25-50 cent (50-80-160 forint).

 

Az Európai Unió Tanácsának környezetvédelemért felelős miniszterei tavaly december fogadtak el egy új irányelvtervezetet annak érdekében, hogy a tagállamokban a lehető legjobban lecsökkentsék a műanyaghulladék mértékét. Az egyszer használatos műanyagok egyre inkább a globális figyelem központjába kerülnek, miután az elmúlt évben több felmérés is kimutatta, hogy a világ tengereiben, óceánjaiban hatalmas mennyiségben felel a szennyeződésekért.

 

Várhatóan idén tavasszal el fogják fogadni az irányelvet, azonban ez még önmagában nem jelenti a tulajdonképpeni fellépést, pusztán határidőkhöz rendelt célszámokat tartalmazó kötelezettségcsomag lesz a műanyagszennyezés elleni szigorúbb fellépésre. Az azonban, hogy a gyakorlatban melyik ország miként éri el a célszámokat, már jórészt a tagállamokon fog múlni.

 

A magyar kormány azonban ezidáig nem nagyon tett semmit a megfékezés érdekében. A tavaly például a kormány nem támogatta azt a javaslatot, amely kivezette volna a vékonyfalú műanyagszatyrokat a használatból egy két éven át tartó termékdíjemelést követően. A Greenpeace azért most állt elő a kéréssel, mert a termékdíjtörvény átdolgozása ismét napirenden van, a szakértői egyeztetések és tárgyalások jelenleg is folynak róla.

 

„Azt várjuk a kormánytól, hogy képviselje a magyar lakosság akaratát és hosszú távú érdekeit. Az új jogszabály megalkotásakor vegye figyelembe, hogy Magyarország eddigi legnépszerűbb környezetvédelmi kezdeményezésének keretében 150 000-en álltak ki az egyszer használatos műanyag szatyrok kivezetése mellett, és a fővárosiak háromnegyede támogatja a betétdíjas rendszer visszaállítását. A betétdíjjal el lehetne érni, hogy a palackok ne a környezetbe, ne a hulladéklerakóra kerüljenek, hanem anyagában hasznosítsák őket újra; sőt ami környezetvédelmi szempontból a legkedvezőbb, tisztítás után töltsék őket újra” – mondta Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

 

A hazai PET felhasználás 3 százalékkal meghaladja a világátlag és az európai 2016-os 7,2 százalékos átlag értékét. Világszinten másodpercenként 160 000 műanyag szatyrot, és évente 500 milliárd műanyag palackot gyártanak. Van olyan nemzetközi kávézólánc, ahol 4 milliárd eldobható kávéspoharat használnak el évente. A világon valaha legyártott műanyagok 90,5 százalékát máig nem hasznosították újra.

 

FOTÓ: Wikimédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Michael Gove szerint Boris Johnson halasztási kérelme semmit nem jelent, és a kormány tervei változatlanok.

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki.

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

Kína hivatalosan még csak nem is jelezte, miért halasztják el a Volt egyszer egy Hollywood című film premierjét.

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

Nagyobb baja is van Győrnek a polgármester szexbotrányánál: csúcsidőben folyamatosan maradnak ki a buszok, megoldás egyelőre nem látszik.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás