Hát nem Orbán fogja újra szexivé tenni a babacsinálást

Pintér Bence

Szerző:
Pintér Bence

2019.02.10. 18:16

Hiába dobálják két marokkal a pénzt a gyereket vállalóknak, ha egyszer manapság nem divat ez az egész. Minél jobban belemászik azonban az ágyunkba a kormány, annál kevésbé lesz menő gyereket csinálni.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Orbán Viktor évértékelő beszédében újabb családtámogatási intézkedéseket jelentett be az eddigiek mellé: ingyen pénzt kapnak az anyukák, adnak pénzt nagycsaládosoknak autóra, kedvezményt hitelre, csokot bővítenek, nagymamáknak adnak gyedet, ilyesmi.

A kormány tehát továbbra sem tett le róla, hogy gazdasági eszközökkel ösztönözze a gyermekvállalást, ami szerintem jó dolog,

főleg, hogy a mostani intézkedések egy része első ránézésre nem csak a középosztálybeli pároknak kedvez, mint az eddigiek.

Ami kevésbé jó, az az, hogy továbbra is csak azzal próbálkoznak, hogy hozzávágnak némi pénzt az emberekhez, a gyerekvállalási kedv csökkenésének okait azonban nem csak itt kéne keresni.

A gyermektelenség kordivat

A gondolkodás valahogy így néz ki: az emberek három gyereket akarnak, de végül csak két gyerekük lesz. Miért? Nyilván azért, gondolja a kormány, mert nincs rá elég pénzük, vagy más egyéb materiális akadálya van a dolognak. Van ilyen helyzet is, és ezekre a helyzetekre többé-kevésbé jó megoldást nyújthat a kormány családtámogatási rendszere. De nem ilyen egyszerű a történet.

Hiszen nem csak olyan gyerekek vannak, akiket akarnak, de nem születnek meg, hanem egyre inkább úgy tűnik, hogy terjed a tudatos gyermektelenség – ami ugyan tudományosan nehezen bizonyítható, de jelek utalnak rá.

Engem az érdekel egyre inkább, hogy erre van-e valamilyen receptje az Orbán-kormánynak: rá tud-e venni a gyerekvállalásra olyanokat, akik kategorikusan elzárkóznak attól.

Ez ugyanis a kulcskérdés, és ez az, amit egyelőre egy fejlett nyugati társadalomban sem sikerült igazából megfejteni. Attól ugyanis nem lesz több kedve a fiataloknak előbb gyereket vállalni, mert Kövér László azt mondja, és mert akkor lehet felvenni a csokot meg más egyéb ingyen pénzeket. (Bár biztos akad, akit ez jobban motivál.)

A gyerekvállalás ma nem egy olyan dolog, amit a fiatalok várnak, hanem inkább valami olyasmi, amire nem is gondolnak, vagy ha igen, tartanak tőle. Ez mindenkinek a maga dolga, rengeteg faktor vezet oda, hogy ilyen ma a korszellem. A kérdés az, hogy ezekből a faktorokból az égető egzisztenciális kérdések enyhítésén túl min tud, vagy min mer változtatni a kormány. A legtöbb ilyen adottság (a fiatalkor és a tanulás kitolódása, stb.) ugyanis legalább olyan szerves részét képezi a mai fiatal korosztály életének, mint az internet – abból meg már volt egyszer több százezres tüntetés.

Szabadság = szerelem

Széky János ráadásul egyszer már remekül rámutatott az Élet és Irodalomban arra, hogy a különféle népesedésösztönző intézkedéseknél jóval nagyobbat dob a párosodási kedven az, ha az emberek felszabadultan érzik magukat, kicsit jobban élnek, és úgy érzik, jó lesz a jövő.

Ez pedig nem csak akkor nem áll fenn most, ha valaki ellenzéki és diktatúrának tartja az Orbán-rendszert („ennek én nem szülök”), hanem akkor sem, ha az illető a kormány propagandája nyomán migránsinváziótól vagy Soros Györgytől retteg.

Ráadásul minél inkább megpróbál bemászni a hatalom a hálószobánkba, annál inkább ellenszenves lesz a dolog,

annál inkább az a vonal erősödik, hogy gyermeket nem vállalni valójában menő dolog, hiszen amit bajszos-öltönyös emberek akarnak rád erőltetni, az általában nem menő.

Mindezekre a kérdésekre egyelőre nem tudott választ adni az Orbán-kormány, és a mai beszéd nyomán úgy tűnik, hogy nem is nagyon akar. Addig pedig örülhetnek a nagycsaládosok, meg például én: már csak egy-két gyereknyire vagyok attól, hogy eljöjjön a fideszes Kánaán. Hurrá!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek