+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. február 11. hétfő, 20:30
Bár valószínűleg könnyebb lesz kábítószert csempészni egy ideig az országba, a terjesztők biztosan tovább drágítják a termékeiket.

Különösen fontos cikket közölt a Vice, ami már a megállapodás nélküli brexitre készül: azt már tudjuk, hogy az EU és Nagy-Britannia gazdasága is rettentően meg fogja szívni, ha nem sikerül megegyeznie Theresa Maynek az Európai Unió képviselőivel, volt már szó a bevándorlásról és az útlevelekről is, de

 

annyira nem meglepő módon a drogkereskedelemre is durva hatással lesz, ha nem normalizálódnak az állapotok a márciusra ígért kilépésre.

 

Az természetesen kizárt, hogy megállna a drogterjesztés a világ egyik legnagyobb kábítószer-piacán, pláne mivel a marihuánán kívül az ott fogyasztott drogok része nem az országban készül: a kokain általában holland, belga vagy spanyol átszállással érkezik Dél-Amerikából, az MDMA, a kannabisz egy része és az amfetamin Hollandiából, a heroin pedig Afganisztánból afrikai vagy balkáni útvonalon, nyilván mindegyik termék egész másnak álcázva. 

 

Ezeket a más dolgokat mostantól szigorúbban ellenőrizni kell a brit határon.

 

Mivel az Egyesült Királyság eddig sem volt Schengen-tag, így határellenőrzés eddig is volt, viszont vámszempontból nem kellett ellenőrizni az árukat, ha azok valamely másik EU-s kikötőből érkeztek. Mivel a drogok általában már a rotterdami kikötőben beléptek az EU-ba, így onnantól vámmentesen mozogtak. Ha ez megszűnik, akkor aztán a beérkező áruk ellenőrzése terén is visszavehetik az ellenőrzést a britek, írja a Vice.

 

Ez a London School of Economics drogpolitikai szakértője, John Collins szerint viszont inkább felpörgetni fogja a csempészetet: mivel bizonyos termékek gyors beáramlását biztosítani kell azért, hogy elkerüljék az élelmiszerhiányt, valószínűleg alacsonyabb lesz a tényleges ellenőrzési küszöb, a kikötői káosz miatt pedig egyszerűen több drog áramolhat be az országba. 

 

A csempészeten kívül az árakra is hatással lesz a hard brexit: mivel a font gyengül a brexit miatt kiszámíthatatlan piac miatt, már most többet kell fizetnie a brit nagybevásárlóknak Latin-Amerika felé.

 

Ilyenre volt példa, a 2008-as gazdasági válság után egy kiló kokainért 37 ezer font helyett már 45 ezret (mostani árfolyamon 16,5 millió forintot) kellett átadni, aminek köszönhetően az utcai árak is nőttek, és a drogok minősége is romlott. 

 

A szakértők szerint bármi is történik, a drogok ára megint emelkedni fog, hiszen a terjesztők mindenképp megpróbálnak majd hasznot húzni a brexitből, ezt az újságíró által megszólaltatott belga csempész is alátámasztotta, bár szerinte azért Nagy-Britannia kilépése az EU-ból meg fogja nehezíteni a csempészetet Belgiumból vagy Hollandiáról. 

 

Nagy-Britanniában most sem igazán egységes a droghelyzet: az elsőszámú kedvenc kokainért például Liverpoolban még csak 44 fontot (nagyjából 16 ezer forintot) kell fizetni grammonként, a skót főváros Edingburgh-ben már 74 font, vagyis 26 ezer forint ugyanez. A szintén nemzeti drognak számító ecstasyból jelenleg 5 font és 15 font között kell fizetni, és a speed is 5 fonttól indul grammonként. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Bécsben is nagyobb stadiont tudtak építeni a magyaroknál ugyanennyi pénzért, de az oroszokhoz képest sehol nem vagyunk költekezésben.

Rengeteg pornószínésznő retteg, hogy elkapta a vírust Nacho Vidaltól. Évek óta vitatéma a felnőttfilmesek védekezése.

Ha küldesz egy tűsarkú cipős és egy pénzeszsákos emojit, az arra utal, hogy strici vagy?
Az USA-ban ez is megtörténhet!

Feleannyian se szavaztak volna Menyhárt Józsefre, mint amennyit pártja, az MKP kapna most egy választáson.

A biztonsági helyzet jelentősen javult az utóbbi hónapokban, így egyre többen vágynak vissza Szíriába. A hazatérőkön kívül már a külföldi kereskedők, sőt az első turisták is megjelentek.

A hét kérdése

Újabb intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor annak érdekében, hogy ne fogyjon tovább a magyar. De elég ez bármire is? Mondjátok meg ti!

Azért ide elnéznénk

Tölgyessy Péter jogász-expolitikus a rendszerváltásról ad elő február 20-án.

Milyen a furmint, ha balaton-felvidéki? Kóstold végig őket a február 22-23-i hétvégén!

Kóstold végig a legjobb badacsonyi borokat Budapesten, március 9-én, szombaton!

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Egy tangóharmonika, egy ember, egy dal, hat nép. Melyik a legjobb? A bosnyák? A horvát?

Milyen lesz a kontinens, amikor százéves lesz a világ legsikeresebb utópisztikus projektje? Mondjátok el ti az Azonnali novellapályázatán!

Hiába ugyanis a rengeteg adat, ha nem tudjuk őket kutatható módon megőrizni; márpedig jelenleg még ötlet sincs erre.

És vajon mit keresett a Jobbik évadnyitóján az LMP társelnöke vagy éppen Márki-Zay Péter?

Twitter megosztás Google+ megosztás