Romániában a papok fogják reklámozni az eurót

Szerző: Pintér Bence
2019.02.11. 08:45

A papokat is befogja az euró bevezetéséről szóló kampányba a román kormány.

Romániában a papok fogják reklámozni az eurót

Délkeleti szomszédunk 2024-től bevezetné az eurót, és ehhez már részletes tervet is letett az asztalra. Az EUobserver ír róla, hogy

a román kormány az euró népszerűsítéséhez a papokat is bevetné.

A tájékoztató kampány a bevezetés előtt egy évvel kezdődne, és a papok mellett polgármesterek, tanárok, rendőrök és postások is részt vennének benne.

A kormány azért számít különösen a papok segítségére, mert a vidékiek nyolcvan százaléka különösen megbízik az egyházban, a szegényes információs környezetben pedig különösen nagy ereje van a papoknak. Az EUobservernek egy szakértő azt nyilatkozta, hogy a papokat a vidéki emberek megbízható, tanult embereknek tekintik, szemben bármilyen helyi politikussal.

Bár a román kormány elkötelezte magát a 2024-es dátum mellett, a szakértők szerint ez a dátum nem reális Románia számára, ráadásul az Európai Bizottság legutóbbi konvergenciajelentése szerint

Románia van legkevésbé felkészülve az euró bevezetésére.

A négy kritériumból (árstabilitás, rendezett államháztartás, árfolyamstabilitás, hosszú lejáratú kamatlábak) egyelőre csak egyet teljesít Románia, és azt is alig: az államháztartás helyzete megfelel az előírtaknak. De a lej egyelőre még nem része az európai árfolyam-mechanizmusnak (ahogy a forint sem), és ebben a rendszerben is szükséges egy kétéves tagságot felmutatni a csatlakozás előtt.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek