Mind a Bugár-féle Híd, mind az MKP 1-1 helyre számíthat az EP-választáson

2019.02.10. 18:26

Az Orbán-kormány és a magyar kormánymédia által futtatott MKP két EP-képviselői helyre számít, és a párt EP-listáját is kihirdették a hétvégén.

Mind a Bugár-féle Híd, mind az MKP 1-1 helyre számíthat az EP-választáson

Döntött a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP): Csáky Pál vezetheti a párt európai parlamenti listáját – írja az Új Szó. A jelöltek személyéről a párt országos tanácsa döntött titkos szavazással. A politikus, aki Bugár Béláék MKP-ból való kilépését követően, 2007 és 2010 között volt az MKP elnöke, jelenleg is EP-képviselő, a jobbközép Európai Néppárt frakciójában ül, és már öt éve is ő volt a párt listavezetője.

Míg az MKP EP-listavezetőjének személye változatlan maradt, a második helyen csere történt. 2014-ben a párt még Farkas Ivánt delegálta másodiknak, ám idén már Berényi Józsefet, aki Csákyhoz hasonlóan ugyancsak volt az MKP elnöke, 2010 és 2016 között.

Ugyan a párt jelenlegi vezetője és egyben szlovák államfő-jelöltje, Menyhárt József szerint két politikusuk is kijuthat Brüsszelbe/Strasbourgba, ám ennek ellentmond, hogy a Europe Electsen közölt legfrissebb, januári felmérés szerint a párt négy százalékon áll, a bejutási küszöb pedig öt százalékos. Szlovákia a brexit miatt a jelenlegi 13 EP-képviselői hely helyett 14-et kap a következő ciklusban.

A másik felvidéki párt, a Bugár Béla vezette Most-Híd a közvélemény-kutatások alapján szintén egy EP-képviselői helyet kaphat (ennyi van most is).

Igaz, az ő támogatottságuk magasabb (6 százalékos), mint az Orbán-kormány és a magyarországi kormánypárti média által futtatott MKP-é.

AZ SMK AZ MKP SZLOVÁK RÖVIDÍTÉSE. FOTÓ: EUROPE ELECTS

Csáky egyébként decemberben arról beszélt az Azonnalinak adott interjújában: ha az Európai Néppárt egyes, főleg nyugat-európai tagjai rosszul szerepelnek majd a választáson, akkor azért a pártcsalád jobbszélén elhelyezkedő, már évek óta kizárással fenyegetett Fideszt fogják okolni.

Íme, a Magyar Közösség Pártjának teljes listája:

1. Csáky Pál, Pozsony

2. Berényi József, Galánta

3. Horony Ákos, Dunaszerdahely

4. Tárnok Balázs, Komárom

5. Mag Fodor Enikő, Rimaszombat

6. Nagy Dávid, Érsekújvár

7. Gergely Papp Adrianna, Kassa-környék

8. Huďár Zoltán, Rozsnyó

9. Baranyai Zsolt, Vágsellye

10. Mészáros Anikó, Galánta

11. Környi Zoltán, Érsekújvár

12. Hajdók Bence, Tőketerebes

13. Várady Tamás, Rozsnyó

14. Bartalos Szerencsés Lilla, Dunaszerdahely

FOTÓ: Csáky Pál / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek