Háborút hirdetett a „kajaterrorizmus” ellen Erdoğan

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.12. 13:22

Olyan szinten emelkedtek a zöldségek és gyümölcsök árai Törökországban, amely már terrorizmussal ér fel az államfő szerint. Azt ígérte, hogy ehhez mérten fognak harcolni a jelenség ellen.

Háborút hirdetett a „kajaterrorizmus” ellen Erdoğan
„Az utóbbi napokban egy játszma indult Törökország ellen, a padlizsán, a paradicsom, a krumpli és az uborka árának elszabadulásával. Ez egy terrortámadás!”

fakadt ki Recep Tayyip Erdoğan török elnök az országban tapasztalható áremelkedések miatt. A jelenséggel szembeni kormányzati fellépést éppen ezért, a terrorizmus elleni harchoz hasonlította. Az államfő fogadkozott, hogy meg fogják akadályozni az e fajta „terrortámadásokat” is.

Bejelentette, hogy az önkormányzatok közvetlenül a vevőknek fognak gyümölcsöket és zöldségeket árusítani, féláron. Isztambulban és Ankarában már létre is hozták ezeket az eladópontokat, ahol a helyi beszámolók szerint rendszeresen kígyóznak a sorok. Ankarában a hagyma kilóját 2 líráért (107 forint) adja az önkormányzat, míg a piaci átlagár 4,9 líra (262 forint).

Törökországban március 31-én önkormányzati választásokat tartanak, így egyesek szerint a támogatás mögött politikai szándékok is állnak.

Az Azonnali korábban már beszámolt arról, hogy több török szupermarketlánc inkább levette a polcairól a túl drágának ítélt zöldségeket és gyümölcsöket, minthogy konfrontálódjanak a kormányzattal. 

A legfrissebb statisztikai adatok szerint januárban 6,43 százalékkal nőttek az élelmiszerárak Törökországban decemberhez képest. Éves szinten pedig 30 százalék fölötti a növekedés.

A friss zöldségek és gyümölcsök tekintetében pedig még ennél is durvább az áremelkedés. Decemberről januárra 29,7 százalékkal kértek többet a terményekért,

éves szinten pedig 64 százalékos növekedést regisztráltak.

Az élelmiszerárak inflációja 20 éves rekordon van jelenleg, ami csak részben köszönhető a török gazdaság, és különösképpen a helyi fizetőeszköz, a líra gyengélkedésének. A török agrárium strukturális problémákkal küzd közel két évtizede.  Ezen időszak alatt kétmillióval csökkent a szektorban dolgozók száma, akik az ország teljes munkaerejének már kevesebb mint ötödét teszik ki. 2000-ben még minden harmadik török munkás a mezőgazdaságban dolgozott.

A kistermelőknek a növekvő költségek miatt egyre kevésbé érte meg a növénytermesztés és az állattenyésztés, az elöregedő generációk helyét pedig nem vették át a fiatalok. A nagyvárosok környékén található üresen maradt földeket rendre ingatlanbefektetők vásárolták meg, felszámolva ezzel a gazdálkodást a területen. Ezen folyamatok miatt Törökország az elmúlt években nettó élelmiszerimportőrré vált. A líra mélyrepülése így duplán sújtja az országot.

FOTÓ: Azonnali-montázs

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek