Vajon a Jobbikot vagy az európai zöldeket választaná az LMP társelnöke? Megkérdeztük

Szerző: Hutter Marianna
2019.02.12. 16:25

„Nem szeretnénk üzengetni az európai szövetségeseinknek” – így reagált Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke az Azonnalinak arra, hogy Philippe Lamberts, az európai zöldek képviselőcsoportjának társelnöke szerint kizárja soraiból az LMP-t az európai zöldek frakciója, ha a párt együttműködik a Jobbikkal.

Vajon a Jobbikot vagy az európai zöldeket választaná az LMP társelnöke? Megkérdeztük

„Függetlenül attól, hogy ki mit nyilatkozik, a sajtón keresztül semmiképpen nem szeretnénk üzengetni az európai szövetségeseinknek” – így reagált Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke az Azonnalinak arra, hogy Philippe Lamberts, az európai zöldek képviselőcsoportjának társelnöke lapunknak Strasbourgban arról beszélt: kizárja soraiból az LMP-t az európai zöldek frakciója, ha a párt együttműködik a Jobbikkal.

Keresztes elmondta: novemberben jártak az Európai Zöldek kongresszusán Demeter Mártával, az LMP másik társelnökével együtt azért, hogy bemutatkozzanak a pártcsaládnak. Ekkor megegyeztek abban, hogy közvetlenül fogják tartani a kapcsolatot, és az LMP a jövőben is ehhez kívánja tartani magát. Vagyis az LMP társelnöke szerint, ha a Zöldeknek bármi kérdésük van, elérik őket telefonon.

Az Azonnali kérdésére, hogy kaptak-e már korábban jelzést az európai zöldektől a Jobbik miatt, például a novemberi kongresszuson, úgy válaszolt: ott rengeteg tisztázandó kérdést tettek fel nekik, amit sikerült is megnyugtatóan rendezniük a helyszínen. Hangsúlyozta: az LMP jövő heti kongresszusán ott lesz az Európai Zöld Párt egyik elnökségi tagja, az osztrák EP-képviselő, Thomas Waitz is, akivel eleve „közvetlen és kiváló munkakapcsolatban” vannak.

Az Azonnali felvetésére, hogy ha a Jobbikkal való együttműködés és az EP zöldfrakciója közt kellene választani, melyik mellett döntene, Keresztes azt mondta: az LMP nem így mérlegel, elvek szerint működik, nincs a párt jelenlegi vezetésében egyetlen olyan személy sem, aki olyan politikai irányt akarna megszabni a pártnak, ami az elvi keretein túlmutatna. Vagyis mind ő, mind Demeter Márta azon az állásponton vannak, hogy az LMP ökopolitikai párt és az is marad. Ezért szerinte arra sincs a pártnak B-terve, hogy melyik frakcióba üljenek a májusi EP-választást követően, ha ezt a zöldeknél nem tehetnék:

„Lehet, hogy nem minden kérdésben értünk egyet az európai zöldekkel, de világos, hogy az LMP helye abban az EP-frakcióban van!”

És hogy napirenden van-e még a Jobbikal közös EP-lista lehetősége? Erre Keresztes úgy felelt, „gondolatkísérletként felmerült” az ötlet, de az EP-választás pont egy olyan szavazás, ami tisztán listás, vagyis nem biztos, hogy a közös indulás erősítené az eredményeket. Ugyan a kérdésben az LMP jövő hét végi kongresszusa fog dönteni, de Keresztes személyes véleménye, hogy bármilyen közös lista egyre kevésbé tekinthető politikai realitásnak, vagyis szerinte az ellenzéki pártok önállóan fogják megmérettetni magukat.

„Simán, egyértelműen” – ezt Keresztes már arra a kérdésünkre válaszolta, hogy reális-e, hogy az LMP kijuttasson képviselőt az Európai Parlamentbe a májusi EP-választáson.

Szerinte sok fog múlni az elkövetkezendő 1-2 hónap kampányán, de „igen magabiztosak” a tekintetben, hogy lesz EP-képviselőjük.

Hogy Keresztes személyesen melyik LMP-s politikust látná a párt listavezetőjeként, arra úgy reagált: bár nyilván van preferált jelöltje, de azt gondolja, hogy a jövő heti kongresszus előtt ilyen rövid idővel nem lenne korrekt direktben kifejeznie a támogatását a nyilvánosság előtt. Egyébként Keresztesről nyílt titok, hogy a Brüsszelbe vágyó Demeter Mártát támogatja a kérdésben.

„Philippe Lamberts nem az LMP-nek akart üzenni, hanem a nyugat-európai szavazóiknak, hogy értsék: a zöldek elvek alapján politizálnak. Ugyanis a magyar zöld szavazók számára egyértelmű, hogy az LMP-nek nem lesz a Jobbikkal közös EP-listája” – ezt már Vágó Gábor, a párt antikorrupciós szakszóvivője nyilatkozta az Azonnalinak, aki maga is szeretne az LMP színeiben Brüsszelbe menni.

A felvetésre, hogy akkor az LMP-nek nincs-e dolga ezzel a nyilatkozattal, úgy reagált Vágó:

„Köszönjük szépen, tudomásul vettük, hogy ez van, de nem látom annak politikai támogatottságát, hogy közös EP-lista legyen.”

A kérdésre pedig, hogy attól nem tart-e, hogy más típusú együttműködés kapcsán is kizárhatják-e az LMP-t a zöldek EP-frakciójából a Jobbik miatt, azt válaszolta: az, hogy együtt jelennek meg demonstrációkon vagy együtt állnak ki ügyek mellett, „azzal szerintem senkinek semmi baja nem lehet”. És hogy Vágó a Jobbikkal való együttműködést vagy a zöldfrakciót választaná-e, ha erre kerül a sor? Szerinte nem is kérdés, hogy a zöldeket, de nincs napirenden ilyen téma. 

Disclaimer: mint az impresszumban is jelezzük, az Azonnali többségi tulajdonosa Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Ez sem most, sem az Azonnalin megjelenő többi anyag esetén sem befolyásolja, mit írunk és jelentetünk meg, mint azt már a hvg.hu észre is vette.

FOTÓ: LMP / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek