+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. február 11. hétfő, 20:30
Bár valószínűleg könnyebb lesz kábítószert csempészni egy ideig az országba, a terjesztők biztosan tovább drágítják a termékeiket.

Különösen fontos cikket közölt a Vice, ami már a megállapodás nélküli brexitre készül: azt már tudjuk, hogy az EU és Nagy-Britannia gazdasága is rettentően meg fogja szívni, ha nem sikerül megegyeznie Theresa Maynek az Európai Unió képviselőivel, volt már szó a bevándorlásról és az útlevelekről is, de

 

annyira nem meglepő módon a drogkereskedelemre is durva hatással lesz, ha nem normalizálódnak az állapotok a márciusra ígért kilépésre.

 

Az természetesen kizárt, hogy megállna a drogterjesztés a világ egyik legnagyobb kábítószer-piacán, pláne mivel a marihuánán kívül az ott fogyasztott drogok része nem az országban készül: a kokain általában holland, belga vagy spanyol átszállással érkezik Dél-Amerikából, az MDMA, a kannabisz egy része és az amfetamin Hollandiából, a heroin pedig Afganisztánból afrikai vagy balkáni útvonalon, nyilván mindegyik termék egész másnak álcázva. 

 

Ezeket a más dolgokat mostantól szigorúbban ellenőrizni kell a brit határon.

 

Mivel az Egyesült Királyság eddig sem volt Schengen-tag, így határellenőrzés eddig is volt, viszont vámszempontból nem kellett ellenőrizni az árukat, ha azok valamely másik EU-s kikötőből érkeztek. Mivel a drogok általában már a rotterdami kikötőben beléptek az EU-ba, így onnantól vámmentesen mozogtak. Ha ez megszűnik, akkor aztán a beérkező áruk ellenőrzése terén is visszavehetik az ellenőrzést a britek, írja a Vice.

 

Ez a London School of Economics drogpolitikai szakértője, John Collins szerint viszont inkább felpörgetni fogja a csempészetet: mivel bizonyos termékek gyors beáramlását biztosítani kell azért, hogy elkerüljék az élelmiszerhiányt, valószínűleg alacsonyabb lesz a tényleges ellenőrzési küszöb, a kikötői káosz miatt pedig egyszerűen több drog áramolhat be az országba. 

 

A csempészeten kívül az árakra is hatással lesz a hard brexit: mivel a font gyengül a brexit miatt kiszámíthatatlan piac miatt, már most többet kell fizetnie a brit nagybevásárlóknak Latin-Amerika felé.

 

Ilyenre volt példa, a 2008-as gazdasági válság után egy kiló kokainért 37 ezer font helyett már 45 ezret (mostani árfolyamon 16,5 millió forintot) kellett átadni, aminek köszönhetően az utcai árak is nőttek, és a drogok minősége is romlott. 

 

A szakértők szerint bármi is történik, a drogok ára megint emelkedni fog, hiszen a terjesztők mindenképp megpróbálnak majd hasznot húzni a brexitből, ezt az újságíró által megszólaltatott belga csempész is alátámasztotta, bár szerinte azért Nagy-Britannia kilépése az EU-ból meg fogja nehezíteni a csempészetet Belgiumból vagy Hollandiáról. 

 

Nagy-Britanniában most sem igazán egységes a droghelyzet: az elsőszámú kedvenc kokainért például Liverpoolban még csak 44 fontot (nagyjából 16 ezer forintot) kell fizetni grammonként, a skót főváros Edingburgh-ben már 74 font, vagyis 26 ezer forint ugyanez. A szintén nemzeti drognak számító ecstasyból jelenleg 5 font és 15 font között kell fizetni, és a speed is 5 fonttól indul grammonként. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sok-sok gyerek születik, mi meg döntsük el, milyen Európában nőjenek fel. Erről szól a klip.

Mutatjuk 2019 Budapestjének valószínűleg legígéretesebb gyakornokságát: a miénket.

Az egyik román zsebtolvajokról tweetelt, a másik arról, hogy fél a fekete nőktől. Repülnek.

Az újonnan megválasztott ukrán elnöknek adták ki magukat, ezzel pedig a francia elnököt húzhatta csőbe egy orosz telefonbetyár-páros.

Dobrev Klárát több mint háromszor annyian ismerik itthon, mint Németországban a kereszténydemokrata
CSU csúcsjelöltjét.

A hét kérdése

A Notre-Dame hétfői katasztrófája egész Európát megmozgatta. De vajon mi tudná összehozni a magyarokat?

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali összeültet vitázni pár ifjú politikust április 25-én az Aurórában. Regisztráljatok!

Működik-e az ökologikus vidékfejlesztés? Mit kéne csinálniuk az önkormányzatoknak? Konferencia április 26-án.

Bringázz április 28-án a Margitsziget és a Városliget között több száz másik emberrel!

Április 25–28. között a Millenáris Parkba ismét kivonulnak a kiadók, és sok szerző is ott lesz.

Hogyan teljesített az Európai Bizottság a luxemburgi Jean-Claude Juncker vezetése alatt? Április 29-én a Corvinus Egyetemen megtudhatod.

Ezt is szerettétek

György Péter a Notre-Dame-on kívül a legújabb trianoni emlékmű terveiről is beszélt az Azonnalinak. Interjú!

Mi történt a dél-balkáni országgal és a Magyarországon menedékjogban részesített Nikola Gruevszki pártjával?

Révész Máriusz kormánybiztos Azonnalinak tett ígérete szerint kátyúzni is fognak a pénzből!

Elmentünk egy kampányfórumra Újvidéken, mert most először szavazhatnak az EP-választáson a vajdasági magyarok. Riport!

Twitter megosztás Google+ megosztás