+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Kis-Szeniczey Kálmán
2019. február 13. szerda, 12:23
Már két generáció hiszi, hogy a csapvíz nem ivásra, hanem maximum csak fürdésre való. A palackozott ásványvízzel viszont szennyezzük a környezetet. Járjanak elöl az önkormányzatok a jó példával!

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Sokan megállapították már, hogy önző kényelmünk és szükségleteink azonnali kielégítésének hedonizmusa viszi a sír felé civilizációnkat.

 

A megszokás hatalma, a divat és a trendiség hajszolása, hétköznapi gondolkodásunk felszínessége teszi fenntarthatatlanná és lassan élhetetlenné a bolygónkat.

 

Az államok és a nemzetközi szervezetek kényszerítő nyomása erősödik ugyan a nagyvállalatok felé, de ez nem pótolja az egyéni megvilágosodást és a napi cselekvést a luxusfogyasztás ellenében a helyes irányba.

 

Tavaly a PLOS One tudományos lapban publikált egyik tanulmány szerint a vizsgált műanyagok közül az LPDE, vagyis a kis sűrűségű polietilén állítja elő a legtöbb gázt, és sajnos világszerte ebből kerül a legtöbb a szemétbe. Ez olcsó anyag, ilyenből készül például a zöldségeket védő hálós csomagolóanyag, a műanyag palackok és a játszótéren lévő játékok is.

 

A világ 2018-ban 99,6 millió tonna polietilént használt fel a Freedonia Group piacelemző cég jelentése szerint: ez négy százalékos éves növekedést jelentett.

 

A feleslegessé váló és kidobott műanyag elrondítja, beszennyezi a folyóvizeket és azok partjait, az erdőket, a közterületeket. Apró darabokra szakadva bekerül a táplálékláncba, és mérgező anyagok szivárognak belőle, még a globális felmelegedéshez is hozzájárulnak a bomlásukkor keletkező üvegházhatást okozó gázokkal.

 

Magyarországon évente csaknem 81 ezer tonna PET-palackot – több száz millió darabot – használunk, de sajnálatos módon ebből az óriási mennyiségű műanyaghulladékból mindössze pár tízezer tonnát hasznosítunk újra. Tehát

 

a leghatékonyabb hulladékkezelés a meg nem termelt hulladék.

 

A legtöbb egyszer használatos, eldobható, vagy nem rendeltetésszerűen és rendszerszinten begyűjtött és újrahasznosított műanyag már előállítása pillanatában bűnös, nem kívánatos, sőt: életciklusa minden szakaszában terheli vagy veszélyezteti szervezetünket vagy a környezetünket. A polietilén-tereftalát (PET) egyik egészségkárosító bomlásterméke az antimon, amely szív-, tüdő-, gyomorpanaszok, mozgásszervi problémákat okoz. A szegény és tájékozatlan, vagy kényszerből PET palackkal fűtő családok folyamatosan rákkeltő gázokkal mérgezik magukat és közös légterünket.

 

Egyre több ásványvíz fogy, és ez baj

 

Az alapprobléma tehát nem magával az ásványvízzel van, hanem a göngyöleggel, a műanyag flakonokkal, de azért nem csak azzal…

 

Ivóvízhasználtunk fenntarthatatlanságának egyik ékes példája az „ásványvízbiznisz” hazai felívelése.

 

Az Ásványvizek.hu szerint nyolcvanas években, de még a kilencvenes évek elején is az egy főre eső fogyasztás stabilan 3 liter/fő/év körül volt. 1993-ban kezdett a fogyasztás dinamikusan – évente 20-30 százalékkal – növekedni, és 2017-ben elérte az évi, fejenkénti 125 litert. A hazai ásványvízfogyasztás ezzel az értékkel az Európai Unión belül az első öt ország között van. A megváltozott fogyasztói szokások, az ásványvíz lobbi és a reklámipar tevékenysége ebben egyaránt szerepet játszott.

 

Nem meglepő módon a Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetség (MAGYÜSZ) a magyarországi alkoholmentes italgyártók szakmai érdekvédelmi szervezetének honlapján fellelhető anyagok nem az ásványvízfogyasztás árnyoldalára és a PET-hegyek termelésére vannak kihegyezve, bár volt 2017-ben tájékoztató kampányuk a szelektív hulladékgyűjtésről, és egyébként is foglalkoznak a kérdéssel.

 

Az egyik legnagyobb ásványvízgyártó cég képviselője nyilatkozott nemrégiben arról – a szerinte bizonyára nem aggasztó trendről –, hogy megváltozott a palackok méret szerinti kereslete: bár még mindig a 1,5 literes ásványvizek a legkelendőbbek, a piac egyre inkább a kisebb kiszerelések felé tolódik.

 

A Magyar Ásványvíz Szövetség adatai szerint a vásárlók egyre szívesebben választják félliteres palackokat.

 

Míg tizenöt évvel ezelőtt alig-alig vásárolták ezt a kiszerelést – csupán 1 százalékot képviselt a teljes értékesítésből – ez a szám mostanra közel 40 százalékra nőtt. Ennek két oka lehet: egyrészt az, hogy a kisebb kiszerelést praktikusabb magunkkal vinni, bárhová is megyünk, másrészt sportoláshoz, mozgáshoz is inkább ezt vesszük magunkhoz. Használjunk és dobjunk el még több PET-palackot? No komment.

 

Pedig az ivóvíz éppen olyan jó

 

Ezzel szemben a lakossági ivóvízfogyasztás mennyiségi alakulása évtizedek óta csökkenő trendet mutat. Az évi 440 millió köbméter vízfogyasztás háromnegyede lakossági felhasználáshoz köthető. Az egy főre eső napi átlagos vízfogyasztás 90-100 liter, amelyből nyilvánvalóan elenyésző a szervezet folyadékpótlását szolgáló felhasználás. Annak ellenére van ez így, hogy a palackozott ásványvíz, illetve a csapvíz ára között 1000-szeres, vagyis két nagyságrendnyi különbség van. 

 

Tehát egy félliteres ásványvíz áráért közel ezer liter csapvízhez juthatunk hozzá.

 

A Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) adatai szerint 2011-re az ország minden településén elérhetővé vált a vezetékes ivóvíz, amely mintegy 4,1 millió háztartást jelent, a fogyasztók 95 százalékát. Ezzel párhuzamosan hazai és EU forrásokból több tízmilliárd forintot költöttek el az elmúlt néhány évben ivóvízminőség-javító programokra. Az ivóvízszolgáltatók is elismerik, hogy a 3127 település 5 százalékán, mintegy százötven helyen lehetnek eseti és időszakos problémák a vízminőséggel (arzén, ammónium, nehézfémek, vezetékhálózat elavultsága, alkalmi tisztítása, karbantartása).

 

Ugyanakkor leírják: „A csapvizet rendszeresen ellenőrzik, minden szolgáltatónak törvényben előírt kötelezettsége hetente többször vízmintákat venni, azokat pedig akkreditált laboratóriumokban ellenőriztetni. A vizsgálatok eredményét dokumentálni kell és szakhatóságnak jelenteni. Az ellenőrzés 56 vizsgálati szempont szerint történik, mint például a víz lebegőanyag-tartalma, keménysége, PH-értéke, a vízben oldott szerves és szervetlen anyagok, mikroszennyezők, bakteriológiai paraméterek stb. Magyarország kiváló minőségű ivóvízkészlettel rendelkezik.”

 

Az egészséges, tiszta, és az emberi szervezet számára szükséges ásványi anyagokat általában és kellő mennyiségben tartalmazó ivóvíz tehát szinte mindenkinek rendelkezésére áll.

 

Ennek ellenére két generáció tömegesen azt hiszi, hogy a csapvíz már csak arra jó, hogy megfürödjünk benne és lehúzzuk vele a WC-t.

 

PET-mentes önkormányzatokat!

 

A döntően kistelepüléseket tömörítő Klímabarát Települések Szövetsége 2018 kora őszén egy fenntarthatósági konferencián kötelezte magát arra, hogy önkormányzataik polgármesteri hivatalát a jövőben PET-mentessé alakítják. Ezen fellelkesülve kezdeményeztem Bács-Kiskun Megye Közgyűlése felé egy hasonló lépést. A területi önkormányzat saját kötelezettségvállalásán túl felhívásában arra kérte a megye mind a 119 települését, hogy hivatalukban, intézményeikben és cégeikben is változtassanak vízfogyasztási gyakorlatukon.

 

A napokban mintegy háromezer polgármester kapta meg az LMP levelét a „Legyenek PET-mentesek az önkormányzatok!” akció keretében, hogy fél éven belül szabaduljanak meg a műanyag-flakonoktól.

 

A PET kiváltása akkor is lehetséges, ha az ásványvizet nem száműzzük (teljesen) a közintézményekből, de ehhez alternatív göngyölegre, például a jól bevált régi üvegpalackozásra, vagy más innovatív kiszerelésekre volna szükség. Mégis: általában a csapvizet tartjuk kézenfekvőbb és olcsóbb megoldásnak.

 

Ehhez újabb közterületi ivókutak kellenek, továbbá szükséges a közkifolyók és a tűzcsapok átalakítása, azok ellátása ivókút-fejekkel; az intézményekben ivóvíz-automatákat kell elhelyezni, ivókulacsokat, illetve ahol szükséges, szűrőkancsókat kell árusítani és használni. Mindenekelőtt azonban erősíteni kell a helyi önkormányzatok példamutatását, formálni kell a lakosság szemléletét: egy országosan összehangolt, de helyben, minden településre kiterjedően folytatott felvilágosító kampányt kell elindítani.

 

Igyunk inkább csapvizet!

 

A szerző agrármérnök, térségfejlesztési menedzser, az LMP Országos Elnökségének tagja, Bács-Kiskun megye önkormányzati képviselője. Vitatkoznál vele? Ide küldd a cikket!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Csak azért, hogy aztán pár hét múlva ki is lépjenek – már ha tényleg kilépnek. Von der Leyennek főhet a feje, ki tudja, mikor lép hivatalba a már most is késő új Európai Bizottság.

Bedőlni látszik a Le Pen-ellenes fal: egyre több baloldali szavazó választaná egy második fordulóban a szélsőjobboldali politikust a jelenlegi elnök ellenében. Te hogy döntenél?

Megváltoztatta működési szabályait a YouTube: szakszervezetet alapítanának a platform alkotói.

A piacvezető online bolt statisztikái elképesztően sokat javulnak évről évre, de úgy tűnik, hogy még mindig van hova nőni, ha black friday-ről van szó.

A Mexikóba menekült volt államfő szerint a lépés alkotmányellenes, és a történelem „legfurfangosabb és legundorítóbb puccsa”.

Parlamenti többséget találni mindehhez katalán függetlenségpártiak nélkül már nem lesz olyan egyszerű.

A legfőbb ügyész kinevezésének módja miatt megszűnt Moldovában a kormánytöbbség, új kormányt alakítani a meglévő parlamenttel viszont nehéz lesz.

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás