+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. február 13. szerda, 11:38
Lassan negyed éve van a hivatalában Stephen Barclay, de a mostani eset is rávilágított arra, hogy felkészültségével kapcsolatban akadnak azért még hiányosságok.

Nem igazán sikerült megjegyezni egyik tárgyalópartnere nevét az Egyesült Királyság brexitügyi miniszterének, Stephen Barclay-nak, pedig az elmúlt napokban személyes találkozókon vett részt Brüsszelben és Strasbourgban, hogy végre rendezzék a britek távozásával kapcsolatos vitás kérdéseket az uniós tisztviselőkkel. A BBC-nek adott rövid interjújában

 

Jean-Paul Junckerként hivatkozott az Európai Bizottság elnökére,

 

aki történetesen nem Jean-Paul, hanem Jean-Claude. A korábban az egészségügyi államtitkári posztot betöltő Barclay 2018. novembere óta felelős a kabinetben a britek Európai Unióból történő távozásáért, így az elmúlt három hónapban lett volna azért ideje, hogy felkészüljön, kikkel is kell megegyeznie.

 

Ez ugyan önmagában nézve egy nem túl nagy jelentőségű hibázás, de csak megerősíti azokat a hangokat, melyek a brit kormány brexitpolitikáját egy rossz tragikomédiához hasonlítják.

 

Az Egyesült Királyság a várakozások szerint március 29-én távozik az Európai Unióból, de a válás részleteit tartalmazó megállapodást még mindig nem sikerült nyélbe ütni.

 

A szövetségben maradó huszonhetek ugyan megegyeztek a londoni vezetéssel, de a brit parlament történelmi többséggel utasította el az alkut, így jelenleg úgy áll a helyzet, hogy megállapodás nélkül valósul meg a kilépés – ezt hívják hard brexitnek. Ennek igencsak kellemetlen következményei lehetnek a brit gazdaságra. Elég csak arra gondolni, hogy vámegyezmény hiányában mekkora kavarodás lehet a határokon, főleg annak fényében, hogy a britek az összes behozott termék 53 százalékát uniós tagállamból importálják.

 

Az Egyesült Királyság Európai Unióból történő távozásáról 2016 júniusában tartottak népszavazást. A résztvevők 52 százaléka akkor a kilépés mellett döntött. A közvélemény-kutatások ugyanakkor arról tanúskodnak, hogy azóta a maradáspártiak kerültek határozott többségbe.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Több ellenzéki pártból származó információink szerint az MSZP-P-s Karácsony Gergely magabiztosan megnyerte a budapesti előválasztást.

Szerinte ha valaki a gyerekek testi fenyítéséről vallott nézetei miatt elfordul tőle, az a Fidesz malmára hajtja a vizet.

Válaszul arra, hogy Oroszország nemrég olyan javaslatot tett le az asztalra, ami ismét törvényesnek tartja az ország 1968-as lerohanását.

Egyre többen érdeklődnek az elmúlt napokban az előválasztás, illetve Csáky Attila pornószínész iránt a netes enciklopédián.

Az Európai Néppárt bajor csúcsjelöltje szerint a Spitzenkandidat-rendszer kicsinálása kicsinálja az
európai demokráciát is.

A hét kérdése

Kálmán Olga? Karácsony Gergely? Kerpel-Fronius Gábor? Ez a hét kérdése, szavazz!

Azért ide elnéznénk

Filmvetítés, majd beszélgetés a román rendszerváltás kérdéseiről június 26-án.

1973 óta először lehet Budapesten legálisan strandolni a Dunában, június 29-én.

Pécsen amúgy is van pár elég menő épület, most pedig még fényfestéssel is felturbózzák őket. Június 27-30.

JazzTM, július 5-7. között Európa 2021-es kulturális fővárosában. Elég erős lineuppal, a közelben!

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

A Fidesz-árvák után az EP-választások eredményeit elnézve létrejött a baloldal árváinak tömege is. Ez ma az egyetlen politikai tér, ahol vákuum lett.

Jó-e, ha politizálnak a zenészek akár a számaikban, akár azokon kívül, vagy inkább idegesíti ez a hallgatóságot? Orfűi videó!

Ahogy bajor politikusból német kancellár se tudott még soha lenni, európai bizottsági elnök se lesz talán. De ez nem is lenne baj. Techet Péter véleménye!

Talán rájöttél, hogy csak akkor leszel valaha államtitkár, ha belépsz a Fideszbe vagy a KDNP-be? Az Azonnali kisokosa sokat segít, hogyan csináld!

Twitter megosztás Google+ megosztás