+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. február 13. szerda, 11:38
Lassan negyed éve van a hivatalában Stephen Barclay, de a mostani eset is rávilágított arra, hogy felkészültségével kapcsolatban akadnak azért még hiányosságok.

Nem igazán sikerült megjegyezni egyik tárgyalópartnere nevét az Egyesült Királyság brexitügyi miniszterének, Stephen Barclay-nak, pedig az elmúlt napokban személyes találkozókon vett részt Brüsszelben és Strasbourgban, hogy végre rendezzék a britek távozásával kapcsolatos vitás kérdéseket az uniós tisztviselőkkel. A BBC-nek adott rövid interjújában

 

Jean-Paul Junckerként hivatkozott az Európai Bizottság elnökére,

 

aki történetesen nem Jean-Paul, hanem Jean-Claude. A korábban az egészségügyi államtitkári posztot betöltő Barclay 2018. novembere óta felelős a kabinetben a britek Európai Unióból történő távozásáért, így az elmúlt három hónapban lett volna azért ideje, hogy felkészüljön, kikkel is kell megegyeznie.

 

Ez ugyan önmagában nézve egy nem túl nagy jelentőségű hibázás, de csak megerősíti azokat a hangokat, melyek a brit kormány brexitpolitikáját egy rossz tragikomédiához hasonlítják.

 

Az Egyesült Királyság a várakozások szerint március 29-én távozik az Európai Unióból, de a válás részleteit tartalmazó megállapodást még mindig nem sikerült nyélbe ütni.

 

A szövetségben maradó huszonhetek ugyan megegyeztek a londoni vezetéssel, de a brit parlament történelmi többséggel utasította el az alkut, így jelenleg úgy áll a helyzet, hogy megállapodás nélkül valósul meg a kilépés – ezt hívják hard brexitnek. Ennek igencsak kellemetlen következményei lehetnek a brit gazdaságra. Elég csak arra gondolni, hogy vámegyezmény hiányában mekkora kavarodás lehet a határokon, főleg annak fényében, hogy a britek az összes behozott termék 53 százalékát uniós tagállamból importálják.

 

Az Egyesült Királyság Európai Unióból történő távozásáról 2016 júniusában tartottak népszavazást. A résztvevők 52 százaléka akkor a kilépés mellett döntött. A közvélemény-kutatások ugyanakkor arról tanúskodnak, hogy azóta a maradáspártiak kerültek határozott többségbe.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha elfogadják a kultúratámogatás átalakítását célzó törvényt, tüntetéssorozat kezdődik, mondta az Azonnalinak Novkov Máté a hétfői tüntetésen.

A Mikulás vagy a Télapó a helyes? A Munkáspárt elnöke elárulta, mi az újévi fogadalma: hogy olvasni fogja az Azonnalit.

A tettes még szökésben van, négyen haltak meg.

Nem volt elég ágy, a kórház padlóján kellett aludnia egy kisfiúnak. A miniszterelnök nem akarta megnézni a képet.

Az egyelőre kérdés, hogy Barcelonába vagy Moszkvába ment a miniszterelnök leggazdagabb bizalmasa. Közben arról is beszélt, a pénznek, vagy a szakértelemnek köszönhető-e a javuló foci.

Brazíliában ma már az emberektől kell kunyerálnod,
ha az LMBTQ-ról
akarsz filmet készíteni.

Ha a Fidesz nem ügyködik azon, hogy megszívassa az ellenzéki frakciókat, ma aligha bővült volna a DK padsora
a Liberálisok elnökével.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Van-e esélyük a törököknek az EU-tagságra, vagy végleg keleten ragadnak? Vitaest december 10-én.

December 11-én az NKE-n lehet honvédelemről trécselni a kormány bevándorlásellenes kabinetjének vezetőjével.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás