+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. február 11. hétfő, 20:30
Bár valószínűleg könnyebb lesz kábítószert csempészni egy ideig az országba, a terjesztők biztosan tovább drágítják a termékeiket.

Különösen fontos cikket közölt a Vice, ami már a megállapodás nélküli brexitre készül: azt már tudjuk, hogy az EU és Nagy-Britannia gazdasága is rettentően meg fogja szívni, ha nem sikerül megegyeznie Theresa Maynek az Európai Unió képviselőivel, volt már szó a bevándorlásról és az útlevelekről is, de

 

annyira nem meglepő módon a drogkereskedelemre is durva hatással lesz, ha nem normalizálódnak az állapotok a márciusra ígért kilépésre.

 

Az természetesen kizárt, hogy megállna a drogterjesztés a világ egyik legnagyobb kábítószer-piacán, pláne mivel a marihuánán kívül az ott fogyasztott drogok része nem az országban készül: a kokain általában holland, belga vagy spanyol átszállással érkezik Dél-Amerikából, az MDMA, a kannabisz egy része és az amfetamin Hollandiából, a heroin pedig Afganisztánból afrikai vagy balkáni útvonalon, nyilván mindegyik termék egész másnak álcázva. 

 

Ezeket a más dolgokat mostantól szigorúbban ellenőrizni kell a brit határon.

 

Mivel az Egyesült Királyság eddig sem volt Schengen-tag, így határellenőrzés eddig is volt, viszont vámszempontból nem kellett ellenőrizni az árukat, ha azok valamely másik EU-s kikötőből érkeztek. Mivel a drogok általában már a rotterdami kikötőben beléptek az EU-ba, így onnantól vámmentesen mozogtak. Ha ez megszűnik, akkor aztán a beérkező áruk ellenőrzése terén is visszavehetik az ellenőrzést a britek, írja a Vice.

 

Ez a London School of Economics drogpolitikai szakértője, John Collins szerint viszont inkább felpörgetni fogja a csempészetet: mivel bizonyos termékek gyors beáramlását biztosítani kell azért, hogy elkerüljék az élelmiszerhiányt, valószínűleg alacsonyabb lesz a tényleges ellenőrzési küszöb, a kikötői káosz miatt pedig egyszerűen több drog áramolhat be az országba. 

 

A csempészeten kívül az árakra is hatással lesz a hard brexit: mivel a font gyengül a brexit miatt kiszámíthatatlan piac miatt, már most többet kell fizetnie a brit nagybevásárlóknak Latin-Amerika felé.

 

Ilyenre volt példa, a 2008-as gazdasági válság után egy kiló kokainért 37 ezer font helyett már 45 ezret (mostani árfolyamon 16,5 millió forintot) kellett átadni, aminek köszönhetően az utcai árak is nőttek, és a drogok minősége is romlott. 

 

A szakértők szerint bármi is történik, a drogok ára megint emelkedni fog, hiszen a terjesztők mindenképp megpróbálnak majd hasznot húzni a brexitből, ezt az újságíró által megszólaltatott belga csempész is alátámasztotta, bár szerinte azért Nagy-Britannia kilépése az EU-ból meg fogja nehezíteni a csempészetet Belgiumból vagy Hollandiáról. 

 

Nagy-Britanniában most sem igazán egységes a droghelyzet: az elsőszámú kedvenc kokainért például Liverpoolban még csak 44 fontot (nagyjából 16 ezer forintot) kell fizetni grammonként, a skót főváros Edingburgh-ben már 74 font, vagyis 26 ezer forint ugyanez. A szintén nemzeti drognak számító ecstasyból jelenleg 5 font és 15 font között kell fizetni, és a speed is 5 fonttól indul grammonként. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Magyarország a V4-ek közül a legszemetesebb, de még így is jobban állunk, mint az átlag.

Az Azonnali úgy tudja: a Márki-Zay Péter mozgalmát erősítő Lukácsi Katalin még csak egyéni választókerületben sem fog indulni Szolnokon.

Egy új felmérés szerint az Egyesült Királyságban élő kelet-európai származású diákok többsége bizonytalanságot érez a brexit miatt.

Aki „vitathatatlan” bizonyítékkal áll elő arról, hogy Bielefeld nem létezik, megkapja a pénzt.

2020-tól kezdve három éven át segítenék Marokkót, Etiópiát és Malit, hogy helyi fejlesztésekkel előzzék meg a migrációt.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás