+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. február 13. szerda, 21:56
Nem csak a depresszió, de az öngyilkossági kísérlet megnövekedett kockázata is kapcsolatban állhat a kamaszkori kannabisz-fogyasztással.

A tinédzserkori kannabisz-használat akár negyven százalékkal is megnövelheti a fenőttkori depresszió esélyét – derül ki egy szerdán megjelent angliai és kanadai kutatók által publikált tanulmányból.

 

Mint a Telegraph írja, a University of Oxford és a Montreal's McGill University kutatói azt követően jutottak erre a következtetésre, hogy tizenegy korábbi tanulmányt vizsgáltak meg a témában, amelyekben összesen több mint huszonháromezer résztvevőt követtek kamaszkoruktól kezdve egészen a harmincas éveikig. A részvételi kritérium az volt, hogy az illető 18 éves kora előtt legalább egyszer próbálja ki a füvet, ám azt már nem vizsgálta külön, hogy milyen gyakran használt drogot egy-egy résztvevő.

 

Az eredmények szerint akik tinédzserkorukban füveztek, azok esetén 37 százalékkal nőtt meg a depresszió kialakulásának kockázata 18 és 32 éves koruk között.

 

Sőt: háromszor nagyobb volt körükben az öngyilkossági kísérlet elkövetésének kockázata.

 

Ugyan a kutatók azt nem tudták bebizonyítani, hogy a depresszió kiváltó oka egyértelműen a kannabisz lett volna, de mindenképpen az egyik legnagyobb egészségügyi kockázatként jellemezték a fűfogyasztást.

 

Mi a helyzet a drogfogyasztással Magyarországon?

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH)  2016-os adatai szerint minden tizedik felnőtt és minden ötödik iskoláskorú gyermek vagy fiatal fogyasztott már életében valamilyen kábítószert Magyarországon. Az iskolások leggyakrabban a kannabiszt próbálták ki. Ami pedig a drogfogyasztásuk miatt kezelésen részt vettek számát illeti, ez közel 13 600 volt három évvel ezelőtt.

 

FOTÓ: Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Megtolta kicsit a fideszes jelölt kampányát a kormánypárti média Győrben, ingyen szórták a lapot az összes postaládába.

A cseh elnök egy év alatt harmadszor gondolta meg magát abban az ügyben, hogy kisegítené-e Andrej Babišt az ellene folyó nyomozás kapcsán.

Igazi reneszánsz ember a Fidesz polgármesterjelöltje, Dézsi Csaba András, de éppen a városi ügyekre maradt kevés ideje az elmúlt években.

Azóta megy a vita arról, hogy az olasz művész alkotása – azaz egy banán falraragasztása – művészetnek minősül-e.

Az angol Crystal Palace egészen egyedülálló módon próbálja segíteni a környék nehezebb sorsú lakosait, akik a szállás mellett reggelit is kapnak.

Tényleg Dézsi Csaba András kardiológus, önkormányzati képviselő lesz a Fidesz jelöltje.

A németek és a franciák nem támogatják különösebben a többi NATO-tagállam megvédését egy orosz támadás esetén, a britek és az USA viszont sokkal tettrekészebb egy új felmérés szerint.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Nem is akárhol: a híres Pezsgőházban! December 7-én fél Közép-Európa ott lesz Baranya fővárosában!

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás