+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. február 13. szerda, 21:56
Nem csak a depresszió, de az öngyilkossági kísérlet megnövekedett kockázata is kapcsolatban állhat a kamaszkori kannabisz-fogyasztással.

A tinédzserkori kannabisz-használat akár negyven százalékkal is megnövelheti a fenőttkori depresszió esélyét – derül ki egy szerdán megjelent angliai és kanadai kutatók által publikált tanulmányból.

 

Mint a Telegraph írja, a University of Oxford és a Montreal's McGill University kutatói azt követően jutottak erre a következtetésre, hogy tizenegy korábbi tanulmányt vizsgáltak meg a témában, amelyekben összesen több mint huszonháromezer résztvevőt követtek kamaszkoruktól kezdve egészen a harmincas éveikig. A részvételi kritérium az volt, hogy az illető 18 éves kora előtt legalább egyszer próbálja ki a füvet, ám azt már nem vizsgálta külön, hogy milyen gyakran használt drogot egy-egy résztvevő.

 

Az eredmények szerint akik tinédzserkorukban füveztek, azok esetén 37 százalékkal nőtt meg a depresszió kialakulásának kockázata 18 és 32 éves koruk között.

 

Sőt: háromszor nagyobb volt körükben az öngyilkossági kísérlet elkövetésének kockázata.

 

Ugyan a kutatók azt nem tudták bebizonyítani, hogy a depresszió kiváltó oka egyértelműen a kannabisz lett volna, de mindenképpen az egyik legnagyobb egészségügyi kockázatként jellemezték a fűfogyasztást.

 

Mi a helyzet a drogfogyasztással Magyarországon?

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH)  2016-os adatai szerint minden tizedik felnőtt és minden ötödik iskoláskorú gyermek vagy fiatal fogyasztott már életében valamilyen kábítószert Magyarországon. Az iskolások leggyakrabban a kannabiszt próbálták ki. Ami pedig a drogfogyasztásuk miatt kezelésen részt vettek számát illeti, ez közel 13 600 volt három évvel ezelőtt.

 

FOTÓ: Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A születésétől siket Lee Duck-hee-ben senki sem hitt, amikor profi teniszkarriert álmodott magának. Ő az első siket, aki ATP-teniszmeccset nyert.

Négy fordulót kellett várni, hogy valakinek igazán szemet szúrjon a magyar lakosságú 16 ezres délvidéki város szurkolótábora.

A brit miniszterelnök szerint a kötelező vámhatár sérti az országa szuverenitását, és inkább modern technológia használatával oldaná meg.

Francia kollégájához látogatott az orosz elnök: a két vezető oda-odaszúrt egymásnak, Putyin a sárgamellényes tüntetések miatt kritizálta Macront.

Most éppen „bébi-Trumpnak” nevezte az olasz belügyminisztert az amerikai filmsztár. Meg odaszúrt egyet többek között a magyar kormánynak is.

A hét kérdése

Egy 34 millió forintos adakozás még bőven nem elég, de nekünk van pár ötletünk arra, hogy mivel lágyíthatná meg Tiborcz szeretett nemzetünk szívét!

Azért ide elnéznénk

A lassú élet ideálja mentén alkotó értékteremtők bemutatkozása a Balaton-felvidéken augusztus 18-án.

Ha a tűzijáték helyett inkább angol metalcore-ra csapatnád, augusztus 20-án a Dürerben a helyed. Vendég: Inhale Me.

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás