Megdöbbensz, mennyire aprólékos munkát végeznek a dél-koreai kultúrdiplomaták

Szerző: Fekő Ádám
2019.02.11. 18:20

Egy jelentéktelen rövidhírnek indult egy novemberi cikk az Azonnalin, aztán egyszer csak egy Dél-Korea-Japán névvita közepén találtuk magunkat.

Megdöbbensz, mennyire aprólékos munkát végeznek a dél-koreai kultúrdiplomaták

Nem lehet könnyű munkája a dél-koreai kultúrdiplomatáknak az alapján az e-mail alapján, amit az Azonnali szerkesztősége kapott egy novemberi hírrel kapcsolatban: a koreai kultúra, emberek és kormányzati döntések hatékony nemzetközi kommunikciójáért felelős Koreai Kulturális és Információs szolgálat embere írt nekünk,

mivel egy orosz focimeccsről szóló rövidhírünkben a Japán-tenger nevet használtuk a Vlagyivosztok melletti vízre.

Dél-Koreának ez úgy általában nem tetszik:

“Szeretnénk megkérni, hogy a Keleti-tenger nevet is használja a Japán-tenger mellett arra a vízre, ami a Koreai-félsziget és a Japán-szigetvilág között található. A Koreai Köztársaság és Japán még nem egyezett meg közös névben. 

A Nemzetközi Hidrográfiai Szervezet és az ENSZ kimondta, hogy minden nyelv neveit el kell fogadni akkor, ha két vagy több ország nem tud közös névben megegyezni. 

A Japán-tenger név egy olyan 1929-es nemzetközi konferencián született, de a Koreai Köztársaság soha nem értett egyet ezzel az elnevezéssel. A konferencián Korea nem tudott részt venni, mivel akkoriban Japán gyarmatosítók uralkodtak a félszigeten. A dél-koreai kormány az ország függetlenségének elnyerése óta próbálja rendbe hozni ez a problémát.”

Érdekes, hogy a névvitában például a Google Maps is inkább a japán álláspont felé hajlik, bár ők legalább zárójelben megjegyzik, hogy Keleti-tenger néven is ismerik a kérdéses vizet.

Ha valaki azt hinné, most érte el a tenger névvitája a legizgalmasabb részét, az téved: természetesen Észak-Koreának is van egy saját verziója, szerintük ugyanis a Kelet-koreai-tengerről beszélünk,

tehát jól láthatóan egyedül Dél-Korea nem szeretné saját magát tolni előre ebben az őrült vitában.

A lelkiismeretes munka elismeréseképp természetesen beleírtuk a cikkbe a másik nevet is, sőt, első helyre tettük a független Dél-Korea iránt érzett tisztelet miatt, úgyhogy ennek a fényében olvassa a továbbiakban mindenki azoknak az orosz focirajongóknak a történetét, akik több, mint 10 ezer kilométert utaztak egy 0-0-ás meccs kedvéért.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek