Még az Európai Bizottság elnökének a nevét sem tudja pontosan a britek brexitügyi minisztere

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.13. 11:38

Lassan negyed éve van a hivatalában Stephen Barclay, de a mostani eset is rávilágított arra, hogy felkészültségével kapcsolatban akadnak azért még hiányosságok.

Még az Európai Bizottság elnökének a nevét sem tudja pontosan a britek brexitügyi minisztere

Nem igazán sikerült megjegyezni egyik tárgyalópartnere nevét az Egyesült Királyság brexitügyi miniszterének, Stephen Barclay-nak, pedig az elmúlt napokban személyes találkozókon vett részt Brüsszelben és Strasbourgban, hogy végre rendezzék a britek távozásával kapcsolatos vitás kérdéseket az uniós tisztviselőkkel. A BBC-nek adott rövid interjújában

Jean-Paul Junckerként hivatkozott az Európai Bizottság elnökére,

aki történetesen nem Jean-Paul, hanem Jean-Claude. A korábban az egészségügyi államtitkári posztot betöltő Barclay 2018. novembere óta felelős a kabinetben a britek Európai Unióból történő távozásáért, így az elmúlt három hónapban lett volna azért ideje, hogy felkészüljön, kikkel is kell megegyeznie.

Ez ugyan önmagában nézve egy nem túl nagy jelentőségű hibázás, de csak megerősíti azokat a hangokat, melyek a brit kormány brexitpolitikáját egy rossz tragikomédiához hasonlítják.

Az Egyesült Királyság a várakozások szerint március 29-én távozik az Európai Unióból, de a válás részleteit tartalmazó megállapodást még mindig nem sikerült nyélbe ütni.

A szövetségben maradó huszonhetek ugyan megegyeztek a londoni vezetéssel, de a brit parlament történelmi többséggel utasította el az alkut, így jelenleg úgy áll a helyzet, hogy megállapodás nélkül valósul meg a kilépés – ezt hívják hard brexitnek. Ennek igencsak kellemetlen következményei lehetnek a brit gazdaságra. Elég csak arra gondolni, hogy vámegyezmény hiányában mekkora kavarodás lehet a határokon, főleg annak fényében, hogy a britek az összes behozott termék 53 százalékát uniós tagállamból importálják.

Az Egyesült Királyság Európai Unióból történő távozásáról 2016 júniusában tartottak népszavazást. A résztvevők 52 százaléka akkor a kilépés mellett döntött. A közvélemény-kutatások ugyanakkor arról tanúskodnak, hogy azóta a maradáspártiak kerültek határozott többségbe.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek